Lik očeta, ki veliko pije oziroma je alkoholik, ima lahko dolgotrajen negativni vpliv na odraščujočega otroka v družini.

Učinki so pogosto čustveni in psihološki, neredko pa se kažejo tudi na telesnem počutju in zdravju otroka (nepojasnjena bolezen). 

Vpliv očeta – starša alkoholika se razlikuje glede na otrokovo starost, prisotnost podpornih odnosov znotraj in zunaj družine, ter glede na osebnost otroka in resnost očetovega alkoholizma. 

Pomagati partnerju, ki je odvisen od alkohola, je lahko izjemen izziv za mamo, še posebej, ko so v družini prisotni tudi otroci. Od mame se zahteva občutljivo ravnotežje med podporo partnerju v boju z alkoholizmom ob hkratni zaščiti otrok in zagotavljanju njihovega dobrega počutja.

Kakšni So (Najbolj Pogosti) Negativni Vplivi Očeta Alkoholika Na Otroka?

negativni vplivi oceta alkoholika na otroka

1. Čustveni In Psihološki Vpliv

Otroci alkoholikov pogosto doživljajo vrsto čustvenih in psiholoških težav, vključno z anksioznostjo, depresijo, občutkom sramu in krivde, nizko samozavestjo in strahom pred zapuščenostjo ali kaznijo. Lahko se spopadajo tudi s težavami pri zaupanju in pri oblikovanju zdravih odnosov med vrstniki.

2. Vedenjske Težave

Otrok lahko doživlja močna čustva, kot so razočaranje, žalost, strah, jeza, krivda, sram, obup, zapuščenost, negotovost in osamljenost. Od starosti je odvisno, kako ta doživljanja razume in predvsem, kako jih izrazi.

Otroci imajo lahko opazne vedenjske težave, kot so agresija, prestopništvo, težave v šoli ali umik od prijateljev in priljubljenih hobijev.

3. Vloge

Otroci v družinah z očetom alkoholikom lahko prevzamejo polno odgovornosti odraslih že zelo zgodaj v otroštvu. Skrbijo za gospodinjstvo, kuhajo, varujejo mlajše bratce ali sestrice …

Ali pa so prisiljeni sprejeti posebne vloge v družini, kot sta grešni kozel ali družinski junak, kot mehanizem staršev za obvladovanje situacije v družini.

4. Socialni In Razvojni Vpliv

Odraščanje z alkoholom lahko vpliva na otrokovo razumevanje zdravih partnerskih odnosov ter na akademsko uspešnost (otroci alkoholikov pogosto kmalu zaključijo svoje šolanje).

Vpliv Očeta Alkoholika Glede Na Starost Otroka

vpliv oceta alkoholika glede na starost otroka

Dojenčki In Malčki

Tudi v tej zgodnji fazi lahko otroci že doživijo čustveno stisko in tesnobo, zaradi katere lahko zaostanejo v razvoju. Že dojenček lahko razvije težave z navezanostjo.

Predšolski Otroci

Otroci v tej starostni skupini začnejo kazati čustvene težave, kot sta tesnoba ali žalost, lahko močijo posteljo ali se oprijemajo ljudi. Pogosto imajo težave s socialnimi interakcijami.

Šolski Otroci 

Pri tej starosti se otroci bolj zavedajo alkoholizma svojega očeta in lahko občutijo sram ali krivdo. Morda imajo učne ter socialne težave, kar se lahko razvije v kasnejše vedenjske težave.

Najstniki

Najstniki lahko doživijo veliko čustveno stisko, saj se zelo jasno zavedajo družinskih težav in alkoholizma svojega očeta. Kot način obvladovanja težke družinske realnosti jim lahko predstavlja uživanje substanc (droge ali alkohol). Izpostavljeni so tudi tveganju za razvoj težav z duševnim zdravjem, kot sta depresija in tesnoba. 

Brezplačni TOM telefon za otroke in mladostnike v stiski: https://e-tom.si/

Če si v tem trenutku v hudi stiski in potrebuješ takojšnjo pomoč, pokliči: TOM telefon 116 111 (dosegljivi vsak dan med 12.00 in 20.00).

Dolgoročni učinki odraščanja s staršem alkoholikom se lahko nadaljujejo tudi v odrasli dobi. Odrasli, ki so odraščali v družinah alkoholikov, imajo lahko povečano tveganje za razvoj motenj duševnega zdravja, vključno s kronično depresijo. Pogosto pa imajo tudi izrazite težave z oblikovanjem in ohranjanjem zdravih partnerskih odnosov. 

Za otroke in družine, ki jih je prizadel alkoholizem, je ključnega pomena, da poiščejo strokovno podporo. Zdravljenje očeta alkoholika je nujen korak pri izboljšanju družinske dinamike in ublažitvi negativnih vplivov na otroke.

Kako Lahko Pomagam Partnerju, Ki Ima Težave Z Alkoholom?

kako lahko pomagam partnerju ki ima tezave z alkoholom

Če je v vaši moči, se čim bolj izobrazite o motnjah uživanja alkohola, vključno z vzroki, simptomi in načini zdravljenja. Znanje vam bo omogočilo hitro prepoznavanje težav, ki jih ima vaš partner, ter sprejemanje bolj premišljenih odločitev.

Nežno spodbujajte svojega partnerja, naj poišče strokovno pomoč. To lahko vključuje razstrupljanje (psihiatrične bolnice – oddelki za zdravljenje odvisnosti od alkohola), svetovanje, terapijo in sodelovanje v podpornih skupinah, kot je Anonimni alkoholiki.

Poudarite, da je pomoč znak moči in ne šibkosti

Ne zatiskajte si oči z opravičevanjem partnerjevega vedenja, prikrivanjem njegovega pitja ali prevzemanja njegove odgovornosti.

Razmislite o pridružitvi podporni skupini za družine – svojce alkoholikov, kot je Al-Anon (https://www.al-anon.si/). Te skupine lahko ponudijo dragocene nasvete, podporo in strategije obvladovanja alkoholizma od ljudi, ki so bili v podobnih situacijah in so doživeli nekaj podobnega, kar trenutno doživljate vi.

S partnerjem o njegovih težav komunicirajte samo, kadar je trezen, izrazite svoje skrbi brez obtoževanja, kričanja ali poniževanja. Jasno mu povejte, kako njegovo vedenje vpliva na vas, otroke in vašo družino.

Kako Naj Zaščitim Otroke Pred Očetom, Ki Ima Težave Z Alkoholom?

kako naj zascitim otroke pred ocetom ki ima tezave z alkoholom

1. Zagotovite Stabilnost In Ljubezen

Otroci potrebujejo stabilno, varno in ljubeče okolje. Poskrbite, da bodo imeli rutino in da bodo zadovoljene njihove dnevne potrebe po hrani, zatočišču, izobraževanju in čustveni podpori.

2. Pogovor O Alkoholizmu

Primerno njihovi starosti, poučite svoje otroke o alkoholizmu, da bodo lažje razumeli, kaj se dogaja. Poudarite, da je alkoholizem neke vrste bolezen in nikakor ni njihova krivda, da oče pije. Niti ni njihova odgovornost, da očetovo težavo z alkoholom popravijo.

3. Spodbujajte Odprto Komunikacijo

Ustvarite družinsko okolje, v katerem se vaši otroci počutijo varne, ko govorijo o svojih občutkih glede očetovega alkoholizma. Brez obsojanja poslušajte njihove skrbi in jim zagotovite svojo ljubezen in podporo.

4. Svetovanje

Otrokom poiščite svetovanje ali terapijo, da predelajo svoja čustva in se naučijo zdravih mehanizmov obvladovanja težav. Tudi skupna družinska terapija je lahko koristna.

5. Pripravite Carnostni Načrt

Če pitje vašega partnerja vodi v nevarne situacije, pripravite varnostni načrt. To lahko vključuje bivanje pri sorodnikih ali prijateljih, morda v varni hiši, kadar je to potrebno. Dobro je, da veste, koga poklicati v situacijah, ko pride do nasilja (bistveno je, da zaščitite sebe in svoje otroke). (https://www.drustvo-dnk.si/dozivljate-nasilje/varna-hisa.html)

6. Pravni Nasvet

V nekaterih primerih boste morda morale razmisliti o pravnem nasvetu, da zaščitite sebe in svoje otroke, zlasti če gre za zanemarjanje, nasilje ali zlorabo.

Hitro, anonimno in brezplačno pravno svetovanje nudi Humanitarno društvo PRAVO ZA VSE (https://www.pravozavse.si/).

Pomoč partnerju, ki se bori z alkoholizmom ob vzgajanju otrok, je zapletena in zahtevna naloga. Saj zahteva neskončno podporo, nenehno postavljanje meja ter iskanje zunanjih virov pomoči.

Zaključek

Alkoholizem v družini je uničujoč in prizadene vse družinske člane, zato je dobro, če so pri zdravljenju alkoholizma v družini vključeni vsi. 

Pomembno je, da se problem očetovega alkoholizma rešuje zgodaj oziroma pravočasno, da se prepreči trajna škoda, ki jo lahko povzroči družinskim članom. Vpliv očeta alkoholika lahko pusti globok pečat na otroka tudi v njegovem odraslem življenju.

Mama, ženska, zapomni si, čeprav lahko ponudiš podporo svojemu partnerju, je njegovo okrevanje in opustitev alkohola na koncu njegova lastna odgovornost. Najpomembnejša je tvoja varnost in dobro počutje ter varnost vajinih otrok.

Preberite:

Kategorizirano v: