Kako močan je vpliv družbenih medijev na starševstvo?

V moderni dobi Facebooka, Instagrama, YouTuba in ostalih popularnih družbenih medijev odraščajo ne le otroci ampak tudi starši današnjih otrok.

Družbeni mediji so revolucionarizirali starševstvo, saj nudijo hiter in enostaven dostop do številnih virov informacij, strokovnih nasvetov, mnenj, ustvarjajo pa tudi prostor za razpravljanje o izzivih starševstva z ostalimi starši, ki so v podobni situaciji kot oni sami.

Starši v različnih skupinah in platformah delijo vse vidike otrokovega življenja, sprejemajo odločitve o cepljenju ali prehranskih preferencah, glede na zapisana mnenja in aktualne debate.

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Vplivneži pa vplivajo predvsem na njihovo izbiro izdelkov in oblikovanje popularnih trendov.

Nenehno prikazovanje popolnih družin vplivnežev lahko pri novih starših ustvari nerealna pričakovanja, kar kasneje vodi v občutke neuspeha in prikrajšanosti.

Zato je pomembno, da se starši zavedajo časa, ki ga preživijo pred zasloni in ga rajši preusmerijo v resnično življenje.

Družbeni mediji so zagotovo pozitivno orodje za pridobivanje informacij, znanja, nasvetov in povezovanje z ostalimi starši.

Vendar je ključno, da starši ocenijo verodostojnost virov, s katerih se učijo in predvsem ločijo med tem, kdaj jim popularni vplivneži priporočajo izdelke pristno in kdaj le na podlagi sponzoriranih (plačanih) vsebin. 

Vpliv Družbenih Medijev Na Starševstvo Je Večplasten

vpliv druzbenih medijev na starsevstvo je vecplasten

Zato sem za vas pripravila seznam večplastnih načinov, kako družbeni mediji vplivajo na današnje starševstvo:

1. Hiter Dostop Do Informacij (Pozitivno)

Družbeni mediji staršem omogočajo preprost in hiter dostop do velike količine informacij, nasvetov in mnenj.

Starši se lahko pridružijo različnim skupinam za starševstvo, spremljajo vodilne strokovnjake ter vplivneže in berejo članke o različnih temah starševstva.

To, da lahko v današnjem času zastaviš vprašanje kateremukoli strokovnjaku in z njim klepetaš, je bilo včasih nepredstavljivo – skoraj nemogoče. 

Po drugi strani (prvotno poslanstvo Facebooka) pa daljno sorodstvo, prijatelji in znanci zaradi družbenih medijev lahko redno spremljajo vašo družino, opazujejo, kako otroci odraščajo in kaj se jim v življenju dogaja.

Tako ostajajo v stiku z družino, čeprav se redko vidijo in obiščejo tudi v živo.

Povezovanje

Družbeni mediji pa so odlično orodje tudi za povezovanje z drugimi starši, ki jih v resničnem življenju ne bi imeli priložnosti srečati.

In čeprav spletna druženja ne morejo nadomestiti osebnega stika “iz oči v oči”, takšna prijateljstva olajšajo starševstvo in pomagajo staršem pri podpori ter izzivih.

Virtualna prijateljstva so dragocen vir iskrenih nasvetov in uspešnih trikov pri vzgoji otrok, ki se lahko razvijejo tudi v realna prijateljstva in druženje.

2. Primerjave, Dvom In Pritisk (Negativno)

Po drugi strani pa lahko družbeni mediji vodijo do primerjave, dvoma in pritiska.

Starši pogosto vidijo skrbno urejene fotografije, ki poudarjajo navidezno popolne starševske izkušnje drugih, kar lahko vodi do občutkov neustreznosti ali potrebe po “držanju koraka” s popolnimi starši. 

Zahvaljujoč družbenim medijem vam ni treba iti na javno igrišče, da bi vas uspešni starši seznanili, kako popoln je njihov otrok in družina. Najboljše od najboljšega o otrocih vam je sedaj predstavljeno v neskončni časovnici, skupaj s čudovitimi slikami, kar v vašem domu.

Starši se odzovejo z všečki in prijaznimi komentarji, vendar se lahko od znotraj začne skrivna bitka primerjave in manjvrednosti.

Če pregledate popularna družbena omrežja, boste hitro ugotovili, da večina staršev ne deli dobrega, slabega in neprijetnega o vzgoji svojih otrok in izzivih družine.

Družbeni mediji so prostor, kjer se lahko vsak od nas zavestno odloči, da ne bo delil svojih težav ali slabih dni, ampak samo bleščečo plat življenja.

Morda ni presenetljivo, da je študija Social comparison, social media, and self-esteem pokazala, da so ljudje, ki so izbrisali svoj Facebook profil srečnejši.

Če bi jutri izbrisali vse svoje socialne profile in izginili iz družbenih medijev, bi bili zaradi tega kaj manj uspešni pri starševstvu?

3. Povezovanje Z Drugimi Starši (Pozitivno)

Družbeni mediji gostijo priljubljene skupine (izredno številčne so predvsem zaprte skupine), kjer se lahko starši povežejo z drugimi starši, ki gredo ali pa so šli skozi podobne izkušnje, težave in dvome.

Ta občutek skupnosti nudi čustveno podporo, prijateljstvo, zmanjša občutke osamljenosti in nerazumevanja. 

Skupine so namenjene tudi specifični prodaji otroške opreme, oblačil, knjig in igrač po ugodnih cenah.

4. Oddaljenost Od Pomebnih Trenutkov (Negativno)

Družbeni mediji so na neki način ustvarili premor v naših možganih.

V tistih trenutkih starševstva, ko bi morali z otrokom praznovati neki pomemben življenjski dosežek s petkami, objemi ali poljubi, se mnogi v mislih odločajo, ali je ta trenutek vreden Facebook ali Instagram slike ali ne.

Mnogi starši z veseljem in redno delijo fotografije in novosti o svojih otrocih na družbenih omrežjih.

In čeprav lahko to pomaga staršem, da ostanejo povezani z oddaljeno družino in prijatelji, vzbuja tudi pomisleke glede otrokove zasebnosti in krajo fotografij za neustrezne namene posameznikov.

Vas je otrok že kdaj vprašal, ali boste ravnokar narejeno fotografijo objavili na Facebooku?

Ko starši objavite slike svojih otrok na družbenih omrežjih in aktivno spremljate priljubljenost objav, tvegate, da ustvarite slave željne otroke.

Ko otroci opazujejo naše vedenje in navdušenje nad všečki, komentarji in prijetnimi odzivi, se otroci učijo oceniti svojo priljubljenost glede na to, koliko ljudi klikne zelo pomemben gumb ob sliki: “všeč mi je”.

5. Vplivneži (Pozitivno/Negativno)

Družbeni mediji so ustvarili tudi vsem poznane starševske vplivneže, ki delijo svoje življenje, izkušnje in nasvete z uporabniki popularnih platform.

Medtem ko nekateri objavljajo dragocene vpoglede in nasvete v svet starševstva, lahko drugi promovirajo izdelke ali prakse, ki morda niso koristni za njihove sledilce.

6. Čas Pred Zaslonom (Negativno)

Starševstvo v dobi družbenih medijev temelji na razumnem upravljanju časa pred zaslonom.

Na žalost zaslon mobilnika večkrat tekmuje s kakovostnim družinskim časom preživetim z otrokom, zato je pomembno, da starši oblikujejo odgovorno vedenje in uporabo družbenih medijev. Starši so ključni učitelji in vzorniki svojim otrokom.

Prihodnost Vpliva Družbenih Medijev Na Starševstvo

prihodnost vpliva druzbenih medijev na starsevstvo

Strokovnjaki predvidevajo, da se bo vpliv družbenih medijev na starševstvo še naprej razvijal in bil v prihodnosti še bolj prisoten.

Virtualna resničnost, umetna inteligenca ter še bolj dostopna in sposobna tehnologija – vse to bodo osrednja starševska orodja pri vzgajanju otrok.

Družbeni mediji so vsekakor spremenili starševstvo, saj ponujajo hitre in enostavne priložnosti za informacije, podporo in povezovanje, vendar predstavljajo tudi izzive, povezane s primerjavo, zasebnostjo in spletno varnostjo.

Vpliv Družbenih Medijev Na Starševstvo Je Lahko Pozitiven Ali Negativen

Prakse starševstva se zelo razlikujejo in vpliv družbenih medijev na starševstvo je lahko pozitiven ali negativen, odvisno od tega, kako se uporablja.

Nekateri starši se odločijo, da omejijo skupno rabo na spletu in so izbirčni glede tega, kaj objavljajo, drugi pa so morda bolj odprti in dejavni v svojih objavah.

Vprašajte se: “Ali pretiravam z delitvijo svojega življenja na družbenih omrežjih?”

Verjetno boste rekli “Ne”. 

Zdaj se vprašajte: “Ali moji prijatelji pretiravajo z delitvijo?”In odgovor se bo verjetno spremenil v odločen “Da”. Pa je res, da samo vaši prijatelji delijo preveč? 

Družbeni mediji so mnoge starše spremenili v neutrudljive stroje, ki prekomerno in večkrat na dan brez specifičnega cilja delijo svoje družinske aktivnosti z drugimi.

Nasveti Za Pozitivno Uporabo Družbenih Medijev Staršev

nasveti za pozitivno uporabo druzbenih medijev starsev

Uporaba družbenih medijev je lahko pozitivna in bogata izkušnja, če jo doživljamo premišljeno, zavedno in odgovorno.

Bodite Zgled

Bodite dober zgled svojim otrokom tako, da jim pokažete zdrave navade preživljanja časa pred zaslonom. Bodite pozorni na to, koliko časa preživite na družbenih medijih in se izogibajte pretirani uporabi, ki bi lahko ovirala vaše družinsko življenje.

Zasebnost

Zaščitite otrokovo zasebnost pri brezbrižnem deljenju osebnih podatkov ali fotografij na družbenih medijih.

Upoštevajte morebitne dolgoročne posledice z nepremišljenim objavljanjem fotografij, ki lahko vplivajo na ugled ali čustva otrok. Neprijetne, zasmehujoče fotografije lahko škodijo otrokovi samozavesti.

Zakaj Objaviti Sliko/Video?

Bodite iskreni glede svojih objav in svojih namenov.

Preden nekaj objavite, se vprašajte:

  • Zakaj želim to objaviti?
  • Ali tekmujem z drugimi starši za všečke in delitve?
  • Želim komplimente in potrditev zase?
  • Želim nekaj deliti, ker vem, da objava lahko pomaga drugim staršem?
  • Potrebujem nasvet ali mnenje?
  • Rad bi postavil pozitivni zgled?

Spletna Varnost

poucite otroke o varnosti na druzbenih medijih

Poučite svoje otroke o spletni varnosti, zasebnosti in odgovorni uporabi družbenih medijev.

Spodbujajte odprte pogovore o njihovi spletni izkušnji, povprašajte jih, kaj jim je všeč in kaj ne na družbenih omrežjih.

Vpliv Na Otrokov Ugled/Čustva

Preden delite vsebino, razmislite, kako bi lahko vplivala na otrokov ugled ali čustva. Izogibajte se primerjavam.

Starši se zlahka ujamejo v past in primerjajo svoje starševstvo, otroke, partnerje ali družinsko življenje z drugimi na družbenih medijih.

Ne pozabite, da ljudje pogosto delijo samo vrhunce svojega življenja, ki morda ne predstavljajo realnega življenja.

Ne Tekmujte

Ne tekmujte in se ne primerjajte. 

Potrudite se, da nase (ali na svoje otroke) ne pritiskate, da bi živeli v skladu z navidezno popolnimi življenji, ki jih prikazujejo drugi na družbenih medijih.

Spomnite se, da veliko ljudi deli samo vrhunce svoje življenja in da vsak otrok napreduje v svojem času in na svoj način.

Vzpostavite Meje

Vzpostavite jasne meje, kdaj in kje uporabljate družbena omrežja. Izogibajte se uporabi med družinskimi obroki, pomembnimi pogovori, ko preživljate kakovosten čas ali aktivne počitnice s svojimi otroki.

Spodbujajte ravnovesje med spletnimi in nespletnimi dejavnostmi. Otrokom promovirajte telesno dejavnost, branje in interakcijo z drugimi otroci.

Povezovanje

Uporabljajte družbene medije za povezovanje z drugimi starši, delite dragocene informacije in poiščite podporo ali nasvet, ko je to potrebno. Pozitivno sodelovanje z drugimi lahko izboljša vašo starševsko izkušnjo.

Bodite izbirčni glede tega, komu se pridružite in komu sledite. Takoj prenehajte spremljati tiste, zaradi katerih se počutite manjvredne ali slabe zaradi svojih dobronamernih odločitev o starševstvu.

Zaključek: Naj Bo Vpliv Družbenih Medijev Pozitiven

Ključno je, da so starši pozorni, spoštljivi in se zavedajo vpliva uporabe družbenih medijev na njihovo družino in dobro počutje otrok.

Odprta komunikacija z otroki o njihovih spletnih izkušnjah je bistvena za ustvarjanje zdravega in varnega digitalnega okolja moderne družine. 

Navsezadnje pa je uporaba družbenih medijev med starši le eden izmed mnogih dejavnikov, ki oblikujejo njihove starševske odločitve.

Starševstvo ostaja kompleksna in večplastna izkušnja, na katero vpliva širok spekter individualnih, kulturnih in družbenih dejavnikov.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: