Ste se že kdaj vprašali, kako poteka porod s carskim rezom?

Stopnja carskih rezov se je z leti po vsem svetu povečala in je v mnogih državah pogosta metoda poroda.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že od leta 1985 meni, da je idealna stopnja carskih rezov med 10 – 15 % vseh porodov.

Pomembno si je zapomniti, da lahko carski rez v določenih porodnih situacijah reši življenje matere ali dojenčka in je dragocena možnost posega, kadar je to potrebno.

Kaj Je Carski Rez?

kaj je carski rez

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Carski rez je kirurški poseg, pri katerem se otrok rodi skozi zarezi v materinem trebuhu in maternico.

Metoda carskega reza se uporablja, kadar se ugotovi, da vaginalni porod pri nosečnici ni varen ali ni mogoč, ker ogroža zdravje in življenje mamice ali dojenčka.

Carski rez se priporoča, kadar je ženska že rodila s carskim rezom, ko dojenček ne dobi dovolj kisika, če je dojenček v porodnem kanalu obrnjen narobe (optimalni položaj za vaginalni porod je z glavo naprej), v primeru dvojčkov, trojčkov, ko so težave s posteljico (predležeča posteljica, abrupcija posteljice), ali zaradi zaskrbljenosti zaradi materinega zdravja (preeklampsija, okužbe). 

Carski rez se izvede tudi, kadar porod ne napreduje ustrezno ali če se pojavijo zapleti, zaradi katerih je vaginalni porod za žensko in otroka nevaren.

Odločitev za carski rez običajno sprejme zdravnik na podlagi temeljite ocene zdravja in varnosti tako matere kot dojenčka.

Kako Poteka Porod S Carskim Rezom?

kako poteka porod s carskim rezom

Predoperativna priprava nosečnice pred porodom s carskim rezom poteka tako, da pacientko dajo v splošno anestezijo ali regionalno (epiduralna ali spinalna) anestezijo, odvisno od okoliščin, nujnosti in zdravstvenega stanja pacientke.

Anestezija

Običajno pa pacientka pred carskim rezom prejme regionalno anestezijo, ki ji omogoča, da je med porodom budna.

To pomeni, da dojenček ni izpostavljen splošni anesteziji, ki se uporablja v nujnih primerih.

Carski Rez

primer carskega reza na pacientki

Carski rez je vodoravni ali navpični rez, ki ga kirurg naredi skozi kožo in spodnje tkivo v trebušni steni.

Najpogostejši rez je vodoravni rez, narejen tik nad mejo sramnih dlak.

Kirurg nato prereže trebušne mišice in ustvari odprtino za dostop do maternice.

Bolj natančno – kirurg najprej prereže kožo, nato podkožno maščevje, mišico ovojnico, abdominalno vrečo, ki drži organe (peritonej), ovojnico, ki povezuje in drži organe znotraj peritoneje in na koncu še maternico (mišico polno krvi).

dojencek med carskim rezom

Ko kirurg ustvari dostop do maternice, naredi rez v maternico.

Vrsta reza maternice je lahko vodoravna (prečna) ali navpična (vzdolžna) in je odvisna od dejavnikov, kot sta razlog za carski rez ali kirurgova redna praksa.

Kirurg nežno porodi otroka skozi rez maternice. Temu pogosto sledi razpok plodovnice. Po porodu dojenčka, kirurg odstrani še posteljico in plodovne ovoje.

Šivanje

Ko je vse odstranjeno iz trebuha, kirurg prične z zapiranjem maternice s šivanjem.

Vrsta uporabljenega šiva ali metode zapiranja se lahko razlikuje od kirurga do kirurga.

Po zaprtju maternice sledi še zapiranje trebušnih mišic (aponevrotično tkivo) in ostalih prerezanih slojev s šivanjem ali sponkami. 

Prerezani sloji, ki so prej drseli en mimo drugega, se med brazgotinjenjem (celjenjem) lahko med seboj zalepijo. 

V nekaterih primerih se lahko za zapiranje notranjih plasti uporabijo razgradljivi šivi, zunanja plast pa se lahko zapre s sponkami ali šivi, ki se kasneje odstranijo.

Okrevanje

Pacientko premestijo iz kirurške sobe v sobo za okrevanje, kjer se pozorno spremljajo njeni vitalni znaki.

Pooperativna nega vključuje nadzorovanje prisotne bolečine in spremljanje morebitnih znakov pooperativnih zapletov.

Po carskem rezu sta mati in otrok skrbno nadzorovana v sobi za okrevanje. Z dojenjem se lahko začne, ko se mati počuti udobno in je otrok pripravljen.

Razlike V Carskih Rezih

Pomembno je vedeti, da lahko obstajajo razlike v natančnih korakih in uporabljenih tehnikah kirurgov ter da se lahko določene podrobnosti carskega reza razlikujejo glede na uveljavljene prakse ponudnika zdravstvenih storitev. 

Poleg tega se napredek v kirurških tehnikah in tehnologiji še naprej razvija in vpliva na način izvajanja carskih rezov.

Pred posegom se posvetujte z zdravnikom ali kirurgom, ki vam bo opisal točen potek carskega reza in tehnik, ki bodo uporabljene. 

Kako Dojenček Doživlja Porod S Carskim Rezom?

kako dozivlja dojencek porod s carskim rezom

Ko kirurg naredi zareze, dojenčka skrbno in nežno porodi skozi maternični rez (zmanjšan stres za dojenčka).

Čeprav se ta proces zelo razlikuje od naravnega procesa potovanja skozi porodni kanal, je zasnovan tako, da zagotavlja varen porod. 

Pri carskem rezu mamica običajno prejme regionalno anestezijo, kar ji omogoča, da je med posegom budna. Posledično dojenček ni izpostavljen stresu, povezanemu s splošno anestezijo.

Bistveno je, da zdravstveno osebje med postopkom poroda spremlja in ocenjuje zdravje otroka.

Zdravstveno osebje takoj po porodu očisti njegove dihalne poti in zagotovi vse potrebne medicinske posege. 

Cilj je zagotoviti, da dojenček lahko diha in se hitro prilagodi novemu okolju.

V mnogih primerih se spodbuja takojšen stik med materjo in otrokom, koža na kožo, tudi v operacijski sobi.

Dojenčka položijo na materine prsi za vzpostavitev stika in začetek dojenja. 

Pri standardnih postopkih carskega reza se med materin zgornji del telesa in kirurško polje pogosto namesti sterilna prevleka, da se ohranijo aseptični pogoji.

Vendar pa so nekatere porodnišnice sprejele “na družino osredotočene” carske reze, kjer prozorna zavesa, ogledalo ali spuščena zavesa omogoča materi, da je priča porodu.

V mnogih primerih je lahko prisoten tudi oče med carskim rezom. Običajno očetje sedijo blizu materinega vzglavja in so aktivno vključeni v podporo in tolažbo matere.

Zaključek

Pomembno je vedeti, da vsak porod, bodisi vaginalni ali s carskim rezom, vključuje določeno stopnjo stresa za dojenčka, ko preide iz varne maternice v zunanji svet.

Zdravstveno osebje je usposobljeno za upravljanje tega prehoda in med porodom nenehno skrbi za dobro počutju matere in dojenčka.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: