Ali ste seznanjeni s tveganji, ki so povezana s pomanjkanjem folne kisline med nosečnostjo?

Folat je v hrani in je naravna oblika v vodi topnega vitamina B9, medtem ko je folna kislina umetna oblika tega vitamina, ki jo telo veliko bolje absorbira in uporabi (prehransko dopolnilo).

Folna kislina je ključnega pomena za proizvodnjo rdečih krvnih celic ter za sintezo, popravilo in delovanje DNK. 

Zato je še posebej pomembna v primerih hitre celične rasti in delitve, na primer med nosečnostjo in razvojem ploda.

Ime izhaja iz latinske besede folium – list, ki se navezuje na to, da je listnata zelenjava glavni vir folata v prehrani človeka.

Folate naravno najdemo v vseh vrstah hrane, največ pa v živilih, kot so zelena listnata zelenjava (posebno veliko v špinači in brokoliju), sadju, stročnicah (fižol in soja), avokadu, jajcih in obogatenih žitih.

folate naravno najdemo v vseh vrstah hrane

Upoštevajte, da lahko kuhanje zmanjša vsebnost folatov v živilih, zato uživanje surovih ali rahlo kuhanih živil (nizke temperature) pomaga ohraniti njihovo raven folatov.

Pogosto pa folno kislino nosečnice uživajo kot prehransko dopolnilo (prenatalni vitamini), da zagotovijo ustrezen vnos (težko zagotovljen samo s hrano) za preprečitev okvare nevralne cevi pri razvijajočem se zarodku.

Velikega pomena je, da ženska, ki načrtuje nosečnost v svojo prehrano, vključi čim več sveže zelenjave in sadja ter izključi predelano in hitro pripravljeno hrano.

Preberite: Najboljši vitamini in minerali za nosečnice

Tveganja Pomanjkanja Folne Kisline Med Nosečnostjo

tveganja pomanjkanja folne kisline med nosecnostjo

Pomanjkanje folne kisline med nosečnostjo lahko povzroči več zapletov, vključno z:

1. Povečano Tveganje Za Okvaro Nevralne Cevi Pri Zarodku

Najnevarnejše tveganje, ki je povezano s pomanjkanjem folne kisline saj lahko povzroči vseživljenjsko invalidnost ali smrt otroka.

2. Povečano Tveganje Za Druge Prirojene Okvare

Poleg okvare nevralne cevi je pomanjkanje folne kisline lahko povezano z drugimi prirojenimi okvarami pri otroku (srčne napake, razcepljena ustnica ali nebo, okvare okončin in sečil pri razvijajočem se plodu).

3. Nosečniški Zapleti

Nizke ravni folatov so povezane s povečanim tveganjem za nosečniške zaplete, kot so prezgodnji porod (pred 37. tednom), nizka porodna teža otroka, prekinitev posteljice in preeklampsija, vendar pa so dokazi mešani in bo za točno dokazljivost nekaterih od naštetih zapletov potrebnih še več raziskav.

Pomembno se je zavedati, da čeprav je dopolnjevanje folne kisline ključnega pomena, lahko čezmeren vnos (nad 1000 mikrogramov dnevno) prikrije simptome pomanjkanja vitamina B12, kar lahko vodi do živčnih poškodb.

Nezaželeni učinki pri preveč zaužite folne kisline so lahko tudi težave s prebavo, slabost, nespečnost ali občutki tesnobe.

Zato je nujno upoštevati priporočene smernice osebnega zdravnika ali ginekologa.

Zakaj Je Folna Kislina Priporočljiva Med Nosečnostjo?

zakaj je folna kislina priporocljiva med nosecnostjo

Folna kislina je najbolj znana po svoji vlogi pri preprečevanju okvar nevralne cevi pri zarodku.

Te vrste okvare se pojavijo zelo zgodaj v nosečnosti (v prvih 28 dneh po spočetju), pogosto, še preden mnoge ženske sploh vedo, da so noseče.

Zato je priporočljivo preventivno jemanje folne kisline že pred nastopom nosečnosti. 

Zapomnite si, predpisano uživanje folne kisline je učinkovito, varno in enostavno. Prehranska dopolnila so na voljo v vsaki lekarni brez recepta.

Ustrezen vnos folne kisline je ključen za pravilen razvoj otrokovega srca, možganov, hrbtenjače, lobanje in drugih organov.

Folna kislina lahko pomaga tudi pri preprečevanju drugih vrst prirojenih napak, vključno z razcepom ustnice in neba.

Priporočen Dnevni Vnos Folne Kisline: 400 – 600 mg

Priporočeni dnevni vnos folne kisline za vse ženske v rodni dobi je vsaj 400 mikrogramov, nosečnicam pa pogosto svetujejo, da vnos povečajo na 600 mikrogramov.

Potrebe po folni kislini so v primeru, da je ženska pred zanositvijo jemala hormonsko kontracepcijo, lahko še večje (posvetujte se s svojim ginekologom).

Potrebe po folatu niso bistveno povečane le med nosečnostjo, zaradi prenosa folata v materino mleko so potrebe prisotne tudi med dojenjem.

Kakšni So Simptomi Pomanjkanja Folne Kisline?

kaksni so simptomi pomanjkanja folne kisline

Najbolj pogosti simptomi so:

  • Utrujenost
  • Razdražljivost
  • Depresija
  • Omotica
  • Zadihanost
  • Bledica
  • Oslabljen okus
  • Rdeč in boleč jezik
  • Driska
  • Nepojasnjeno hujšanje

Če se pojavi kateri od naštetih simptomov se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, da ugotovite, zakaj je do določenega simptoma prišlo (lahko je tudi pokazatelj kakšne druge bolezni).

Kako Se Ugotovi Pomanjkanje Folne Kisline?

Pomanjkanje folne kisline se ugotavlja z laboratorijsko preiskavo krvi (napoti osebni zdravnik, lahko pa se opravi tudi samoplačniško).

Preberite:

Kategorizirano v: