Kako škodljive so elektronske cigarete med nosečnostjo?

Uporaba elektronskih cigaret (e-cigaret ali vejpov ali osebnih inhalatorjev) med nosečnostjo je tema številnih raziskav.

In čeprav e-cigarete pogosto veljajo za manj škodljivo alternativo tradicionalnim cigaretam, njihova uporaba ni neškodljiva, zlasti med nosečnostjo.

E-cigarete delujejo s segrevanjem tekočine (nikotinskega polnila), ki običajno vsebuje nikotin, propilen glikol, rastlinski glicerin in dodane arome. 

Nikotin je element, ki povzroča odvisnost, medtem ko druge sestavine prispevajo k aromi, vlaženju in nastajanju hlapov (aerosol).

Ali So E-Cigarete Res Manj Škodljive Za Nosečnice?

ali so e-cigarete res manj skodljive za nosecnice

In čeprav elektronske cigarete ne proizvajajo ogljikovega monoksida, ki je zelo škodljiva sestavina, ki jo najdemo v dimu tradicionalnih cigaret, je pomembno upoštevati, da e-cigarete niso brez tveganja za zdravje človeka. 

Poleg tega pa se e-cigarete razlikujejo po obliki, lastnostih in vsebnosti nikotina. Različne znamke in modeli imajo lahko različne koncentracije nikotina v svojih polnilih.

Nekatere e-cigarete uporabnikom omogočajo celo prilagajanje ravni nikotina, medtem ko so druge opremljene z vnaprej napolnjenimi vložki ali polnili z določeno jakostjo nikotina.

Za uporabnike je ključnega pomena, da se zavedajo vsebnosti nikotina v polnilih, ki jih uporabljajo, in izberejo raven, ki je v skladu z njihovimi željami in potrebami.

Poleg tega se lahko predpisi glede vsebnosti nikotina in drugih vidikov e-cigaret razlikujejo glede na državo bivanja.

Ameriška uprava za hrano in zdravila je v poročilu navedla tudi zaskrbljenost glede natančnih količin prisotnosti nikotina v nikotinskem polnilu, saj naj ne bi obstajale oz. se ne ve, kakšno točno količino (le približek) nikotina vsebuje vsaka znamka.

Škodljivost Elektronskih Cigaret Med Nosečnostjo

skodljivost elektronskih cigaret med nosecnostjo

1. Izpostavljenost Nikotinu

E-cigarete vsebujejo nikotin, za katerega je znano, da škoduje razvoju ploda. In čeprav so ravni karbonilnih spojin običajno nižje kot v tobačnem dimu so še vedno rakotvorne. 

Nikotin in toksini se sproščajo v organizem matere in po krvnem obtoku potujejo do ploda, kar preprečuje normalno dostavo kisika razvijajočemu otroku, poveča krvni tlak in zožuje žile.

Vse našteto vpliva na pomanjkljivo oskrbo ploda s hranljivimi snovmi. 

Izpostavljenost nikotinu med nosečnostjo je povezana s povečanim tveganjem za prezgodnji porod, nizko porodno težo in razvojnimi težavami otroka.

Nikotin lahko negativno vpliva na razvijajoče se možgane in organe zarodka, kar lahko povzroči dolgoročne zdravstvene težave.

2. Neznani Dolgoročni Učinki

E-cigarete so razmeroma nov izdelek, zato dolgoročni učinki njihove uporabe med nosečnostjo še niso dobro raziskani.

Raziskave potekajo, vendar, bo morda trajalalo še nekaj let, da bodo strokovnjaki v celoti razumeli vsa možna tveganja uporabe elektronskih cigaret.

3. Druge Škodljive Snovi

E-cigarete vsebujejo tudi druge potencialno škodljive snovi, kot so umetne arome in kemikalije, ki se uporabljajo v procesu uparjanja.

Čeprav so te snovi lahko prisotne v nižjih koncentracijah kot v navadnih cigaretah, njihovi učinki na nosečnost niso dobro raziskani.

4. Dvojna Uporaba Nikotina

Nekatere nosečnice uporabljajo istočasno navadne cigarete in elektronske cigarete, kar lahko poveča opisana tveganja povezana z nikotinom in drugimi škodljivimi snovmi na plod.

Pomembno je omeniti, da zdravstveni delavci nosečnicam svetujejo, naj popolnoma opustijo kajenje ali uporabo e-cigaret pred in v času nosečnosti ter v obdobju dojenja. 

Opustitev kajenja, vključno z elektronskimi cigaretami, velja za najboljšo možnost za zdravo nosečnost, nenevaren porod in zdravega dojenčka, otroka.

prenehajte z uporabo elektronskih cigaret za boljsi razvoj otroka

Tudi Priporočila Nacionalnega Inštituta Za Javno Zdravje So Jasna

“Uporabo elektronskih cigaret odsvetujemo, še posebno otrokom, mladostnikom, nosečnicam, ženskam, ki načrtujejo nosečnost, bolnikom s kroničnimi obolenji (predvsem dihal) in nekadilcem.”

Če ste noseča ali nameravate zanositi in uporabljate e-cigarete ali katere koli tobačne izdelke, je ključnega pomena, da se o tem pogovorite s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom.

Pomagata vam lahko s prilagojenimi napotki glede na vašo specifično situacijo (kadilske navade, zdravstveno stanje, število pokajenih cigaret in čas kajenja) in vam pomagata razviti načrt za opustitev kajenja.

Preberite: Kajenje V Nosečnosti (Škodljivi Učinki?)

Kategorizirano v: