Ste že razmišljali, ali se bo vaša vagina spremenila po porodu? Ali bo še kdaj takšna, kot je bila pred porodom?

Porod je za vsako žensko transformativna izkušnja, ki na svet prinese novo življenje.

Poleg veselja in sreče ob sprejemu novorojenčka se žensko telo po porodu sooči z začasnimi in trajnimi spremembami, zlasti v intimnem predelu, ki je najbolj obremenjeno pri porodnem procesu.

Poporodno obdobje, ki se pogosto imenuje “četrto trimesečje”, traja približno šest do osem tednov po porodu in vključuje pomembne fizične in čustvene spremembe ženskega telesa.

Po porodu je maternica podvržena postopnemu spreminjanju.

Preoblikovanje se začne s kontrakcijami maternice, ki pomagajo pri izločanju odvečne krvi in sluzi. Kontrakcija maternice pa tudi zoži krvne žile maternice, da porodnica ne izgubi preveč krvi.

Obenem se začne celiti presredek po raztezanju, raztrganju ali epiziotomiji.

Dojke postanejo vir hrane za dojenčka, kar poleg psihološke povezave med materjo in otrokom, vpliva tudi na preprečevanje močnih krvavitev.

Kaj Vse Vpliva Na Spremembo Vagine?

kaj vse vpliva na spremembo vagine

Vagina doživi začasne spremembe v tonusu. Hormoni pa prispevajo predvsem k nihanju razpoloženja.

Obseg sprememb vagine se lahko razlikuje od ženske do ženske in je odvisen od dejavnikov, kot so velikost rojenega otroka, trajanje poroda, ali je bila opravljena epiziotomija (kirurški rez za razširitev vaginalne odprtine) in individualnih razlik v anatomiji spolovila. 

Med samim porodom in prvih nekaj dni po porodu bo oziroma je vaša vagina zelo trpela, zato ji namenite veliko skrbi, nege in pozornosti, da bo čim hitreje okrevala.

Na takšen način ji boste v celoti vrnile uslugo, da je poskrbela, da se je izredno ozka odprtina, prilagodila in porodila zdravega dojenčka.

Pogoste Spremembe Vagine, Do Katerih Lahko Pride Zaradi Poroda

pogoste spremembe vagine do katerih lahko pride zaradi poroda

1. Raztezanje Vaginalnega Kanala

Najbolj opazna sprememba je raztezanje vaginalnega kanala, da se prilagodi prehodu otroka med porodom. To raztezanje povzroči začasno povečanje vagine.

Nožnica ima možnost izjemne elastičnosti in je zasnovana tako, da se razteza in nato skrči nazaj na približno velikost in obliko pred nosečnostjo in porodom.

Stopnja raztezanja in hitrost vrnitve vagine v stanje pred nosečnostjo se lahko med ženskami razlikuje.

2. Raztrganje Ali Epiziotomija

V nekaterih primerih se lahko vagina med porodom raztrga.

V drugih lahko porodničar izvede epiziotomijo, da namenoma razširi vaginalno odprtino. Raztrganje in epiziotomija lahko zahtevata šivanje ženskega spolovila.

3. Spremembe V Elastičnosti

Vaginalno tkivo lahko po porodu začasno izgubi elastičnost, kar prispeva k občutkom ohlapnosti.

Ni neobičajno, da ženske po porodu občutijo začasen občutek ohlapnosti nožnice. Občutek je posledica raztezanja, ki se pojavi med porodom, da je prehod otroka lažji.

Nožnica je oblikovana tako, da je elastična, in čeprav so ženske po porodu večkrat razočarane nad stanjem vagine, mnoge ugotovijo, da se s časom, celjenjem in morebitnimi vajami za medenično dno občutek ohlapnosti izboljša, vagina pa se celo povrne v stanje pred porodom.

4. Oteklina In Podplutbe

Vagina in okoliška tkiva pogosto po porodu otečejo, lahko pa so prisotne celo podplutbe. To je normalen del procesa celjenja telesa po porodu.

5. Spremembe Presredka

Med porodom je lahko poškodovan presredek, predel med vagino in anusom. Celjenje presredka je poglavitni del okrevanja po porodu.

Poškodbe so lahko manjše in ne zahtevajo šivanja, ali pa so obsežne raztrganine, ki potrebujejo šivanje za lažje in pravilno celjenje.

6. Mišični Tonus

Mišice medeničnega dna, ki podpirajo vagino in druge medenične organe, lahko izkusijo izrazite spremembe v mišičnem tonusu.

Čim prej po porodu se priporočajo vsakodnevne vaje za medenično dno (Keglove vaje), ki pomagajo ženski, da ponovno pridobi mišično moč v medeničnem dnu.

Skoraj vsaka ženska vsaj enkrat občuti uhajanje urina po vaginalnem porodu, ko skače, dviguje otroka, se smeji, kašlja ali kiha.

7. Hormonske Spremembe

Hormonska nihanja med nosečnostjo in po njej lahko vplivajo tudi na videz in strukturo vaginalnih tkiv.

Te spremembe so pogosto začasne in so del naravnega procesa prilagajanja telesa na nosečnost in dojenje.

8. Šivi In Brazgotine

Ne glede na to, ali gre za raztrganino nožnice, rupturo presredka (raztrganje sluznice in kože) ali epiziotomijo, bodo ženske po vaginalnem porodu imele najverjetneje šive za pomoč pri hitrejšem celjenju.

Prisotnost šivov lahko povzroči začasne spremembe v videzu vagine. 

V procesu celjenja velikokrat nastanejo brazgotine, njihov obseg in videz pa je pri ženskah različen, odvisen tudi od količine kolagena v njenem telesu in načina celjenja njenih tkiv.

Na začetku je lahko brazgotinasto tkivo drugačne barve v primerjavi z okoliško kožo.

Kadar brazgotina ostane boleča, groba ali povzroča zategujoč občutek kože, je pomembno, da se ženska posvetuje s svojim ginekologom. Skupaj bosta zanjo poiskala ustrezno rešitev. 

Brazgotine se lahko rekonstruirajo s kirurškim posegom, vaginalnim laserjem ali injekcijam.

9. Suha Nožnica

Po porodu pride do nenadnega padca ravni estrogena, kar lahko vpliva na vlažnost in elastičnost vaginalnih tkiv. 

Estrogen ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja vaginalne sluznice in spodbujanju naravnega mazanja. Nekatere ženske občutijo tudi pekoč občutek ali rahlo bolečino v materničnem vratu.

Poleg tega pa lahko ravni estrogena ostanejo nižje kot običajno, če ženska doji. Dojenje lahko zavira ovulacijo in menstrualne cikle, kar prispeva k nenehnim hormonskim spremembam, ki lahko vplivajo na suhost nožnice.

Če ženska ne doji, bo suhost vagine trajala krajši čas, saj se bo raven estrogena in menstrualni ciklus ženski vzpostavil prej. 

Fizične in čustvene zahteve poroda, skupaj z izzivi skrbi za novorojenčka, lahko povzročijo večji stres in utrujenost. Tako stres kot utrujenost lahko vplivata na spolno željo in vzburjenost, kar lahko prispeva k suhosti nožnice.

Suh maternični vrat lahko povzroči tudi bolečino med spolnim odnosom (disparevnija).

Hormonsko stanje v poporodnem obdobju je namreč podobno hormonskemu stanju žensk po menopavzi. Pri spolnem odnosu je v tem obdobju priporočena vsakokratna uporaba lubrikanta.

Hladni Obkladki Za Celjenje Vagine

hladni obkladki za celjenje vagine

Hladne obkladke običajno uporabljajo ženske po porodu kot del poporodne nege za lajšanje nelagodja in spodbujanje celjenja v vaginalnem in perinealnem predelu. Hladni obkladki pa pomagajo tudi zmanjšati modrice, ki so se pojavile med oziroma po porodu. 

Hladni obkladki se priporočajo, ker pomagajo zožiti krvne žile in zmanjšati oteklino vaginalnih tkiv.

Oteklina je pogost odziv na raztezanje in morebitno travmo, ki se lahko pojavi med porodom, vključno z raztrganinami presredka ali epiziotomijo.

Hlajenje lahko povzroči omrtvičen učinek vagine, pomaga zmanjšati bolečino in nelagodje v perinealnem predelu. To je lahko še posebej koristno v obdobju takoj po porodu, ko ženske občutijo bolečino ali izjemno občutljivost vagine.

Hladni obkladki so lahko koristni tudi za lajšanje hemoroidov, otekle vene v rektalnem predelu, ki se lahko med porodom pojavijo ali poslabšajo.

Priporočena Uporaba Poporodnih Spodnjic

Priporočena je tudi uporaba poporodnih spodnjic, ki bodo vse obdržale na svojem mestu. 

Nekatere spremembe po porodu so začasne in izzvenijo v poporodnem obdobju, druge pa lahko ostanejo.

Na okrevanje vagine po porodu vplivajo dejavniki, kot so starost, genetika, splošno zdravje in skupno število porodov.

Mnoge ženske ugotovijo, da si njihova telesa sčasoma dobro opomorejo, zlasti z ustrezno nego, vajami in po potrebi z ustreznimi medicinskimi posegi.

Pomembno je, da ženske odkrito komunicirajo s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom o kakršnih koli težavah ali nelagodju v perinealnem predelu po porodu.

Pogosta Vprašanja In Odgovori O Vagini In Porodu

pogosta vprasanja in odgovori o vagini in porodu

Najbolj pogosta vprašanja, ki jih imajo ženske po porodu, skupaj s kratkimi odgovori:

Zakaj je moja vagina po porodu drugačna?

Porod lahko povzroči začasne ali dolgoročne spremembe izgleda vagine, zaradi raztezanja, otekline in morebitnih raztrganin ali opravljene epiziotomije. Te spremembe so del naravnega prilagajanja telesa po porodu in se pogosto izboljšajo s celjenjem, vajami in ustrezno nego.

Ali je suhost nožnice po porodu normalna?

Da, hormonska nihanja, zlasti zmanjšanje ravni estrogena, lahko prispevajo k suhosti nožnice. Suhost nožnice je pogosto začasna. 

Za lajšanje bolečin, zaradi suhosti nožnice, se priporoča uporaba lubrikantov na vodni osnovi med spolno aktivnostjo.

Kdaj se bo moja vagina vrnila v stanje pred nosečnostjo?

Čas okrevanja vagine je od ženske do ženske različen, vendar mnoge ženske opazijo izboljšave v nekaj mesecih po porodu. Vaje za medenično dno (Keglove vaje) in pravilna poporodna nega lahko pospešijo proces okrevanja.

Kaj lahko storim glede neugodja ali bolečine v vaginalnem predelu?

Po porodu je običajno, da ženska občuti nelagodje, otekline, bolečine ali opazi modrice v vaginalnem predelu. Ustrezna nega vagine in presredka, vključno s sedečimi kopelmi, hlajenjem, rednim umivanjem, mazanjem ali specifičnimi navodili, ki vam jih priporoči vaš ginekolog, lahko pomagajo ublažiti nelagodje.

Ali bo moja vagina po porodu izgledala tako kot prej?

Videz vagine se lahko začasno spremeni zaradi otekanja, podplutb ali brazgotin. S pravilno nego, ustreznim celjenjem in pozorno skrbjo, mnoge ženske poročajo, da se vagina povrne v stanje, ki je podobno videzu pred nosečnostjo. Potreben je čas in potrpežljivost.

Kdaj lahko nadaljujem s spolnostjo po porodu?

Priporočljivo je, da počakate, dokler ne opravite prvega poporodnega pregleda in prejmete potrditev svojega ginekologa, da se je maternica, vagina dobro zacelila.

Ali naj me skrbijo spremembe vaginalnega vonja?

Blage spremembe vaginalnega vonja so normalne po porodu. Če pa obstaja trdovraten, močan ali neprijeten vonj, ki ga spremljajo drugi simptomi (povišana telesna temperatura, boleče uriniranje, srbenje), je priporočljivo, da se posvetujete s svojim ginekologom, da izključite morebitne okužbe.

Preberite:

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: