Ali je ultrazvok v nosečnosti škodljiv? Ne!

Ultrazvok med nosečnostjo je varen in množično uporabljen diagnostični pripomoček, ki pomaga pri spremljanju razvijajočega se ploda v nosečniškem trebuščku.

Vključuje uporabo visokofrekvenčnih zvočnih valov za ustvarjanje slik ploda in mamičinih reproduktivnih organov.

Brez skrbi – ultrazvočni valovi so neionizirajoči, kar pomeni, da ne vključujejo sevanja, zaradi česar na splošno veljajo za varne tako za mamico kot za plod v njenem trebuščku.

Ultrazvok Ne Škoduje

ultrazvok v nosecnosti ne skoduje

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Pomembno je omeniti tudi, da so ultrazvočni aparati, ki so namenjeni pregledovanju plodov posebej nastavljeni na prenatalne nastavitve, ki imajo omejitve v oddajanju energije. Tako, da v praksi nikakor ne more priti do škodljive preobremenitve ploda.

Opravljene so bile številne študije, ki niso odkrile nobenih škodljivih učinkov, povezanih z uporabo diagnostičnega ultrazvoka med nosečnostjo.

Ultrazvočna tehnologija se uporablja že desetletja in ne obstaja dokazov, ki bi kazali, da škoduje razvijajočemu se plodu.

Ultrazvok Se Uporablja Že Desetletja

Ameriški inštitut za ultrazvok v medicini (AIUM) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predpisujeta smernice za varno in učinkovito uporabo ultrazvoka.

Ti dve organizaciji poudarjata pomen uporabe ultrazvoka le, kadar je to medicinsko potrebno (preudarna rutinska uporaba). 

Članek objavljen v Cochrane Database of Systematic Reviews leta 2015, je pokazal, da ni dokazov o škodljivosti diagnostičnega ultrazvoka, uporabljenega med nosečnostjo za rutinske preglede. 

Izvedene so bile tudi različne epidemiološke študije za oceno možnih tveganj, povezanih z uporabo ultrazvoka med nosečnostjo.

Vse študije na splošno podpirajo trditev, da je ultrazvok v nosečnosti varen za rutinske diagnostične namene.

Preberite: Ultrazvočni pregledi v nosečnosti (kaj vam pripada?)

Primer Škodljive Preiskave Z Ultrazvokom

Obstajajo pa različne vrste Dopplerjevih preiskav z ultrazvokom, ki merijo pretok krvi skozi popkovnične žile, pulzatilni (PI) in rezistenčni indeks (RI) v popkovnični arteriji, kjer pri kontinuiranem pulznem Dopplerju na majhno površino sevajo relativno visoko energijo, zelo previdno, in zelo kratek čas.

Ta preiskava pa je v nosečnosti lahko škodljiva. Omenjeno preiskavo se v predrojstveni diagnostiki uporablja zelo redko, ko je nujno potrebna. 

Barvni energijski žilni prikaz in Power Doppler ne oddajata škodljivih energij in sta varna diagnostična ultrazvoka.

Na splošno so Dopplerjeve preiskave lahko problematične le, kadar se z njimi gledajo možganske žile na možganski bazi, ki potekajo tik nad kostmi.

O vsem tem vas bo poučil ginekolog pred pregledom, morda pregled celo odsvetoval pod posebnimi pogoji.

Postopek In Število Ultrazvokov V Nosečnosti

postopek in stevilo ultrazvokov v nosecnosti

Med pregledom z ultrazvokom ginekolog na nosečniški trebuh nanese gel, po trebuhu pa se premika z ročno napravo, imenovana pretvornik.

Pretvornik oddaja zvočne valove, ki se odbijajo od struktur v telesu, ti odboji pa se pretvorijo v slike na zaslonu.

Do 10. tedna nosečnosti ultrazvočni pregledi potekajo praviloma preko nožnice.

Strah pred ultrazvočnim pregledom je odveč, saj je pregled, sicer lahko neprijeten, ni pa boleč

Tudi pozneje, kadar je preglednost preko trebuha slaba, ali če ginekolog ocenjuje lego posteljice ali pa dolžino materničnega vratu, bo pregled potekal preko nožnice.

V Sloveniji Ima Nosečnica 2 Brezplačna Ultrazvočna Pregleda

v sloveniji ima nosecnica 2 brezplacna ultrazvocna pregleda

V Sloveniji ima vsaka zdrava nosečnica predvidena dva brezplačna ultrazvočna pregleda. 

Prvi pregled je potrditev nosečnosti, drugi pa morfologija ploda med 20. in 24. tednom. Svetuje se še pregled merjenja nuhalne svetline med 11. in 14. tednom, ki ga izvaja ginekolog s posebno licenco in je plačljiv.

Stroške krije ZZZS samo v primerih, če bo nosečnica v času poroda stara med 35 – 37 let.

V primeru, da je ženska noseča z dvojčki ali ima specifične zdravstvene težave ji bo pripadalo več ultrazvokov, vsaka nosečnica pa se lahko naroči na več pregledov v samoplačniško ambulanto.

Ultrazvok pomaga ginekologu potrditi nosečnost, oceniti gestacijsko starost, odkriti nenormalnosti ploda, oceniti rast ploda in spremljati zdravje posteljice in amnijske tekočine.

Ima ključno vlogo pri prepoznavanju in obvladovanju možnih zapletov med nosečnostjo.

Pregled Lahko Traja Tudi Eno Uro

Dolžina ultrazvočnega pregleda ni pri vsaki ženski enako dolga.

Pri nekaterih lahko ultrazvočni pregled traja nekaj minut ali pa kar celo uro. Dolžina je odvisna od težav, zapletov ali problema, ki ga zazna ginekolog. 

Kadar se ginekolog strinja, je na ultrazvočnem pregledu lahko prisoten partner, starejši otrok, prijateljica, sestra ali pa mama.

Zaključek

In čeprav ultrazvok velja za varnega, je pomembno upoštevati, da se je treba izogibati pretirani in nepotrebni uporabi diagnostičnih postopkov. 

Ponudniki zdravstvenih storitev uporabljajo ultrazvok preudarno na podlagi medicinskih indikacij, da zagotovijo potrebne informacije in hkrati zmanjšajo možne zaplete med nosečnostjo ali porodom. 

Nosečnice se morajo o vseh pomislekih, željah ali vprašanjih glede ultrazvoka pogovoriti s svojim ginekologom.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: