Dodajanje vitaminov in mineralov telesu po porodu je ključnega pomena za žensko.

Le-ti ponovno napolnijo njene zaloge hranil, podprejo okrevanje telesa, ji pomagajo pri uspešnosti dojenja (podpora pri proizvodnji mleka) in zagotovijo splošno zdravje in dobro počutje, pa tudi več energije.

Po porodu se predvsem zaradi dojenja dnevne potrebo po nekaterih vitaminih, mineralih ter mikrohranilih povečajo, kar pa je žal težje v telo vnesti zgolj s prehrano.

Ustrezne ravni določenih hranil, vključno z maščobnimi kislinami omega-3, vitaminom D in C ter vitamini B (najboljša izbira je kar B kompleks), so povezane z izboljšanim razpoloženjem (manj utrujenosti in izčrpanosti) po porodu in lahko pomagajo celo zmanjšati tveganje za poporodno depresijo.

Hranila, kot so vitamin C, cink, magnezij in beljakovine, pa so bistvena za celjenje ran, vključno z okrevanjem po carskem rezu ali raztrganinah presredka.

Vitamini C, B6, B12 in minerala selen in cink pa imajo pomembno vlogo tudi pri imunskem sistemu mame in posredno dojenčka.

uravnotezena in zdrava prehrana po porodu

Uravnotežena in zdrava prehrana po porodu je nujna, vendar pa so nekateri (spodaj omejeni) vitamini in minerali še posebej pomembni za zagotavljanje zdravja mamice in dojenčka.

Preberite:

Najboljši Vitamini In Minerali Po Porodu (Priporočeni):

najboljsi vitamini in minerali po porodu

1. Vitamin D

Bistvenega pomena za mamico in dojenčka – vitamin D podpira zdravje kosti ter zob in delovanje imunskega sistema.

Materino mleko ima običajno nizko vsebnost vitamina D, zato se pogosto priporočajo dodatki, ki zagotavljajo, da oba prejmeta potrebne količine tega pomembnega vitamina.

Preberite: Koliko mleka popije dojenček?

2. Kalcij

kalcij po porodu

Pomemben za zdravje kosti mamice in otroka, pa tudi potrebe po kalciju so med dojenjem visoke.

Če vnos kalcija s hrano ni zadosten, lahko telo izpira kalcij iz materinih kosti, kar ogrozi gostoto njenih kosti (posledice so vidne kasneje v njenem življenju).

3. Železo

Pomaga obnoviti materine zaloge železa, izčrpane med nosečnostjo in porodom, ter podpira raven njene energije.

Železo je ključnega pomena, še posebej, če je ženska med porodom izgubila veliko krvi.

4. Maščobne Kisline Omega-3 (DHA In EPA)

Prehranski dodatki omega-3, ki so bistveni za razvoj otrokovih možganov in oči, so zelo koristni, saj te maščobne kisline niso vedno zadostno zagotovljene s prehrano.

DHA je še posebej pomembna za nevrološki in vidni razvoj dojenčka, saj se vid razvija šele po rojstvu postopoma do polne ostrine.

5. Folna Kislina (Folat)

folna kislina pred med in po porodu

Jemanje dodatka folne kisline lahko podpira zdravje mamice in ploda ter je še posebej priporočljivo, če ženska hitro po porodu ponovno zanosi.

Folna kislina podpira razvoj otrokovih možganov in hrbtenjače.

6. Vitamin B12

Ključen za razvoj otrokovega živčnega sistema, vitamin B12 je še posebej pomemben za mamice, ki so vegetarijanke ali veganke (pogosto zaznano pomanjkanje). 

Nekateri vitamini in minerali, kot so vitamin A, vitamini skupine B in jod, igrajo ključno vlogo pri nastajanju kakovostnega materinega mleka, ki ustreza dojenčkovim prehranskim potrebam.

7. Holin (Bitartrat) In Inozitol (Mio-Inozitol)

Holin, ki je pomemben za razvoj otrokovih možganov, se lahko jemlje kot dodatek, čeprav ga najdemo tudi v živilih, kot so jajca in meso.

Tako kot holin tudi inozitol spada med vodotopna esencialna makrohranila in ga pogosto dodajajo skupini B vitaminov.

8. Jod

Podpira razvoj možganov dojenčka. Ključnega pomena za otrokovo rast in razvoj med dojenjem.

Ne pozabimo pa tudi na:

9. Probiotiki

Za otroka je materina črevesna mikrobiota pomemben vir začetne mikrobne kolonizacije, ki je ključnega pomena za otrokovo nadaljnje zdravje.

Študije so pokazale, da lahko probiotiki, ki jih jemlje mamica po porodu, zmanjšajo tveganje za nastanek ekcema pri dojenčku, izboljšajo zdravje dojenčkovega črevesja (manj kolik, zaprtja in okužb), igrajo pa tudi pomembno vlogo pri razvoju imunskega sistema (zmanjšanje alergijskih stanj).

Preberite: Dojenčkova koža (vse kar morate vedeti)

Zaključek: Ne Pozabite Na Vitamine In Minerale!

pomembnost vitaminov in mineralov po porodu

Potreba po določenih vitaminih in mineralih se lahko razlikuje glede na zdravstveno stanje mamice, njene prehranske omejitve in glede na to, ali je ženska rodila vaginalno ali je porod potekal s carskim rezom.

Na primer, ženske, ki so imele carski rez, morda bolj potrebujejo dodatek vitamina C in cinka za hitrejše celjenje ran.

Treba se je zavedati, da nosečnost in porod znatno zmanjšata mamičine zaloge osnovnih hranil.

Dopolnjevanje le teh je ključnega pomena za hitro okrevanje in zdravje. Zdravo in zadovoljno telo pa seveda poskrbi tudi za tako zelo zaželeno in uspešno dojenje

Priporočeno je, da se novopečene mamice posvetujete z osebnim zdravnikom, preden začnete z novim oz. dodatnim jemanjem vitaminov ali mineralov.

Prekomerno uživanje prehranskih dopolnil je lahko škodljivo in nekateri dodatki morda ne bodo, za določeno mamico, sploh koristni, odvisno od posameznice in njene krvne slike.

Bonus: 8 Pomembnih Vitaminov In Mineralov Po Porodu (Tabela)

Za vas sem pripravila poenostavljeno tabelo, ki prikazuje ključne vitamine in minerale, ki so pomembni v različnih obdobjih: pred nosečnostjo (pred spočetjem otroka), med nosečnostjo in po porodu (ter med dojenjem).

Pred nosečnostjoMed nosečnostjoPo porodu
Vitamin DPodpira zdravje kosti in delovanje imunskega sistemaBistvenega pomena za zdravje kosti in lahko zmanjša zaplete v nosečnostiPomemben za zdravje kosti matere in otroka ter imunsko funkcijo
KalcijPomemben za zdravje kostiPovečajo se zahteve za razvoj plodovih kostiPodpira zdravje kosti; ključnega pomena pri dojenju
ŽelezoPodpira splošno zdravje; pripravi telo na izgubo krvi med porodomPreprečuje anemijo; podpira rast in razvoj otrokaPomaga pri okrevanju; pomemben pri dojenju
Omega-3Podpirajo splošno zdravje; lahko izboljšajo plodnostKljučnega pomena za razvoj otrokovih možganov in očiPodpira razvoj otroka in zdravje matere
Folna kislinaBistvenega pomena za preprečevanje okvar nevralne cevi; priporočljivo začeti pred spočetjemKljučnega pomena za otrokov razvojPodpira okrevanje in prihodnjo nosečnost
B12Pomemben za splošno zdravje; ključnega pomena za vegetarijanke/vegankePodpira razvoj možganov ploda in preprečuje anemijoBistvenega pomena za doječe matere, še posebej, če prehrana vsebuje malo B12
HolinPodpira splošno zdravje; lahko izboljša plodnostKljučnega pomena za razvoj otrokovih možganovPomemben za razvoj otrokovih možganov med dojenjem
JodPomemben za delovanje ščitnice; pripravi telo na nosečnostPodpira razvoj možganov plodaKljučnega pomena za otrokovo rast in razvoj med dojenjem

Ta tabela služi kot splošni vodnik.

Individualne potrebe mamice se lahko od splošnih smernic razlikujejo, zato je pomembno, da se za specifično zdravstveno situacijo mamica posvetuje s svojim osebnim zdravnikom (opravite krvno sliko). 

Kategorizirano v: