Prakse britja in klistiranja pred porodom so že leta del klasične porodniške nege.

Njihova rutinska uporaba (ob vsakem porodu) se izvaja kot neke vrste nenapisano pravilo, ki pa ga danes porodnica lahko zavrne.

Porodnica ima velik vpliv na potek svojega poroda in lahko dovoli ali pa zavrne britje in klistir.

Ob prihodu v porodnišnico babici razložite, zakaj ne želite omejenih praks in se pogovorite o smiselnosti postopkov ter medicinskih razlogov “za.”

Svoje želje lahko jasno izrazite tudi v porodnem načrtu. Zdravstveno osebje in babica bo vaše želje upoštevalo in spoštovalo

V Sloveniji so v nekaterih porodnišnicah britje in klistir pred porodom celo opustili, kar pomeni, da praksi ne veljata več za rutinska postopka.

Britje Pred Porodom

britje pred porodom

Britje nožničnega predela pred porodom (večinoma samo del okoli vaginalne odprtine in presredka) se je tradicionalno izvajalo s prepričanjem, da bo zmanjšalo tveganje za možne okužbe, predvsem kadar je bila pri porodu prisotna epiziotomija (kirurški rez), ali v primeru carskega reza (obrijejo celotno spolovilo).

Zdravstveno osebje je bilo prepričano, da lahko sramne dlake prenesejo bakterije, ki bi lahko povzročile okužbo na mestu reza oz. operacije. 

Poleg tega naj bi britje sramnega predela omogočilo bolj jasen pogled na presredek, nožnico in okolico vagine med porodom, pa tudi šivanje raztrganine in celjenje po porodu je lažje, če je področje dostopno – obrito.

Ali Je Britje Pred Porodom Nujno?

ali je britje pred porodom nujno

V nekaterih državah se britje sramnega predela pred porodom še vedno šteje za nujen del priprave na porod.

Spet druge države zgornjih dveh praks sploh ne izvajajo. 

Sodobne raziskave kažejo, da rutinsko britje sramnih dlak pred porodom bistveno ne zmanjša tveganja okužbe in lahko dejansko povzroči manjše odrgnine ali ureze na koži, kar poveča tveganje okužbe.

Posledično mnogi zdravstveni delavci in bolnišnice danes ne zahtevajo rutinskega britja nožnice pred porodom.

Priporočajo ga le v posebnih primerih, na primer pred nujnim carskim rezom, pa tudi takrat se lahko na zahtevo opravi le krajšanje sramnih dlak in ne popolno britje.

Mnenja za in proti so si različna, tako kot izkušnje žensk, nekatere izkušnjo britja s strani tuje osebe opisujejo kot neprijetno in ponižujočo spet druge kot osvobajajočo, hitro in prijetno.

Kaj Pravijo Ženske:

“Rodila sem poleti, huda vročina in nikakor si ne morem predstavljati čišče, če ne bi imela pobritega gozdička tam spodaj.”

“Edino v porodnišnici so me tako fajn pobrile, da nisem bila nikoli pikasta. Bi se šla najraje kar tja brit. A kdo ve v čem je finta?”

“Mene niso povsem obrili. Le čisto spodaj. Majo pa res profesionalke iz tega področja. Glede na to, da je mene že fino zvijal, me je ženska brez problema obrila, in to brez ene same praske.”

“V LJ porodnišnici je bila tista sestra, ki je mene brila, tak profi, da nisem mogla verjeti. Proti vsem pričakovanjem ni bilo zoprno, ni žgečkalo, ni bolelo in konec je bilo v nekaj sekundah. Kapo dol!”

“Mene je prvič babica malo urezala, in ko sem rekla ‘au,’ me je še nadrla… Kaj, au au…”

“Glede britja tudi brili naj ne bi več, samo tik ob nožnični odprtini, čeprav sem jaz sama rekla babici, naj me kar celo pobrije, se mi zdi, da je bolj higienično.”

Klistir Pred Porodom

klistir pred porodom

Glavni namen klistiranja pred porodom je izpraznitev črevesja, posebno v primerih, ko porodnice pred prihodom v porodnišnico že več dni niso opravile velike potrebe.

Pri večdnevnem zaprtju, ki ga spremlja dodatno nelagodje, lahko klistir zelo pomaga.

Uporaba klistirja se tradicionalno izvaja tudi zaradi prepričanja, da naj bi se otrok lažje spustil po porodnem kanalu, če v črevesju ni blata.

Ali Je Klistir Pred Porodom Nujen?

ali je klistir pred porodom nujen

Izpraznitev črevesja pred porodom pa naj bi vplivala tudi na samozavest potiskanja žensk, nekatere porodnice lahko namreč zaradi nelagodja odvajanja nezaželenega blata pred babico oz. zdravstvenim osebjem zadržujejo potiskanje in s tem podaljšajo sam porod (nenamerno celo ogrožajo zdravje otroka).

Pri porodu vsaka ženska običajno izloči tudi nekaj blata, na kar je babica pripravljena in ga bo diskretno obrisala oz. odstranila.

Preberite: Uhajanje blata med porodom (nisi edina)

Eden od razlogov pa je tudi zmanjšanje tveganja fekalne kontaminacije med porodom in možnost okužbe, zlasti kadar je pri ženski opravljena epiziotomija ali pride do raztrganin.

Rutinska uporaba klistirja je bila v mnogih državah opuščena, ker so sodobne raziskave pokazale, da ne koristi bistveno mami ali novorojenčku in lahko pri nekaterih ženskah povzroči celo nelagodje in dehidracijo.

Praksa uporabe klistirja na splošno danes ne velja več za nujni postopek pred porodom, ampak se uporablja predvsem po presoji zdravstvenega osebja v porodnišnici.

Kaj Pravijo Ženske:

“Rodila pred tremi leti in pol, so me pobrili in klistrirali. Vse od navedenega me ni nič bolelo, nič ni bilo neprijetno, prej bolje sem se počutila kot pa to, da bi se med samim potiskanjem otroka pokakala zraven.”

“Pri meni bi bil klistir popolnoma odveč, ker so popadki lepo povzročili, da se je črevesje pred porodom samo izpraznilo.”

“Klistir je pa samo tekočina. Malo zoprno je, ko ti to stisnejo v črevo, ampak se vsaj olajšaš pred porodom.”

“Klistir s toplo vodo in mi je tudi prav pasalo, da sem se ornk izpraznila pred porodom.”

“Meni je bilo pa klistiranje obupno, še zdaj nisem pozabila, tok bednega občutka pa še ne in potem hodiš na sekret kar nekajkrat in driskaš kot vidra, da te že vse boli, ej, ogabno.”

“Klistir je meni pasal, ker sem itak bolj zaprte narave in tudi občutek, da lahko sprostiš vse mišice ne da bi se bal, da bo kje kaj prilezlo ven (razen otroka seveda) je fajn.”

Zaključek

V letu 2023 je bilo v slovenskih porodnišnicah po približnih podatkih 16.811 porodov, tako, da si lahko predstavljate, koliko ženski spolovil (vidijo), klistirja (opravijo) in izločenega blata (počistijo) zdravstveni delavci v porodnišnicah. 

Zato ni nobene potrebe, da se med porodom, porodnica, obremenjuje in zadržuje zaradi razmišljanja o tem, kako jo vidijo drugi, kaj bodo rekli in kako jo bodo obsojali, saj v resnici zdravstveni delavci, ne bodo videli, ali doživeli ničesar novega. 

Pomembno je, da ženska med porodom dopusti, da se v telesu zgodi, kar se za uspešen porod mora zgoditi.

Preberite:

Kategorizirano v: