Pripravite se na najrazličnejša vprašanja otrok, ki vam jih bodo zastavili ob ločitvi.

Odprt pogovor o ločitvi staršev je za otroke zelo pomemben, saj jim pomaga razumeti spremembe in strahove, predvsem pa, da niso sami krivi za nastalo situacijo.

Najboljše je, da se z otrokom pogovorita takoj, ko sta sprejela odločitev o ločitvi, z razlago in načinom, ki ustreza starosti otroka. 

V pogovoru je treba poudariti trajnost odločitve staršev, hkrati pa zagotoviti otroku, da bosta oba starša še naprej skrbela zanj.

Začetne stiske otroka je treba čim bolj omiliti s premišljenimi razlagami in odgovori na vsa zastavljena vprašanja. 

zakaj se locujeta

Ob ločitvi staršev lahko otrok doživlja močna čustva, kot so razočaranje, žalost, strah, jeza, krivda, sram, obup, zapuščenost, negotovost in osamljenost. Od starosti je odvisno, kako ta doživljanja razume in predvsem, kako jih izrazi.

Ni prave starosti ali pravega obdobja, ki bi bil bolj primeren za ločitev staršev, saj sama ločitev ni tista, ki otroku povzroči največ trpljenja, temveč odnos med mamo in očetom, ki se razhajata. 

Starša, ki uspeta tudi po ločitvi razviti sodelujoče starševstvo in otroku omogočita urejeno in stabilno družinsko okolje ne glede na ločitev, bosta otroku omogočila, da se bo sčasoma ponovno počutil dobro in bo sprejel novo realnost, brez dolgotrajnejših negativnih posledic.

Najpogostejša Vprašanja Otrok Ob Ločitvi Staršev

1. “Zakaj Se Ločujeta?”

Otroci pogosto iščejo razlog za ločitev, iščejo jasnost v situaciji, ki se jim zdi čudna in nerazumljiva.

Morda jih skrbi, da je nekaj, kar so storili, prispevalo k odločitvi staršev, da se ločita.

2. “Ali Sem Jaz Kriv?”

Mnogi otroci, zlasti mlajši, lahko mislijo, da so oni naredili nekaj narobe in da so oni sami razlog, da se starša ločujeta.

Tako otrok poskuša osmisliti nerazumljivo spremembo – odločitev staršev.

3. “Ali Lahko Očka Pride Nazaj?”

ali lahko ocka pride nazaj

To vprašanje odraža upanje na spravo in vrnitev k temu, kar otrok dojema kot normalno družinsko življenje.

Preberite: Kako očetova odsotnost vpliva na otroka

4. “Kje Bom Živel?”

Izražene skrbi glede otrokove bivalne ureditve (bo živel z enim od staršev, pri vsakem staršu določen čas ali v družini novega partnerja) so bolj pogoste pri starejših otrocih.

Otroci želijo vedeti, kako bo ločitev vplivala na njihovo vsakdanje življenje, prijatelje, šolo in okolico, v kateri radi živijo.

5. “Ali Bom Še Kdaj Videl Očka?”

Strah pred izgubo prisotnosti starša je za otroke zelo resničen. Želijo si zagotovila, da bosta oba starša še naprej del njihovega življenja.

6. “Ali Me Imata Še Rada?”

ali me imata se rada

Otroke lahko skrbi, da se izguba ljubezni med starši razširi tudi nanje. Potrebujejo zagotovilo o brezpogojni ljubezni svojih staršev do njih.

7. “Se Bomo Morali Preseliti?”

Otroci želijo vedeti, kako bo ločitev vplivala na njihovo vsakdanje življenje, prijatelje, šolo in okolico, v kateri radi živijo.

Menjava šole, izguba prijateljev in zapustitev znanega okolja je lahko za otroke zelo težavno.

8. “Mami, Oči Ali Si V Redu?”

Otroci so zelo dojemljivi in jih lahko zelo skrbi za čustveno dobro počutje svojih staršev, predvsem, če je pri enem od staršev vidna izrazita žalost ter prizadetost glede ločitve.

9. “Ali Lahko Pomagam Popraviti Vajino Razmerje?”

Nekateri otroci lahko čutijo odgovornost, da morajo pomagati popraviti odnos med staršema, ne da bi razumeli, da so težave izven njihovega nadzora in vpliva. 

ali lahko pomagam popraviti vajino razmerje

Kadar si otrok želi popraviti zvezo staršev, bo veliko bolj odklonilen do novih partnerjev.

Otrok do biološkega starša čuti zvestobo, zato težko sprejme novega partnerja, čeprav mu je ta všeč ali ga ima morda rad – noče izdati enega od staršev.

10. “Kaj Se Bo Zgodilo Sedaj?”

Negotovost glede bližnje prihodnosti je lahko za otroka zelo strašljiva in negativno obarvana.

Morda s tem vprašanjem išče informacijo o tem, kakšne spremembe lahko pričakuje v svojem življenju.

Zaključek

Pomembno je, da starša na otrokova vprašanja odgovorita iskreno, potrpežljivo in tolažilno.

Pri načinu razlage je potrebno upoštevati otrokovo starost in čustveno zrelost. 

Zagotavljanje stabilnega, ljubečega okolja, ki temelji na spodbujanju iskrene in odprte komunikacije lahko otrokom pomaga premagati težke življenjske izzive vključno z ločitvo staršev.

Preberite:

Kategorizirano v: