Starševska izgorelost je resnično močan občutek kronične utrujenosti, stresa in čustvene izčrpanosti, ki lahko izhaja iz odgovornosti vzgoje in skrbi za otroka.

Presega tipične občutke utrujenosti, ki jih občasno občutijo vsi starši. 

Občutki so po navadi vztrajni, vsakodnevni in ponavljajoči se. 

Službo lahko zamenjamo, otroka pač ne.

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Negativni občutki lahko vplivajo celo na izgubo veselja do starševstva, kar prinese še močnejše občutke ujetosti, obžalovanje za odločitev imeti otroka, brezizhodnosti in krivde.

Izjava izgorelega starša: “Starševstvo trenutno doživljam kot neskončno naporno, nobenega veselja ne čutim v njem.” 

Izgorelost Staršev Je Pogostejša, Kot Si Mislite

izgorelost starsev je pogostejsa kot si mislite

Študije so pokazale, da veliko število staršev na neki točki vzgoje svojega otroka doživi zgornje občutke.

Zahteve starševstva v današnjem hitrem tempu življenja lahko povzročijo, da se celo najbolj ljubeči in predani starši počutijo preobremenjene, pod stresom in na robu izgorelosti.

Pomembno si je zapomniti, da so poleg vas še številni drugi starši, ki se spopadajo s podobnimi občutki, tudi tisti, za katere se na zunaj zdi, da so popolni starši.

K ranljivejšim skupinam staršev, ki bodo morda doživeli izgorelost, sodijo samohranilci, starši v toksičnih partnerskih odnosih, starši otrok s posebnimi potrebami, socialno in ekonomsko šibkejši, odvisne gospodinje in priseljeni starši (tujci).

Izgorelost Pri Mamicah Je Bolj Pogosta

Študije so pokazale, da ženske še vedno opravljajo večinski del skrbi za otroke in gospodinjstva, kar vpliva na večje tveganje izgorelosti pri mamicah.

Seveda pa zgornja predvidevanja niso nujna.

Obstajajo odlični starši samohranilci ali pa starši otrok s posebnimi potrebami, ki nikoli ne izgorijo. Večkrat je razlog v njihovih prosto časnih hobijih, iskrenih prijateljih in srčnih partnerjih, kjer si obremenjeni starši uspešno polnijo baterije.

Izgorelost Starša Vpliva Na Otroka

Vendar starševska izgorelost ne vpliva le na dobro počutje staršev, ampak ima velik vpliv na otroka in družinsko življenje.

Ko so starši utrujeni, razdražljivi in čustveno izčrpani, postane težko zagotoviti otroku ljubezen, pozornost, skrb in podporo, ki jo potrebuje. 

Izjava izgorelega starša: “Zavidam parom brez otrok, ki lahko počnejo, kar jih je volja. Včasih se nisem tako počutila. Svojih otrok sem se veselila. Zaradi tega se počutim ogoljufano in ničvredno.”

Zato pravimo, da prepoznavanje in obvladovanje starševske izgorelosti ni le dejanje sočutja do sebe, ampak tudi dejanje ljubezni do svojih otrok, partnerja in družine, kot celote.

Starševstvo je ena najbolj nagrajujočih, a hkrati zahtevnih vlog v življenju vsakega posameznika.

Vsak starš se trudi po svojih najboljših močeh.

Cilj članka je, da vas opremimo s praktičnimi orodji, s katerimi se boste spopadli z izzivi izgorelosti in si povrnili občutek ravnovesja ter ponovno našli veselje na svoji starševski poti.

Znaki Starševske Izgorelosti

znaki starsevske izgorelosti

Nenehna Utrujenost 

Starši, ki doživljajo izgorelost, se pogosto počutijo nenehno utrujeni, ne glede na to, koliko spijo in kaj delajo.

Te izčrpanosti ne moremo odpraviti samo s počitkom.

Povečana Razdražljivost 

Starši lahko postanejo bolj razdražljivi, jezni, naveličani in slabe volje, zaradi česar jim je težko ostati potrpežljivi z zahtevami ali vedenjem svojih otrok.

Izjava izgorelega starša: “Rada imam svojega otroka, ampak trenutno ne prenesem njegove bližine.”

Čustvena Odmaknjenost 

Značilnost starševske izgorelosti je tudi vse večja čustvena oddaljenost od otrok.

Starši se lahko počutijo nepovezane z otrokom, zaradi česar so vse manj vključeni v življenje svojega otroka. Na ta način prihranijo tudi nekaj svoje energije. 

Izguba Smisla

Hobiji, zanimanja in dejavnosti, ki so staršu včasih prinašale veselje, mu sedaj niso več privlačni.

Oseba se lahko začne počutiti čustveno prazna, osamljena in neizpoljena.

Zmanjšana Produktivnost 

Izgorelost lahko povzroči zmanjšano produktivnost na vseh področjih življenja, vključno s službo, skrbjo za otroka in gospodinjskimi obveznostmi.

Fizični Simptomi 

Fizično se lahko izgorelost kaže z glavoboli, prebavnimi težavami ali drugimi boleznimi, povezanimi s stresom.

Zanemarjanje Skrbi Zase

Starši, ki so izgoreli, pogosto zanemarjajo skrb zase, kot je telesna vadba, zdrava prehrana in družabne dejavnosti.

Posledice Starševske Izgorelosti In Njeni Dolgoročni Učinki Na Družino

Posledice Starševske izgorelosti in njeni dolgorocni ucinki na druzino

Vpliv Na Starše

Starševska izgorelost vpliva predvsem na fizično zdravje staršev, kar lahko povzroči kronično utrujenost, glavobole, črevesne težave in druge zdravstvene probleme. 

Psihično se lahko pri staršu razvije tesnoba, depresija, samomorilnost in občutek brezupnosti.

Odnos Med Staršem In Otrokom

Izgorelost pogosto vodi v čustveno odmaknjenost od otrok, zaradi česar starši težko zagotovijo ljubezen, podporo in skrb, ki jo njihovi otroci potrebujejo.

Kariera In Produktivnost

Izgorelost lahko vpliva na službo in delovno uspešnost, kar vodi do zmanjšane produktivnosti in potencialnih kariernih izzivov, kot so izguba trenutnega delovnega mesta. 

Vpliv Na Otroke

Otroci lahko ob izgorelosti staršev doživijo čustveno stisko, zavrnitev, zapuščenost in osamljenost.

Izčrpanost in razdražljivost staršev zagotovo vpliva na njihov čustveni razvoj, se pa razumevanje izgorelosti staršev razlikuje glede na otrokovo starost, čustveno inteligenco in dosedanjo izkušnjo, ki jo imajo v svoji družini.

Težave v družini se pri otroku največkrat izrazijo kot vedenjske težave, saj bo otrok pozornost, odobravanje in ljubezen iskal izven družine. Otrok lahko izrazi svojo frustracijo tudi preko agresije, neposlušnosti, lumparij in svojeglavosti.

Kako Otroci Dojemajo Starševsko Izgorelost

kako otroci dojemajo starsevsko izgorelost

Kako otroci različnih starostnih skupin dojemajo starševsko izgorelost in kakšen vpliv ima nanje: 

1. Dojenčki In Malčki (0-3 leta)

Zelo majhni otroci se slabo zavedajo starševske izgorelosti. Morda opazijo spremembe v razpoloženju ali vedenju starša, vendar nimajo kognitivne sposobnosti, da bi razumeli vzrok sprememb, ki se dogajajo.

Negativni odzivi starša lahko vplivajo na otrokovo navezanost in čustveno varnost.

2. Predšolski Otroci (3-5 let)

Predšolski otroci so bolj pozorni na čustva svojih staršev. Opazijo, ko je starš razdražljiv, oddaljen ali čustveno manj dosegljiv.

Največkrat starševsko izgorelost pripišejo nečemu, kar so storili, saj verjamejo, da so oni povzročili stisko svojih staršev (otrok krivi sebe).

Spremembe v vedenju otroka so lahko močenje postelje, izigravanje, nazadovanje, nenehno iskanje bližine

3. Šoloobvezni Otroci (6-12 let)

Starejši otroci bolje razumejo stres in lahko prepoznajo, da so njihovi starši preobremenjeni.

Ob tem lahko občutijo čustveno stisko, tesnobo, osamljenost ali občutek negotovosti, ko starše dojemajo kot preobremenjene ali oddaljene.

4. Mladostniki (13-18 let)

Mladostniki imajo razvito razumevanje zapletenih čustev in se lahko s starši pogovarjajo o njihovi izgorelosti in slabem počutju.

Nekateri mladostniki ponudijo podporo svojim staršem, medtem ko drugi staršu zamerijo odsotnost, negativno razpoloženje ali depresijo.

Mladostniki lahko staršu pomagajo pri gospodinjstvu, ga motivirajo k aktivnost in iskanju pomoči. V nekaterih primerih lahko otroci prevzamejo vlogo odraslih, kar je razvojno neustrezno.

Lahko pa se mladostniki tudi popolnoma oddaljijo od izgorelega starša in iščejo čustveno podporo pri vrstnikih (izven družine).

Iskanje Pomoči/Terapija

Pomembno je, da starši z otroci odprto in starosti primerno komunicirajo o svojih občutkih in izkušnjah.

Iskanje podpore in obravnavanje izgorelosti lahko pomagata staršem zagotoviti stabilnejše in spodbudnejše okolje za otroka, s čimer posledično ublažijo negativne učinke izgorelosti nanje.

Poleg tega je lahko terapija kjer je vključen tudi otrok koristna tako za starše kot otroke pri obvladovanju izgorelosti.

Vpliv Na Družinsko Dinamiko

Izgorelost lahko povzroči povečane napetosti v družini, kar povzroči konflikte med staršema in napete odnose med vsemi družinskimi člani.

Neučinkovita komunikacija povzroči motnje v družinski dinamiki, neposlušnost in distanciranje otrok od staršev. 

Če starši svoje izgorelosti ne obravnavajo (skrivanje, zanikanje) ima to lahko trajne posledice na družino in odnose v njej. 

Sčasoma lahko izgoreli starš razvije zamero do svoje vloge starša, partnerja ali neposredno do otrok. Takšen odnos in čustva lahko ustvarijo nepopravljivo škodo v odnosu starš-otrok. 

Nezdravljena izgorelost lahko povzroči kronične zdravstvene težave, ki vplivajo na sposobnost staršev, da so prisotni in aktivni v življenju svojega otroka.

Dolgotrajna izpostavljenost izgorelosti staršev pa zagotovo ovira otrokov čustveni in kognitivni razvoj, kar lahko povzroči trajne vedenjske težave. 

Zapomnite si, da vaši otroci ne potrebujejo popolnega starša, ampak starša, ki je prisoten. 

Spoprijemanje S Starševsko Izgorelostjo Preko Tehnik Samopomoči

spoprijemanje s starsevsko izgorelostjo preko tehnik samopomoci

Spanje

Zagotovite si dovolj kakovostnega spanca, da obnovite svojo energijo in duševno dobro počutje.

Nespečnost oz. premalo spanca povečuje razdražljivost, negativnost in stres

Zdrava Prehrana In Vadba 

Zdrava prehrana in redna telesna dejavnost povečata telesno in čustveno dobrobit posameznika.

Oseba je zaradi skrbi zase bolj pozitivna, sproščena in zadovoljna. Organizirajte si dan tako, da boste imeli čas tako za obveznosti kot za skrb zase. 

Čuječnost In Sprostitev 

Prakse, kot sta meditacija, hvaležnost in globoko dihanje, lahko pomagajo pri obvladovanju stresa in povečajo čustveno stabilnost. 

Privoščite si sprehod, branje knjige, kopel, poslušajte glasbo in glasno pojte, vodeno meditacijo, vpišite se v plesno šolo, zapisujte motivacijske slogane in hvaležne misli o vsem kar že imate v življenju. 

Začnite tako, da razmislite o vseh aktivnostih, ki ste jih kdaj želeli izvesti, pa zanje ni bilo časa. Če želite biti v ravnovesju na svojem urniku, ne smejo biti samo obveznosti, ampak tudi prijetne aktivnosti.

Podpora

Izgorel starš se lahko poveže z drugimi starši, ki doživljajo podobno izkušnjo kot oni sami.

Pomaga tudi pridružitev skupinam za podporo, svetovanje in vodene terapije za reševanje izzivov povezanih z izgorelostjo.

Razdelite Odgovornosti 

Ne oklevajte in prosite za pomoč družinske člane, prijatelje ali varuško, da si razdelite obremenjujočo odgovornost skrbi za otroka.

Naučite Se Reči NE 

Sprejmite svoje omejitve, spoštujte svoj prosti čas in si ne nakopljite obveznosti, ki bi lahko negativno vplivale na vašo izgorelost. 

Terapevti In Svetovalci

Poiščite nasvet pri strokovnjakih za duševno zdravje, ki so specializirani za družinska in starševska vprašanja.

Lahko vam zagotovijo prilagojene strategije obvladovanja izgorelosti in vso potrebno podporo.

Spletni Viri

Raziščite spletna mesta, kot je Tralala.si, članke in knjige, ki so jih napisali strokovnjaki s področja starševstva in duševnega zdravja, da pridobite vpogled v pozitivno spopadanje z izgorelostjo.

Na voljo so tudi različni YouTube videi, kjer starši govorijo o svojih lastnih izkušnjah, nasvetih in virih pomoči.

Ne pozabite, da iskanje strokovne pomoči ni znak šibkosti, temveč pogumen korak k boljšemu duševnemu zdravju in srečnejšemu družinskemu življenju.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: