Porodna bolečina je tisto grozno nelagodje v telesu, ki ga doživlja ženska pred in med procesom poroda.

Za porodno bolečino so značilne kontrakcije maternice, ki pomagajo odpreti maternično ustje in potisnejo otroka po porodnem kanalu.

Porodna bolečina je naravni del porodnega procesa in se lahko razlikuje po intenzivnosti in trajanju od ženske do ženske.

Znanje o porodni bolečini in možnostih obvladovanja bolečine bodočim mamicam omogoča sprejemanje odločitev, ki bodo vplivale na porodno izkušnjo.

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Izberejo lahko različne metode lajšanja bolečin, informacije pa pomagajo ublažiti tudi stisko in strahove, ki so povezani s porodom in nepredstavljivo bolečino, ki prihaja. 

Kaj Povzroča Porodno Bolečino?

kaj povzroca porodno bolecino

Porodna bolečina je neprijeten občutek, ki nastane zaradi več fizioloških procesov, ko se žensko telo pripravlja na porod.

Trije ključni dejavniki prispevajo k doživljanju intenzivne porodne bolečine:

1. Kontrakcije Maternice

Krčenje maternice je glavna gonilna sila porodne bolečine. Te kontrakcije so ritmični gibi mišic maternične stene.

Glavni namen kontrakcij maternice med porodom je potisniti otroka navzdol in odpreti maternični vrat, da se otroku omogoči prehod skozi porodni kanal.

Popadki postajajo postopoma močnejši in pogostejši, ko porod napreduje, kar povzroča pritisk in nelagodje, ki se pogosto opisuje kot krči ali intenzivna bolečina, podobna menstruaciji.

Trajanje in intenzivnost kontrakcij maternice se med različnimi obdobji poroda razlikujeta, pri čemer se najmočnejše kontrakcije pojavijo v prehodni fazi in drugi fazi poroda.

2. Vloga Hormonov, Zlasti Oksitocina

Hormoni igrajo pomembno vlogo pri sprožitvi in uravnavanju porodnih kontrakcij, s čimer prispevajo k porodni bolečini. Oksitocin je ključni hormon.

Oksitocin se pogosto imenuje “hormon ljubezni” ali “hormon vsega lepega“, ker se sprošča kot odziv na čustveno povezavo otroka in mamice med nosečnostjo in porodom.

Nekaj oksitocina prehaja tudi skozi posteljico in znižuje stres pri otroku, za katerega je porod precej travmatična izkušnja.

Med porodom oksitocin proizvajajo možgani in se sprosti v krvni obtok, da spodbudi krčenje maternice. Ta hormon pomaga sprožiti porod in vzdrževati njegovo napredovanje.

Ko se raven oksitocina dvigne, popadki postanejo pogostejši in intenzivnejši, kar vodi do napredovanja poroda in občutka naraščajoče bolečine.

3. Pritisk Na Maternični Vrat In Porodni Kanal

Tretji vir porodne bolečine je pritisk na maternični vrat in porodni kanal, ko se otrok spušča.

Ko se maternično ustje razširi in tanjša, se razteza in doživlja pritisk, kar je lahko za nekatere ženske zelo boleče.

Poleg tega otrokova glava ali plodni del pritiska na maternični vrat in stene nožnice, ko se premika skozi porodni kanal. Ta pritisk prispeva k splošnemu nelagodju in občutku bolečine.

Pritisk na maternični vrat in porodni kanal je še posebej izrazit v drugi fazi poroda, ko začne ženska aktivno pritiskati otroka iz svojega telesa.

Različne Faze Poroda

razlicne faze poroda

Poglejmo podrobneje različne faze poroda, vključno z njihovim trajanjem in intenzivnostjo bolečine.

1. Prva Poroda Doba

Prva porodna doba traja od začetka poroda do popolnega odprtja materničnega ustja.

Zgodnji porod

Zgodnji porod lahko traja več ur, običajno od 6 do 12 ur ali celo dlje pri nekaterih ženskah, zlasti pri prvi nosečnosti.

V tej fazi so popadki razmeroma blagi in se lahko občutijo kot močni menstrualni krči. Bolečina je običajno obvladljiva in ženske lahko pogosto nadaljujejo z običajnimi dejavnostmi ali po potrebi počivajo.

Aktivno delo

Aktivni porod sledi zgodnjemu porodu, za katerega so značilni rednejši in intenzivnejši popadki. Ta stopnja običajno traja od 3 do 5 ur za prve nosečnice. Dobra novica je, da je aktivni porod krajši z vsakim naslednjim porodom (večkratna nosečnost). 

Popadki med aktivnim porodom so pogostejši (običajno vsakih 3-5 minut), daljši (30-60 sekund) in bistveno intenzivnejši. Bolečina je pogosto opisana kot močna in zahteva bolj osredotočene tehnike obvladovanja (npr.: dihanje). 

Prehodna faza

Prehodna faza je najkrajša, a najbolj intenzivna faza poroda. Običajno traja od 30 minut do 2 uri.

Popadki v prehodni fazi so na najvišji intenzivnosti. Ženske lahko doživijo zelo močne in pogoste popadke, ki jih je težko prenašati. Bolečina v tej fazi je pogosto opisana kot močna.

2. Druga Porodna Doba

Druga porodna doba traja od popolnega odprtja materničnega ustja do popolnega rojstva otroka.

Druga stopnja se začne, ko je maternično ustje popolnoma razširjeno, konča pa se z rojstvom otroka. 

Ta stopnja lahko traja od nekaj minut do nekaj ur.

Bolečina v drugi fazi je povezana predvsem s spuščanjem otroka skozi porodni kanal. Popadki so še vedno močni, vendar lahko pride do nekoliko olajšanja med popadki, ko otrok napreduje navzdol. Ženske v tej fazi pogosto občutijo željo po potiskanju.

3. Tretja Porodna Doba 

Tretja porodna doba traja od rojstva novorojenčka do popolnega rojstva posteljice in ovojev.

Tretja stopnja se začne takoj po rojstvu otroka in konča s porodom posteljice. Običajno traja približno 5-30 minut.

Popadki v tej fazi so veliko blažji kot v prejšnjih fazah. Ženske lahko občutijo olajšanje in se bolj osredotočijo na proces povezovanja z novorojenčkom, ki jim ga je babica položila na trebuh ali prsi.

Babica in tudi zdravnik, bosta po porodu pregledala porojeno posteljico (včasih se zgodi, da posteljica ni cela) in ovoje, da se prepričata, da v maternici ni ostal še kakšen delček tkiva, ki bi oviral normalno krčenje maternice.

Kako Boleč Je Porod?

kako bolec je porod

Ženske pogosto ocenjujejo porodno bolečino na lestvici od 0 do 10, da bi zdravstveni delavci lažje razumeli intenzivnost njihove bolečine med porodom.

Brez bolečine (0): Ta ocena pomeni, da ženska med porodom ne čuti nobene bolečine ali nelagodja.

Blaga bolečina (1-3): Na tej stopnji je bolečina razmeroma blaga in obvladljiva. Nekatere ženske lahko to opišejo kot nelagodje ali pritisk in ne kot bolečino.

Zmerna bolečina (4-6): Bolečina na tej stopnji je bolj izrazita in lahko zahteva neko obliko obvladovanja bolečine, kot so tehnike dihanja, gibanje, spreminjanje položaja, masažo v predelu križa, vodno kopel, aromaterapijo itd.

Huda bolečina (7-9): Ženske, ki doživljajo hude bolečine, se težko spopadejo z njo brez ukrepov za lajšanje bolečin. Bolečina je intenzivna in jo lahko opišejo kot zelo neprijetno ali mučno.

Med farmakološke tehnike za lajšanje intenzivne bolečine spadajo plin dušikovega oksidula, sistemski opioid in analgezija. Najučinkovitejše lajšanje porodne bolečine pa je doseženo z uporabo epiduralne analgezije.

10: Najhujša možna bolečina (10): Ocena 10 označuje najhujšo možno bolečino. Nakazuje, da je bolečina neznosna in zahteva takojšnjo pozornost in posredovanje zdravstvenih delavcev.

Poporodna Bolečina

poporodna bolecina

Poporodna bolečina je normalen del procesa okrevanja po porodu in je lahko posledica različnih dejavnikov, povezanih s porodom (kontrakcija maternice, perinealna bolečina, trebušne mišice, bolečine v dojkah in hrbtu, carski rez, hemoroidi, krvavitev).

Krčenje Maternice

Po porodu se maternica začne krčiti in skrči nazaj na velikost pred nosečnostjo.

Ti popadki so bolj opazni med dojenjem, saj oksitocin, hormon, odgovoren za izločanje mleka, sproži tudi krčenje maternice, ki lahko povzroči nelagodje in bolečino.

Perinealna Bolečina

Perinealna bolečina je pogosta pri ženskah, ki so imele vaginalni porod z raztrganjem ali kirurškim zarezom (prerez presredka) za povečanje vaginalne odprtine.

Bolečine in občutljivost v perinealnem predelu (območje med vaginalno odprtino in anusom) so lahko blage do močne. Lajša se jih z uporabo toplih ali hladnih obkladkov, sedečih kopeli in predpisanih zdravil.

Raztrganine

Večje raztrganine in zarezi s šivi se lahko celijo dlje, pri čemer je priporočljivo, da sedite na blazini z luknjo (npr. otroški plavalni obroč).

Daljše sedenje namreč preveč pritiska na šive, zato je priporočljivo, da mamica več leži, kot sedi.

Trebušne Mišice

Trebušne mišice, ki so bile med nosečnostjo raztegnjene, so lahko po porodu boleče in občutljive, mamica lahko občuti vlečenje v predelu trebuha ali pa rahle krče.

Spodnje perilo z visokim pasom ali pa podporni pasovi, lahko zagotovijo trebušno podporo, kar zmanjša nelagodje.

Bolečine V Prsih/Bradavicah

Pojavijo se lahko tudi bolečine v prsih in bradavicah, še posebej, če mamica doji.

Pomembno je, da se izvajajo pravilne tehnike dojenja, ki pomagajo preprečiti in ublažiti bolečine v dojkah.

Razvije se lahko tudi vnetje mlečnih žlez (mastitis), ki nastane zaradi zastoja mleka v dojki in vdora bakterij.

Bolečine V Mišicah

Fizične zahteve poroda in težavnost poroda lahko povzročijo tudi bolečine v mišicah, zlasti v hrbtu in spodnjem delu telesa.

Počitek in nežna joga pomagata ublažiti nastalo mišično nelagodje.

Ženske, ki so rodile s carskim rezom imajo rez v spodnjem delu trebuha, ki je pooperativno boleč.

Zdravnik največkrat predpiše protibolečinska zdravila (večina analgetikov je varna za doječe mamice).

Bolečino si lahko mamica lajša tudi z grelno blazino in s tem, da se ne napreza ter izogiba spolnim odnosom vsaj šest tednov po porodu s carskim rezom.

Poporodna Krvavitev/Čišča

Poporodna krvavitev oz. poporodna čišča je lahko na začetku močnejša in je brez vonja (v primeru smrdeče čišče se takoj posvetujte s svojim ginekologom).

Po 10-14 dneh se krvavitev spremeni v izcedek rjavo rumenkaste barve. V primeru krvavitve, ki traja dlje kot šest tednov se mora mamica posvetovati z ginekologom ali zdravnikom.

Nastanek Hemoroidov

Nekatere ženske lahko dobijo hemoroide že med nosečnostjo (največkrat bolj proti koncu nosečnosti) in porodom (dolgi porodi, pritisk), kar povzroči bolečino, srbenje in nelagodje v predelu anusa.

V lekarnah so na voljo različna mazila, vlažilni robčki, pomaga pa tudi redna higiena in vlaknasta hrana. Če je v blatu prisotna kri, se takoj obrnite na osebnega zdravnika. 

Hormonsko neravnovesje, utrujenost in prilagajanje na materinstvo lahko prispeva k čustveni stiski in duševni bolečini, ki jo mamica občuti kmalu po porodu.

Pogoste so tudi motnje v delovanju ščitnice. Duševno zdravje mamice je ključnega pomena zato se o svojih čustvenih stiskah pogovarjajte odprto, brez občutka sramu ali neuspeha. 

Pomembno si je zapomniti, da je poporodna bolečina začasna, saj se telo z vsakim novim dnem zdravi.

Nasveti Za Hitrejše Okrevanje

nasveti za hitrejse okrevanje

Po porodu je pomembno, da si mamice pomagajo z različnimi nasveti, pripomočki in ljubeznivo skrbjo za svoje telo, saj lahko s tem odženejo bolečine in slabo počutje.

Počitek

Kadar koli dojenček dopušča bi mamica morala imeti počitek. Pomanjkanje spanja lahko namreč upočasni proces celjenja in poslabša bolečino.

Pomembno je, da novi mamici pri okrevanju pomaga njen partner, ki poskrbi za dojenčka, ko mamica počiva.

Hidracija In Prehrana

Mamica mora dovolj piti, da njeno telo ostaja hidrirano in da lahko proizvaja mleko za dojenčka.

Pomembna pa je tudi zdrava in uravnotežena prehrana, bogata s hranili, ki bodo pomagala pri procesu zdravljenja telesa. 

Vaje Za Medenično Dno

Keglove vaje za medenično dno pomagajo okrepiti medenične mišice, spodbujajo celjenje in zmanjšajo nelagodje. So izjemno preproste, obenem pa neverjetno koristne.

Nosečnost in porod oslabita mišice medeničnega dna, zato je pomembno, da izvajate vaje dnevno (vsaj trikrat dnevno) z najmanj desetimi ponovitvami.

Z vajami lahko mamica prepreči urinsko inkontinenco, hemoroide in druge težave povezane z medeničnim dnom. 

Podporno Spodnje Perilo

Običajno spodnje perilo je po porodu neuporabno, premajhno in pretesno. Poleg tega so po porodu nujni vložki dobre vpojnosti saj se začne obdobje čišče.

Najbolj preprosta bo uporaba hlačk, ki so namenjene enkratni uporabi in imajo visok pas.

Nega Dojk (Za Doječe Mamice)

Pravilno pristavljanje dojenčka k prsim poskrbi, da se prsi v celoti izpraznijo, prepreči pa se tudi bolečino v bradavici tekom dojenja ali po dojenju.

Mehčalci Blata

Da bi zmanjšali nelagodje med odvajanjem blata, zlasti, če je bila mamica šivana ali so prisotne raztrganine, zarezi, lahko zdravnik priporoči mehčalce blata za preprečevanje zaprtja in lažje odvajanje blata.

Redni Pregledi

Udeležite se poporodnih pregledov pri svojem zdravniku in ginekologu, saj je pomembno, da nemudoma odpravite dolgotrajne bolečine, okužbe ali zaplete.

Zaključek: Omilite Porodno Bolečino

Izkušnja vsake ženske s porodom je edinstvena in čeprav je porod boleč je za mnoge tudi transformativna in opolnomočujoča življenjska izkušnja.

Ne glede na pozitivno ali negativno izkušnjo je porod pomemben dogodek, ki spremeni življenje para in si zasluži priznanje, podporo in praznovanje novega življenja.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: