Baby shower, kot ga poznamo iz ZDA postaja vse bolj priljubljen in ustaljen običaj zabavnega praznovanja pred rojstvom otroka povsod po svetu, tudi v Sloveniji. 

Koncept Baby showerja se je v ZDA pojavil po drugi svetovni vojni, ko se je povečala gospodarska blaginja in rodnost, hkrati pa so se spremenili tudi družbeni pogledi na žensko ter materinstvo. 

Praznovanje pred rojstvom otroka je namenjeno, bolj kot očku, bodoči mamici – počastitvi njenega prehoda v novo vlogo s poudarkom na prihodu težko pričakovanega dojenčka.

Baby shower je tako zelo priljubljen tudi zato, ker lahko s praznovanjem prijatelji in družina izkažejo podporo bodočim staršem in jim pomagajo pri prihodu dojenčka, tako čustveno kot materialno.

nasveti za nepozaben baby shower

Poleg praznovanja nerojenega otroka je to tudi družabno srečanje, na katerem povabljeni uživajo zaradi zabavnih iger, pogostitve in druženja. 

Organiziranje Baby showerja je lahko zelo poceni ali pa zelo drago, v vsakem primeru pa ustvari nepozabno doživetje in trajne spomine za “novopečena” starša. 

Običajno ga organizirajo najboljše prijateljice nosečke, lahko pa so organizatorji tudi sorodniki, partner, sodelavke ali tesni sosedje.

Zabava naj bi bila presenečenje, vendar pa nekatere nosečke ne marajo presenečenj in danes pogosto kar same organizirajo svoj Baby shower točno tako, kot si ga želijo. 

Le v primeru, da veste, da ima bodoča mamica rada presenečenja, se z njenim partnerjem dogovorite, da ne bo vedela nič in poskrbite za skrivno presenečenje.

Konec koncev si vsi želimo, da bi bila nosečka Baby showerja vesela.

Najboljše Ideje Za Baby Shower

kako organizirati baby shower

Za vas sem pripravila mešanico različnih idej, s katerimi lahko presenetite vašo nosečko:

1. Video

Vsakega od povabljenih gostov, prijateljev ali družine, prosite za video, v katerem podelijo svoje nasvete in želje za starša ter ugibajo spol, ime in rojstni datum otroka.

Vse posnetke združite skupaj v nepozabni video.

2. Spominska Knjiga

Ustvarite spominsko knjigo, v katero naj med Baby showerjem vsi udeleženci zapišejo svoje nasvete, delijo spomine, misli ter čestitke za otroka in želje za novo družinico. 

Vsak list spominske knjige se lahko začne s stavkom “Draga starša, želimo vama … “ ali

“Ljubi naš dojenček, …”.

3. Fotograf

Najemite profesionalnega fotografa, da ujame trenutke iz Baby showerja za vseživljenjske spomine.

Vsak od gostov lahko na koncu prejme krasen album fotografij, da se bo o Baby showerju govorilo še dolgo časa po njem.

4. Razvajanje Nosečke

Baby shower lahko za nosečko (ženske prijateljice) organizirate tudi v zdravilišču ali wellness centru in si vse skupaj privoščite še “zadnji ženski dan” pred prihodom dojenčka z manikuro, masažami ali nego obraza.

5. Razkritje Spola

Baby shower je lahko tudi priložnost za starša, da pred vsemi povabljenimi razkrijeta otrokov spol z dramatičnimi strelci konfetov, baloni presenečenja, oboki iz balonov ali pa škatlami razkritja.

6. Igre (!)

ideje za igre na baby shower

Baby showerji pa so na splošno znani predvsem po smešnih in nepozabnih igrah ter aktivnostih:

6. 1. Ugani Fotografijo

Prosite goste, naj prinesejo na zabavo svojo otroško fotografijo. Te fotografije obesite na tablo ali jih položite na mizo s številkami.

Vsak gost naj poskuša uganiti, katera fotografija ustreza kateremu gostu.

6. 2. Igra Spomina

Na pladenj položite različne otroške predmete (kot so duda, steklenička, plenička itd.).

Pladenj za nekaj minut pokažite svojim gostom, nato pa ga pokrijte.

Gostje zapišejo toliko stvari, kot se jih spomnijo.

6. 3. Ne Reci “Dojenček”

Ko vsak gost pride na zabavo, dobi dudo na traku, ki si jo obesi okrog vratu. Dudo lahko obdrži samo, če med zabavo ne izreče besede “dojenček.”

Ko ga kdo sliši reči dojenček, mu lahko vzame dudo. Zmaga oseba, ki ima na koncu okrog vratu največ dud.

6. 4. Umazane Plenice

Stopite različne čokoladne ploščice v ločene plenice.

Gostje morajo uganiti, katera vrsta čokolade je v posamezni plenici (presenečeni boste, kako “nagravžno” lahko izpade stopljena frutabela ali pa bela čokolada s suhimi jagodami).

6. 5. Otroška Steklenička

Stekleničke s cuclji napolnite z različnimi pijačami (sok, mleko, čaj ali pivo za moško družbo).

Kdor prvi popije vsebino stekleničke zmaga. Težje, kot se sliši!

6. 6. Želje Za Dojenčka

Gostom razdelite kartice, na katere naj zapišejo svoje želje in misli o tem, kakšen bo dojenček ali otrok, ko odraste.

Zberite jih, da jih starši preberejo in shranijo za otroka.

Gostje lahko mamici na kartico zapišejo tudi uslugo, ki jo lahko koristi pri njih (kuponček za varstvo dojenčka, vozičkanje, likanje, sprehajanje psa, kuhanje kosila, sesanje stanovanja, masaža stopal …).

6. 7. Ugani Otroško Hrano

ugani otrosko hrano

Kupite več različnih vrst otroške hrane (Frutek, čokolino, namočeni Plazma piškoti …).

Gostje morajo okusiti ali povonjati vsebino in ugibati, katera hrana je to.

6. 8. Izmerite Nosečniški Trebušček

Gostje od koluta traku odrežejo dolžino, za katero menijo, da se ujema z obsegom maminega trebuščka. Zmaga tisti, ki je najbližje pravemu obsegu.

Klasična igra, ki vedno privabi smeh.

6. 9. Previjanje Plenic

previjanje plenic

Gostje med seboj tekmujejo, kdo najhitreje pravilno previje lutko, da bo vse skupaj še bolj zabavno, lahko tekmovanje razdelite na ženske proti moškim.

6. 10. Smešna Sporočila Na Plenicah

Na Baby shower prinesite zavoj pleničk, da lahko vsak od gostov na zunanjo stran pleničke zapiše smešno sporočilo, ki bo ponovno nasmejalo mamico, ko bo previjala novorojenčka. 

Sporočila kot: “odpri na lastno odgovornost”, “radioaktivno”, “vdihovanje, škoduje zdravju”, “očka je na vrsti”, “oh, sranje!”, “rabiš takratkega?”, “diši po rožicah?” …

6. 11. Porisani Bodiji Za Dojenčka

Kupite več prikupnih, a belih, bodijev za dojenčke ter tekstilne flomastre ali barve.

Gostje naj tekom Baby showerja bodije okrasijo, porišejo ali popišejo, da bodo postali personalizirani kosi dojenčkove omare.

Na koncu Baby showerja lahko nosečki ali obema staršema podarite certifikat za opravljene preizkušnje in igre, ter ju slavnostno sprejmete v klub najboljših staršev.

Zaključek

Predstavljene igre so priljubljene, ker niso le zabavne, ampak tudi preproste za izvedbo in primerne za goste vseh starosti.

Zahtevajo minimalno količino materialov, denarja in priprav, zaradi česar so kot nalašč za Baby shower, pa naj gre za manjše srečanje ali veliko praznovanje.

Torej, če ste ena tistih, ki se po vsem prebranem za Baby shower še vedno ne morete odločiti in kolebate med tem, ali bi ga organizirali ali ne, naj vas spodbudim in odgovorim namesto vas: “Da, organizirajte oz. dovolite ga!

Kajti, Baby shower vam bo za vedno ostal v spominu, zaradi smeha, ljubečega druženja, dobre volje, prisrčnega pričakovanja dojenčka in pozitivizma ljudi, ki vas obdajajo.

Hkrati pa je to zadnja zabava, ki jo boste pred porodom preživele v družbi svojih najljubših ljudi.

Preberite:

Kategorizirano v: