Nosečnost in rojstvo otroka vpliva tako na žensko kot moškega, kar pomeni, da lahko tudi očetje doživijo poporodno depresijo po rojstvu otroka, čeprav je pogosto redkeje prepoznana in manjkrat obravnavana kot poporodna depresija pri mamah. 

Poporodna depresija pri očetih vključuje kompleksno mešanico fizičnih, čustvenih in vedenjskih sprememb, ki se lahko pojavijo takoj po porodu.

Očetje imajo namreč mnogokrat težave pri prilagajanju na novo rutino in način življenja z dojenčkom. 

Študije kažejo, da približno 10 % “novopečenih” očetov doživi poporodno depresijo, z višjimi stopnjami pojavnosti v prvih 3 – 6 mesecih po rojstvu otroka.

Preberite: Vloga očeta po porodu (pomembno!)

Zakaj Se Razvije Očetovska Poporodna Depresija?

zakaj se razvije ocetovska poporodna depresija

1. Psihološki Dejavniki

Očetovstvo pomeni veliko spremembo v življenju vsakega moškega.

Stres ob prehodu v očetovstvo (realnost, ko se dojenček rodi), spremembe v identiteti in samozavesti (frajer-oče) ter skrbi in občutki odgovornosti, ali bo otroku dober starš – oče. 

Pojavi se lahko tudi občutek izgube svobode, ko se očetu zdi, da je (preveč) zasut z novo odgovornostjo po rojstvu svojega otroka.

2. Partnerski Dejavniki

Moški lahko doživlja občutke pomanjkanja ljubezni, spolnosti, pozornosti in odrinjenosti. 

Moški težko razume, zakaj je partnerica spremenila svoje vedenje do njega in zakaj toliko pozornosti namenja le dojenčku.

Partnerica se spremeni iz ljubice v mamico, kar lahko moški doživi kot negotovost oz. občuti nezadovoljstvo ob spremembi identitete partnerice.

3. Socialni Dejavniki

Pomanjkanje podpore s strani partnerice, družine ali prijateljev lahko spremljajo tudi finančne skrbi. 

Poporodni depresiji so bolj izpostavljeni moški, ki so postali prvič očetje, so starejši ali pa imajo veliko negativnih življenjskih izkušenj (nezadovoljstvo z življenjem).

4. Pomanjkanje Spanja

Občutno zmanjšanje kakovosti in količine spanja, ki pogosto spremlja prihod novorojenčka, lahko prispeva k razvoju stresa ter depresije.

5. Predhodne Težave Z Duševnim Zdravjem

Moški z anamnezo depresije ali anksioznostjo so lahko izpostavljeni večjemu tveganju za poporodno depresijo.

Kako Prepoznate Poporodno Depresijo Pri Moškem?

kako prepoznate poporodno depresijo pri moskem

Prepoznavanje očetovske poporodne depresije je lahko izziv, saj moški večkrat skrivajo svoje občutke žalosti, nemoči ali brezupa.

Dejstvo je, da se moški s poporodno depresijo soočajo drugače kot ženske.

Znaki Poporodne Depresije: Jeza, Razdražljivost In Zamera

Namesto pravih občutkov lahko pokažejo jezo, razdražljivost, zamero ali pa se začnejo umikati od partnerice in družine.

Preberite: Kako očetova odsotnost vpliva na otroka

Moški se lahko začne opazno izogibati domu, otroku, partnerici na način, da redno obiskuje gostilne, dela nadure v službi, neprestano pomaga staršem in svojih težav ne deli več s partnerico.

Pogosto je glavni dejavnik za nastanek poporodne depresije pri očetu občutek zavrnitve s strani partnerice, ki ves svoj čas in ljubezen deli z dojenčkom.

Občutek zavrnitve se lahko pri moškem pojavi že v času nosečnosti ali pa v prvih mesecih po porodu, bivanju z dojenčkom.

Torej kadar je moški razdražljiv in agresiven, ali se vede sovražno do svoje partnerice in otroka je lahko to opozorilo, da je prisotna poporodna depresija.

Drugi Znaki Poporodne Depresije Pri Moških

Znaki poporodne depresije so lahko tudi spremembe v apetitu, izguba zanimanja za službo ali hobije, preobremenjenost, utrujenost, spolne težave, negativne misli (samomorilnost), konfliktnost, spolne afere ali depresija.

Pomembno je, da partnerica ali ostali družinski člani prepoznajo omenjene znake in spodbudijo moškega, da si poišče pomoč.

Prepoznavanje znakov poporodne depresije in pravočasno iskanje pomoči lahko pomembno vplivata na počutje očeta, dojenčka in celotne družine.

Kako Se Zdravi Očetovska Poporodna Depresija?

kako se zdravi ocetovska poporodna depresija

1. Psihološko Svetovanje

Svetovanje in pogovor, kot je kognitivno-vedenjska terapija, lahko pomaga očetom učinkoviteje upravljati svoje misli, občutke in vedenje.

Pomembno je, da moški poišče nekoga, ki mu lahko razkrije svoje občutke, zaupa strahove in opiše negativne misli ter čustva, ki jih doživlja.

2. Zdravila

Poporodna depresija je bolezen, ki največkrat zahteva zdravljenje.

Osebni zdravnik lahko očetu predpiše antidepresive, zlasti če je depresija huda.

3. Skupine Za Podporo

Pridružitev skupini za podporo “novopečenim” očetom lahko zagotovi moškemu čustveno podporo in koristne nasvete ostalih staršev. 

Učenje in pogovor o izzivih očetovstva lahko moškega opolnomoči in zmanjša njegove občutke zavrnjenosti, odvečnosti in zmedenosti.

4. Spremembe Življenjskega Sloga

Redna in povečana telesna dejavnost, zdrava prehrana in dovolj spanja lahko izboljšajo duševno zdravje in počutje moškega.

Pomembno si je zapomniti, da nezdravljena poporodna depresija vpliva na stabilnost družine in razvoj otroka, saj je otrok deležen manj skrbi in pozitivne pozornosti s strani staršev.

Očetovo zdravje in podpora je ključna za partnerico in novorojenčka.

Zaključek

oce s poporodno depresijo si mora poiskati pomoc cim prej

Oče, ki se sooča s poporodno depresijo, si mora poiskati pomoč čim prej, zato, da si bo hitro opomogel, izpostavil težave, ki mu predstavljajo problem in aktivno iskal rešitve, ki bodo v korist njegovi družinici. 

S tem ko moški dobi družinsko vlogo, se uspešno poveže z novorojenčkom in ga sprejme kot del sebe, nove realnosti, ni več samo partner, ampak vsak dan bolj postaja oče. 

Dojenček očeta vsak dan uči biti oče.

Ozaveščenost o očetovski poporodni depresiji danes narašča, vendar so potrebna nadaljnja prizadevanja, da bodo očetje o svojih težavah spregovorili brez sramu ter prejeli podporo in zdravljenje, ki ga potrebujejo.

Pomoč

  • Brezplačno svetovanje: Telefon za pomoč v stiski – PRISLUHNEM TI
  • Brezplačne obravnave: Center za psihološko svetovanje – POSVET

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: