Ali ste seznanjeni z najbolj pogostimi zapleti v nosečnosti?

Nosečnost je kompleksen fiziološki proces, in čeprav mnoge nosečnosti potekajo brez težav, lahko pride tudi do nezaželenih zapletov.

Za nosečnice je pomembno, da se udeležujejo rednih predporodnih pregledov in ginekologu ali osebnemu zdravniku takoj poročajo o morebitnih težavah, s katerimi se soočajo.

11 Pogostih Zapletov V Nosečnosti

pogosti zapleti v nosecnosti

1. Gestacijski Diabetes

Gestacijski diabetes je vrsta sladkorne bolezni, ki se razvije med nosečnostjo.

Lahko vpliva na visoke ravni sladkorja v krvi, kar lahko povzroči zaplete tako za mater kot za plod, vključno z makrosomijo (veliko porodno težo), prezgodnjim porodom in povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 za mamo.

Preberite: Pridobivanje teže v nosečnosti (koliko se lahko zredim?)

Preprečevanje/obvladovanje: zdrava prehrana, redna telesna vadba, redno spremljanje glukoze in prilagoditve prehrane so ključnega pomena.

2. Preeklampsija

Preeklampsija je stanje, za katero je značilen visok krvni tlak in poškodbe organov mame, običajno možganov, jeter in ledvic.

Nastane zaradi motenj pri ugnezditvi posteljice, kar pomeni, da posteljica slabše deluje (slaba rast ploda).

Preeklampsija lahko povzroči zaplete, kot so poškodbe organov, omejena rast ploda in prezgodnji porod.

V hujših primerih lahko napreduje v eklampsijo, smrtno nevarno stanje.

Preprečevanje/obvladovanje: bistveni so redni predporodni pregledi, spremljanje krvnega tlaka, zdravila in upoštevanje nasvetov zdravnika. V hujših primerih se lahko priporoča zgodnji porod, s čimer se primarno zdravi preeklampsija.

Preberite: Ultrazvočni pregledi v nosečnosti (kaj vam pripada?)

3. Prezgodnji Porod

prezgodnji porod je pogost zaplet v nosecnosti

Do prezgodnjega poroda pride, ko začnejo popadki odpirati maternični vrat pred 37. tednom nosečnosti.

Prezgodnji porod lahko povzroči zdravstvene težave za otroka, vključno s sindromom dihalne stiske, okužbami in razvojnimi težavami.

Preprečevanje/obvladovanje: ključnega pomena je predporodna nega (obisk vseh priporočenih pregledov), izogibanje kajenju in zlorabi nedovoljenih substanc, ohranjanje zdravega načina življenja in takojšnje poročanje o znakih, ki bi lahko sprožili prezgodnji porod.

4. Spontani Splav

Spontani splav pomeni nepričakovano izgubo ploda pred 20. tednom nosečnosti.

Vzrok, zakaj je prišlo do spontanega splava, pogosto ni znan, vendar lahko ohranjanje zdravega življenjskega sloga in iskanje zgodnje predporodne oskrbe zmanjšata tveganje za spontani splav.

Če ste v preteklosti imeli spontani splav ali druge dejavnike tveganja v nosečnosti, vam bo zdravnik morda priporočil dodatno spremljanje.

5. Okužbe

okuzbe so pogost zaplet v nosecnosti

Okužbe med nosečnostjo, kot so rdečke (virusna okužba), Citomegalovirus (CMV) ali nekatere spolno prenosljive okužbe, lahko predstavljajo veliko tveganje za plod. 

Citomegalovirus (CMV) je najpogostejši virusni vzrok okužbe ploda v maternici.

Odvisno od okužbe lahko pride do prirojene okvare pri plodu, povzroči zaostalost ploda, sproži prezgodnji porod, smrt ploda ali druga tveganja. 

Preprečevanje/obvladovanje: Dobra higiena, izogibanje škodljivim snovem, cepite se (po priporočilu zdravnika) in se izogibajte stiku s posamezniki, ki imajo nalezljive bolezni. Hitro zdravljenje okužb je ključnega pomena.

6. Anemija

Anemija je stanje, za katero je značilno pomanjkanje rdečih krvničk ali hemoglobina v krvi.

Lahko povzroči utrujenost, šibkost in zaplete tako za mater kot plod, kot sta prezgodnji porod in nizka porodna teža otroka.

Preprečevanje/obvladovanje: Zaužijte dobro uravnoteženo prehrano, bogato z železom, jemljite prenatalne vitamine, kot je predpisano, in upoštevajte nasvet svojega zdravnika glede dodajanja železa.

7. Rh Nezdružljivost – Inkompatibilnost

Rh nezdružljivost se pojavi, ko ima mati Rh negativen, otrok pa Rh pozitiven proteinski faktor. Rh faktor je beljakovina, ki se nahaja na površini rdečih krvnih celic.

Brez intervencije lahko povzroči hemolitično bolezen novorojenčka, ki povzroči anemijo in zlatenico pri otroku.

Preprečevanje/upravljanje: Rh-negativne ženske lahko prejmejo Rh imunoglobulin za preprečevanje zapletov. Zgodnja predporodna oskrba pomaga prepoznati in obvladati težave z Rh nezdružljivostjo.

8. Zunajmaternična Nosečnost

zunajmaternicna nosecnost je pogost zaplet v nosecnosti

Zunajmaternična nosečnost se pojavi, ko se oplojeno jajčece implantira zunaj maternice, običajno v jajcevodu.

Lahko povzroči življenjsko nevarno situacijo za mamo in izgubo nosečnosti.

Preprečevanje/obvladovanje: Zgodnje odkrivanje z redno predporodno nego je ključnega pomena. Če je zunajmaternična nosečnost odkrita zgodaj, jo je pogosto mogoče zdraviti brez večjih zapletov. Možnosti zdravljenja lahko vključujejo jemanje zdravil ali operacijo.

9. Placenta Previa

Placenta Previa pomeni, da posteljica pokriva velik del ali celoten maternični vrat. 

Lahko povzroči hude krvavitev med nosečnostjo in zaplete med porodom.

Mame s predležečo posteljico pa so izpostavljene tudi večjemu tveganju za prezgodnji porod (pred 37. tednom nosečnosti). 

Preprečevanje/obvladovanje: ni je vedno mogoče preprečiti, vendar pa lahko izogibanje dejavnostim, ki lahko sprožijo krvavitve, in upoštevanje počitka v ležečem položaju, pomaga pri obvladovanju težav Placente Previa.

10. Streptokok Skupine B (S. Agalactiae)

Streptokok je vrsta bakterije, ki je lahko prisotna v rodilih ali prebavnem traktu mame. Mama s to bakterijo živi v sožitju in ji na splošno ne dela nobenih težav. 

Vseeno pa se Streptokok lahko med porodom prenese na novorojenčka in lahko povzroči tudi hujše okužbe s sepso ali celo smrtjo novorojenca (večja verjetnost pri prezgodaj rojenih dojenčkih ali dolgotrajnih porodih). 

Preprečevanje/obvladovanje: testiranje med nosečnostjo in prejem antibiotika med porodom, če je mama pozitivna, da se prepreči prenos Streptokoka z mame na novorojenčka. 

Ženska, ki je imela v prvi nosečnosti pozitiven bris nožnice in zadnjika na Streptokok skupine B, ne rabi ponavljati brisa v naslednji nosečnosti, mora pa ob vsakem naslednjem porodu prejeti antibiotično zaščito.

11. Cervikoistmična Insuficienca

Cervikoistmična insuficienca je nezmožnost materničnega vratu vzdrževati nosečnost do poroda zdravega dojenčka. 

Lahko povzroči prezgodnji porod ali izgubo nosečnosti.

Preprečevanje/obvladovanje: Med nosečnostjo ginekolog in zdravnik skrbno spremljata mamo, v primeru diagnoze, pa lahko zdravnik priporoči cerklažo materničnega vratu (kirurški poseg za okrepitev materničnega vratu).

Zaključek: Zagotovite Si Zdravo Nosečnost

zagotovite si zdravo nosecnost brez zapletov

Zagotavljanje zdrave nosečnosti, brez zapletov, vključuje celovit in skrben pristop tako nosečnice kot zdravstvenih delavcev. 

Najprej in predvsem pomembna je predporodna nega z obiskovanjem vseh načrtovanih pregledov, kar omogoča zgodnje spremljanje in hitro posredovanje zdravnika, če je le to potrebno. 

Poleg tega ohranjanje zdravega življenjskega sloga z uravnoteženo prehrano, redno vadbo in zadostnim počitkom, pomembno prispeva k nemoteni nosečnosti.

Preberite: Zdrava prehrana v času nosečnosti (kaj jesti?)

Zavedajte se pomena duševnega zdravja, obvladovanja stresa in poiščite strokovno podporo, če je to potrebno.

Mamino izobraževanje in raziskovanje o nosečnosti, porodu in možnih zapletih, omogoča njeno aktivno sodelovanje pri ohranjanju njene nosečnosti in sprejemanju odločitev na podlagi informacij, ki jih nosečnica že ima.

Če se nosečnica zaveda nepravilnosti in hitro opazi težave, nezaželene simptome, lahko takoj obvesti svojega ginekologa ali zdravnika, ki bo opravil pregled za potrditev težav.

Preberite:

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: