Pravilnik O Piškotkih

Kaj So Piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. 

Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Elementi v lokalni shrambi nimajo časovne omejitve.

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 130/2022), ZEKom-2 je v pravni red prinesel pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov.

Piškotki (in drugi podatki, shranjeni iz spletnega portala) niso nič novega, z zakonodajo (ZEKom-2) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Pridobljene informacije in podatke bomo na spletnem portalu tralala.si skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Zakaj So Piškotki Potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov.

Piškotke uporabljajo vse spletne strani, saj so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. 

Elementi za analitiko nam omogočajo, da prepoznamo in štejemo število uporabnikov ter zberemo podatke o tem, kako se spletna stran uporablja (npr. katere strani uporabniki najpogosteje odprejo in ali se uporabnikom na nekaterih straneh prikažejo sporočila o napaki). To nam pomaga izboljšati način delovanja spletnega portala, na primer tako, da olajšamo iskanje tistega, kar iščete.

Lastnik spletnega portala lahko s pomočjo piškotkov oceni učinkovitost zasnove svoje spletne strani kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponuja uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Google Analytics

Spletni portal tralala.si uporablja Google Analytics, storitev spletne analitike, ki jo zagotavlja Google. Google Analytics uporablja piškotke za analiziranje, kako uporabniki spletne strani uporabljajo. 

Podatke, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi spletnih strani (vključno z vašim naslovom IP) Google posreduje in hrani [na strežnikih v Združenih državah Amerike]. Google te podatke uporablja za ovrednotenje vaše uporabe spletnih strani, posredovanje poročil o aktivnostih na spletnih straneh upraviteljem in za zagotavljanje drugih storitev, povezanih z aktivnostmi na spletnih strani in uporabo spleta. Google lahko te podatke prenese tudi tretjim osebam, če tako zahteva zakon, ali kadar tretje osebe obdelujejo podatke v imenu Googla. 

Google vašega naslova IP ne bo povezal z drugimi podatki, ki jih Google hrani.

Podrobne informacije o storitvi Google Analytics in svoji zasebnosti (vključno s tem, kako lahko nadzirate podatke, poslane Googlu) najdete na naslovu https://policies.google.com/privacy/partners.

Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.

Nastavitve piškotkov

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki in se lahko tako sam odloči, ali bo dovolil shranjevanje piškotkov na svoji napravi.

Na spletnem portalu tralala.si uporabnikom ponujamo možnost, da se odločijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov. 

Pri tem opozarjamo, da njihova izključitev lahko privede do morebitnih težav s stranjo, nekatere funkcionalnosti spletnega portala so lahko celo onemogočene. V primeru zavrnitve določenih piškotkov (npr. Piškotkov za boljše delovanje in napredno oglaševanje) bo uporabniku sorazmerno omejen prikaz vsebine in dostop do spletne strani.

Da bi zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje spletnega portala uporabnikom priporočamo, da piškotke sprejmejo.

Vsa nadaljnja vprašanja o piškotkih nam lahko zastavite na e-mail: tralala.ekipa@gmail.com.

Nazadnje posodobljeno: november 2023