Kajenje v nosečnosti ima lahko resne in škodljive učinke tako na žensko kot na razvijajoči se plod.

Idealno bi bilo, da bi ženska prenehala kaditi, preden zanosi. 

Celo kajenje v obdobju pred spočetjem otroka lahko dolgoročno vpliva na plodnost ženske in poveča tveganje za zaplete med samo nosečnostjo.

Opustitev kajenja namreč izboljša pretok kisika v reproduktivne organe, poveča plodnost, zmanjša tveganje za nekatere resne zaplete med nosečnostjo ter daje telesu čas, da si opomore od škodljivih učinkov kajenja. 

Prej ko ženska preneha kaditi, bolje je to za njeno splošno reproduktivno zdravje in zdravje nerojenega otroka.

Prenehajte Kaditi Pred Nosečnostjo

Opustitev kajenja med nosečnostjo, tudi v poznejši fazi, ima lahko še vedno pozitivne učinke na zdravje matere in ploda (nikoli ni prepozno, da prenehate kaditi).

prenehajte kaditi pred nosecnostjo

Strupene snovi iz tobačnega izdelka (nikotin in toksini), preko materinega krvnega obtoka dosežejo še nerojenega otroka, kar preprečuje normalno dostavo kisika razvijajočemu otroku, poveča krvni tlak in zožuje žile.

Vse našteto vpliva na pomanjkljivo oskrbo ploda s hranljivimi snovmi, ki jih nujno potrebuje za zdrav razvoj.

Nosečnica lahko prepreči številne neugodne izide v nosečnosti, če opusti kajenje.

Za žensko, ki poskuša zanositi, ni pomembno le, da preneha kaditi, ampak je ključnega pomena tudi, da zmanjša izpostavljenost pasivnemu kajenju.

Potreba po kajenju in odvisnost je pri vsaki ženski edinstvena, opustitev kajenja pa je lahko zelo velik izziv.

Zato je pomembno, da se ženska, ki namerava zanositi posvetuje s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom, glede opuščanja kajenja, podporo v obliki nikotinskih nadomestil in načrta za zdravo nosečnost.

Škodljivi Učinki Kajenja V Nosečnosti

skodljivi ucinki kajenja v nosecnosti

1. Razvoj Ploda

Kajenje izpostavlja razvijajoči se plod škodljivim kemikalijam, vključno z nikotinom in ogljikovim monoksidom.

Te snovi lahko omejijo oskrbo otroka s kisikom in hranili, kar vodi do počasnejše rasti in razvoja ploda. 

Kajenje lahko povzroči nizko porodno težo, prezgodnji porod, prirojene napake in druge zaplete pri razvoju ploda.

2. Prezgodnji Porod

Nosečnice, ki kadijo, so izpostavljene povečanemu tveganju prezgodnjega poroda.

Prezgodnji porod lahko privede do številnih zdravstvenih težav za dojenčka, vključno s težavami z dihanjem, zamudami v razvoju in drugimi neprijetnimi zapleti.

3. Zapleti Med Nosečnostjo

Kajenje poveča tveganje za določene zaplete med nosečnostjo, kot sta placenta previa (stanje, pri katerem posteljica pokriva maternični vrat) in abrupcija posteljice (kjer se posteljica loči od stene maternice pred porodom). 

Po mnenju strokovnjakov pa bo nosečnica ob popolni opustitvi kajenja imela manj zapletov v nosečnosti, manj težav z jutranjo slabostjo, se bo bolje spoprijela s porodom in celo novorojenček bo lažje prenesel porod.

4. Spontani Splav In Mrtvorojenost

Kajenje je povezano s povečanim tveganjem za spontani splav ter mrtvorojenost otroka.

Dokazano strupene snovi v cigaretnem dimu vplivajo na razvijajoči se plod in lahko celo povzročijo spontani splav.

5. Sindrom Nenadne Smrti Dojenčka

Dojenčki, rojeni materam, ki so kadile med nosečnostjo, imajo povečano tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka, kar se kaže kot nenadna in nepojasnjena smrt sicer zdravega dojenčka, običajno med spanjem.

6. Težave Z Dihali

Dojenčki, rojeni materam, ki so med nosečnostjo kadile, imajo večjo verjetnost, da bodo imeli težave z dihali, kot so zmanjšanje pljučne funkcije, astma in okužbe dihal.

7. Nevrološke In Vedenjske Težave

Obstajajo dokazi, ki kažejo, da je predporodna izpostavljenost tobačnemu dimu lahko povezana z vedenjskimi in kognitivnimi težavami pri otrocih, vključno s hiperaktivno motnjo pomanjkanja pozornosti (ADHD) in učnimi težavami.

Vpliv Kajenja Na Vitamine In Hranila V Telesu Nosečnice

vpliv kajenja na vitamine in hranila v telesu nosecnice

Kajenje med nosečnostjo lahko izčrpa nekatere ključne vitamine, minerale in hranila v telesu, zato je pomembno, da so nosečnice, ki kadijo ali so pred kratkim prenehale kaditi, pozorne na svoje prehranske potrebe. 

Zaradi oksidativnega stresa in drugih škodljivih učinkov tobačnega dima lahko nosečnici primanjkuje:

Vitamin C

Kajenje lahko vodi do povečanega oksidativnega stresa, vitamin C pa je antioksidant, ki pomaga preprečiti ta stres.

Nosečnice, ki kadijo, imajo lahko nižje ravni vitamina C, zato je pomembno, da v svojo prehrano vključijo vire vitamina C, ki jih najdemo v sadju ali zelenjavi oz. prehranskih dopolnilih.

Vitamin E

Drug antioksidant, vitamin E, pomaga zaščititi celice pred poškodbami.

Kajenje lahko zmanjša raven vitamina E, zato je vključitev virov vitamina E, kot so oreščki, semena in rastlinska olja, zelo koristno.

Folat (Folna Kislina)

Folat je ključnega pomena za razvoj ploda, vendar pa ga lahko kajenje izčrpava iz telesa.

Nosečnicam, se ne glede na kajenje, svetuje jemanje prenatalnih vitaminov, ki vsebujejo folno kislino, da zmanjšajo tveganje za okvare nevralne cevi pri otroku.

Vitamin A

Kajenje lahko negativno vpliva na raven vitamina A v telesu nosečnice.

Vendar pa je prekomeren vnos vitamina A iz prehranskih dopolnil lahko med nosečnostjo škodljiv, zato je najbolje, da ga dobite iz virov sveže hrane, kot so sladki krompir, korenje in zelena listnata zelenjava.

Kalcij

Kajenje je povezano z nižjo gostoto kosti, zato je zagotavljanje ustreznega vnosa kalcija pomembno za zdravje kosti matere in otroka.

Dobri viri kalcija so mlečni izdelki, zelena listnata zelenjava in prehranska dopolnila.

Železo

Kajenje lahko poveča tveganje za pomanjkanje železa, nosečnice pa so že tako izpostavljene pomanjkanju zaradi potreb rastočega ploda.

Živila, bogata z železom, kot so pusto meso, fižol, zelenolistnata zelenjava in obogatena žita, lahko pomagajo vzdrževati ustrezno raven železa.

Pomembno je, da se nosečnice, zlasti tiste, ki kadijo ali so pred kratkim prenehale kaditi, posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom.

V nekaterih primerih bo zdravnik nosečnici priporočil jemanje prehranskih dodatkov ali pa svetoval posebno prehrano, odvisno od krvne slike nosečnice.

Kajenje In Dojenje

kajenje in dojenje

Kajenje lahko negativno vpliva na dojenje, zato je na splošno priporočljivo, da matere, ki kadijo, poskušajo opustiti kajenje zaradi zdravja svojega otroka.

Nikotin, strupena snov v cigaretah, ki povzroča odvisnost, se lahko prenese v materino mleko. Kar pomeni, da bo dojenček kadilke izpostavljen nikotinu prek njenega mleka.

Količina nikotina, ki preide v materino mleko, ko mati kadi, je odvisna od različnih dejavnikov, vključno s številom pokajenih cigaret, časom kajenja glede na dojenje in individualnimi presnovnimi specifikami osebe.

Nikotin preide v materino mleko približno 30 do 60 minut po pokajenem cigaretu.

Mleko Kadilk Vsebuje Vrsto Škodljivih Snovi

Kajenje je bilo povezano tudi z zmanjšanjem količine mleka pri materi. Nikotin lahko namreč vpliva na raven prolaktina, hormona, ki je odgovoren za proizvodnjo mleka.

Poleg nikotina lahko mleko kadilk vsebuje tudi druge škodljive snovi, ki jih najdemo v cigaretnem dimu, kot so ogljikov monoksid in različni toksini.

In čeprav pri materah kadilkah obstajajo zgornja tveganja prenosa škodljivih snovi, je dojenje še vedno priporočljivo zaradi številnih koristi, ki jih prinaša dojenčku.

Če mati ne more opustiti kajenja, lahko omeji kajenje ali se izogiba kajenju neposredno pred dojenjem, s čimer pomaga zmanjšati količino nikotina, ki se prenese na otroka.

Pomoč Za Opuščanje Kajenja

V Sloveniji so tistim osebam, ki želijo kajenje opustiti, na voljo različne brezplačne možnosti:

  • Brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 2777, ki deluje od 7. do 10. ure in od 17. do 20. ure vse dni v letu (tudi ob nedeljah in praznikih).
  • Delavnice, individualno ali skupinsko svetovanje za opuščanje kajenja, ki kot del zdravstvene vzgoje za odrasle potekajo v centrih za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrih v zdravstvenih domovih po celi Sloveniji (https://www.skupajzazdravje.si/zemljevid/).
  • Svetovanje pri osebnem zdravniku glede uporabe nikotinskega nadomestila, kot so žvečilke, obliži in inhalatorji. Zdravnik vas bo seznanil, kateri od teh izdelkov so varni za uporabo v nosečnosti ali pri dojenju. Elektronska cigareta ali nikotinske vrečke se ne priporočajo za opuščanje kajenja.

Zaključek: Prenehajte Kaditi Zdaj!

Opustitev kajenja, tudi če na začetku povzroča ženski stres ali nelagodja, je pozitiven in proaktiven korak k zagotavljanju bolj zdrave prihodnosti za mamo in otroka.

S česar sledi dejstvo, da zaradi stresa, ki ga opustitev kajenja povzroča nerojenemu otroku, ni boljše, da ženska med nosečnostjo ne preneha kaditi.

Opustitev kajenja v katerikoli fazi nosečnosti ima dokazano pozitivne učinke na zdravje nosečnice in otroka.

Preberite:

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: