Poporodna menstruacija se nanaša na obnovitev menstrualnega cikla ženske po porodu.

Čas vrnitve menstruacije se med ženskami zelo razlikuje, saj na njeno vrnitev vplivajo predvsem hormoni.

Vrnitev menstruacije po porodu je odvisna tudi od tega, ali ženska doji ali ne.

Dojenje po navadi odloži vrnitev rednih menstrualnih ciklov zaradi hormonskih sprememb, povezanih z dojenjem.

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Nekatere ženske lahko doživijo daljšo odsotnost menstruacije in morda ne bodo dobile prve poporodne menstruacije, dokler ne zmanjšajo pogostosti dojenja.

Prva Menstruacija Lahko Pride Šele Po 12 Mesecih

Pri ženskah, ki izključno dojijo svoje dojenčke in ne uporabljajo mlečne formule ali zgodaj uvedejo goste hrane, lahko prva menstruacija pride tudi šele po dvanajstih mesecih

Prva menstrualna krvavitev lahko pride tudi zgodaj (po dveh ali treh mesecih po porodu) ob rednem dojenju, vendar pa so menstrualni cikli neredni.

Možno je tudi, da ne pride niti do ene krvavitve, dokler ženska polno doji, vse je odvisno od vpliva hormonov.

Mamice, ki dojenčka hranijo z mlečno formulo, ali pa uporabljajo kombinacijo dojenja in hranjenja s formulo, pa dobijo menstruacijo prej (pogosto od šestih tednov do nekaj mesecev po porodu).

Med ženskami obstajajo precejšnje razlike pri časovni vrnitvi menstruacije, možno je, da na vrnitev vpliva tudi razlika v telesni teži in maščobnih zalog, ki jih ima ženska. Več telesne maščobe, kot ima ženska, prej lahko pričakuje ponovno menstruacijo.

Ustrezna telesna maščoba je namreč potrebna za proizvodnjo hormonov, kot je estrogen, ki je ključen za uravnavanje menstrualnega ciklusa.

Koliko Časa Traja Čišča?

koliko casa traja cisca

V obdobju takoj po porodu, ko iz telesa pride posteljica se pri ženskah pojavi čišča, izcedek krvi in tkiva iz maternice.

To ni isto kot menstruacija. 

Čišča je prva dva dneva po porodu bolj sveže krvava, nato se spremeni in postane temno rdeča, po enem tednu pa postane izcedek rjave barve, nato rumene in čez čas bele, občasno rožnate barve.

V prvih dneh je količina čišče bolj intenzivna in se postopoma začne zmanjševati.

Čišča se preneha izcejati po približno treh do štirih tednih po porodu.

Ob končanem poporodnem obdobju, ki običajno traja šest tednom, ima vsaka ženska najavljen ginekološki pregled pri izbranem ginekologu.

Ginekolog bo odvzel bris materičnega vratu, pogledal, ali so rodila spet v normalnem stanju, predlagal ustrezno kontracepcijo ter določil naslednji pregled.

Kakšna Je Prva Menstruacija Po Porodu?

Prva menstruacija po porodu je lahko manj ali bolj boleča od menstruacije, ki jo je imela ženska pred porodom.

Nekatere ženske občutijo več nelagodja, močnejšo krvavitev ali pa neobičajne predmenstrualne simptome kot pred nosečnostjo. 

Običajno je prva menstruacija po porodu bolj intenzivna in pogosto boleča. Menstrualni cikel se uredi in umiri med tretjim in šestim mesecem, včasih tudi pozneje. 

Spet druge ženske ne opazijo nobenih razlik v menstruaciji pred ali po porodu.

Možno pa je tudi, da so menstruacije po porodu krajše, šibkejše in manj boleče kot pred.

Pomembno je, da se ženska naroči na pregled pri ginekologu, če ima zelo boleče, intenzivne krvavitve, ki so dolgotrajne.

Ali Je Odsotnost Menstruacije Enako Kot Kontracepcija?

ali je odsotnost menstruacije enako kot kontracepcija

Izostanek poporodne menstruacije sam po sebi ni zanesljiva metoda kontracepcije. Čeprav je res, da lahko dojenje, še posebej redno dojenje, zavira ovulacijo in odloži vrnitev menstruacije, to ni zanesljiva kontracepcijska metoda.

Učinkovitost dojenja kot naravnega kontracepcijskega sredstva je večja, če ženska izključno doji (kar pomeni, da se otrok zanaša samo na materino mleko in ne prejema nobenih drugih oblik prehrane).

Pa tudi trajanje in pogostost dojenja igra vlogo pri zaviranju ovulacije. 

Ovulacija pa se lahko vseeno nadaljuje pred vrnitvijo menstruacije v poporodnem obdobju, zlasti pri ženskah, ki ne dojijo redno.

Odsotnost Menstruacije Ni Zanesljiva Metoda Kontracepcije

Tudi če ženska še ni doživela ponovnega menstrualnega ciklusa, lahko še vedno ovulira.

Ovulacija se običajno pojavi približno 14 dni pred začetkom naslednje menstruacije v rednem 28-dnevnem menstrualnem ciklusu. Vendar se lahko menstrualni cikli razlikujejo po dolžini in temu primerno se lahko razlikuje tudi čas ovulacije.

Po porodu ima veliko žensk neredne menstrualne cikluse in čas ovulacije je lahko nepredvidljiv. Nekatere ženske lahko ovulirajo, preden imajo prepoznaven, reden menstrualni ciklus.

Pomembno je, da se partnerja zavedata, da dojenje in odsotnost menstruacije ni zanesljiva oblika kontracepcije. Zato je pomembno, da razmislita o uporabi drugih kontracepcijskih metod, če želita preprečiti nezaželeno nosečnost po porodu.

Priporočljiva Je Uporaba Kondomov

V poporodnem obdobju se pari pogosto odločijo za uporabo kondomov, ki so primerna zaščita, če jih uporabljata pri vsakem odnosu in ves čas odnosa.

Na voljo pa so tudi druge oblike kontracepcije, vključno s pregradnimi metodami, hormonskimi metodami (kot so progesteronske kontracepcijske tablete ali hormonski nožnični vsadki), maternični vložki, intrauterinimi napravami (IUD) in trajnimi metodami (kirurška sterilizacija) kot je laparoskopska prekinitev pri ženskah ali lokalni analgezij pri moških. 

Priporočljivo je, da se ženska posvetuje s svojim ginekologom, ki ji bo svetoval najprimernejšo metodo kontracepcije glede na njeno zdravje in želje po nadaljnjem širjenju družine. 

Če zaradi neuporabe kontracepcije pride do nezaželene in prezgodnje nosečnosti po porodu, se lahko par odloči za splav.

Idealen Čas Za Novega Družinskega Člana Po Prvem Porodu?

idealen cas za novega druzinskega clana po prvem porodu

Priporočljivo je, da ženska omogoči svojemu telesu, da si popolnoma opomore od telesnih in čustvenih obremenitev, ki jih je telo doživelo ob prvi nosečnosti, porodu in skrbi za novorojenčka. 

Ginekologi priporočajo, da ženska počaka od 18 do 24 mesecev po porodu, preden poskusi znova zanositi. Pri carskem rezu pa svetujejo, da ženske ne zanosijo v letu in pol do dveh po porodu.

Nosečnost in porod lahko močno vplivata na fizično zdravje ženske, zato je pomembno, da se maternica popolnoma zaceli, da se ravni hormonov stabilizirajo in da se napolnijo ter obnovijo zaloge hranil v telesu.

Skrb za novorojenčka je zahtevna in čustveno intenzivna. Pomembno je upoštevati svoje čustveno počutje ali se počutite že pripravljene na izzive druge nosečnosti in skrbi za drugega otroka.

Raziskave kažejo, da lahko priporočeni razmik med nosečnostmi pozitivno vpliva na zdravje in razvoj tako matere kot drugega otroka.

Vaše zdravje in kakršne koli zdravstvene težave, ki jih morda imate, lahko prav tako vplivajo na priporočeni čas čakanja med nosečnostmi.

Pomembno je, da se posvetujete s svojim ginekologom, ki bo glede na vaše specifične okoliščine in cilje načrtovanja družine, ocenil vaše zdravstveno stanje, tveganja, izrazil pomisleke in predlagal prilagojene napotke glede na vaše specifično zdravje in stanje telesa. 

Nujen Obisk Zdravnika Ali Ginekologa – Endometritis

nujen obisk zdravnika ali ginekologa - endometritis

Endometritis je vnetje maternične sluznice.

To je bakterijska okužba, ki se lahko pojavi v poporodnem obdobju in lahko povzroči različne zaplete, če se ne zdravi.

Endometritis se pogosto pojavi kot posledica bakterijske okužbe, vnesene med porodom, ko bakterije iz nožnice ali materničnega vratu vstopijo v maternico med porodom.

Pogosti Simptomi Endometritisa Po Porodu:

  • Vročina in mrzlica
  • Bolečina ali nelagodje v medenici
  • Neobičajen, obilen izcedek iz nožnice, ki ima lahko neprijeten vonj
  • Občutljivost maternice

Dejavniki Tveganja Za Razvoj Endometritisa Po Porodu, So Lahko:

  • Dolgotrajen porod
  • Carski rez
  • Večkratni vaginalni pregledi med porodom
  • Zapleti med porodom

Endometritis se običajno diagnosticira na podlagi zgornjih simptomov, ginekološkega pregleda in laboratorijskih preiskav.

Krvne preiskave in slikovne študije, kot je ultrazvok, se lahko uporabijo za potrditev diagnoze in izključitev drugih možnih vzrokov za simptome.

Endometritis se običajno zdravi z antibiotiki, da se odpravi bakterijska okužba. V hudih primerih okužbe bo morda potrebna hospitalizacija zaradi intravenske antibiotične terapije.

Ženske mora po porodu nemudoma obvestiti svojega zdravnika o kakršnih koli simptomih okužbe ali nelagodju. Zgodnja diagnoza in zdravljenje lahko pomagata preprečiti hujše zaplete in vplivata na hitrejše okrevanje po porodu.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: