Koncept telepatije, ki se običajno razume kot sposobnost prenosa misli ali občutkov med mamo in novorojenčkom, brez uporabe tradicionalnih petih čutov, sicer ni znanstveno podprt.

Vendar pa je vez med mamico in njenim novorojenčkom nedvomno zelo globoka in edinstvena. 

Mama in novorojenček ne potrebujeta besed, da se sporazumevata in navezujeta drug na drugega.

Pomembno je, da je mama v srečni in brezskrbni simbiozi s svojim dojenčkom vse do konca dopolnjenega prvega leta otrokove starosti.

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Vzpostavitev globokega razumevanja in povezave z novorojenčkom lahko dosežejo predvsem mamice, ki so ljubljene in se ne soočajo s pomanjkanjem: partnerjeve podpore, osnovnih materialnih dobrin, stanovanjskimi težavami, strahom pred izgubo zaposlitve, ali osamljenostjo.

Močna Povezanost Med Mamico In Novorojenčkom

mocna povezanost med mamico in novorojenckom

Močno povezavo med mamico in njenim novorojenčkom lahko pripišemo različnim dejavnikom, ki se zgodijo v telesu mame in dojenčka po porodu:

1. Sproščanje Oksitocina

Oksitocin, ki ga pogosto imenujemo kar “hormon ljubezni,” se sprošča med aktivnostmi, kot so dojenje, stik koža na kožo in druge fizične interakcije med materjo in novorojenčkom.

Ta hormon igra ključno vlogo pri povezovanju in vzpostavljanju navezanosti.

2. Nebesedna Komunikacija

Dojenčki so zelo dobro prilagojeni neverbalni komunikaciji, vključno z obrazno mimiko, govorico telesa in tonom glasu.

Mamice in novorojenčki sodelujejo v nenehni izmenjavi neverbalne komunikacije, ki pomaga graditi občutek varnosti, razumevanja in navezanosti.

3. Senzorična Interakcija

Novorojenčki se močno zanašajo na vsa svoja čutila. Odzivajo se na vonj matere, zvok njenega glasu in toplino njenega dotika.

Te senzorične interakcije prispevajo k razvoju močne čustvene povezanosti in medsebojnega razumevanja.

4. Medsebojna Odzivnost

Matere se pogosto instinktivno odzovejo na potrebe svojega otroka in ustvarijo cikel odzivnosti, ki pri dojenčku spodbuja občutek varnosti, razumevanja in zaupanja.

Ta medsebojna odzivnost krepi čustveno povezanost med mamico in njenim dojenčkom.

5. Stik Koža Na Kožo

Stik koža na kožo, zlasti v prvih urah in dneh po rojstvu prinese številne prednosti v odnos mama – dojenček.

Preberite: Ločitev matere in dojenčka po porodu (se odsvetuje)

Uravnava otrokovo temperaturo, spodbuja dojenje, ponudi varnost in krepi vez med materjo in novorojenčkom.

Medtem ko je vez med mamico in njenim novorojenčkom neverjetno močna in se včasih zdi skoraj intuitivna, ni znanstvenih dokazov, ki bi potrdili, da obstaja med njima telepatija. 

Namesto tega se vez med njima razlaga kot kombinacija bioloških, psiholoških in socialnih dejavnikov, ki prispevajo k razvoju tesnega in skrbnega odnosa med mamo in dojenčkom.

Kako Se Mamica Uglasi S Svojim Novorojenčkom?

kako se mamica uglasi s svojim novorojenckom

Intuitivno razumevanje in povezovanje z novorojenčkom, dojenčkom, potem malčkom, otrokom, mladostnikom in odraslo osebo, vključuje kombinacijo odzivnosti, opazovanja ter vzpostavljanja močne čustvene vezi od prvega dne rojstva. 

Nasveti, kako se mamica lahko uglasi in razume svojega novorojenčka:

1. Razvoj Močne Povezanosti

Preživljanje časa z dojenčkom je ključnega pomena za razvoj močne povezanosti. 

Dojenčka pestujte, se z njim pogovarjajte in se ga nežno dotikajte. Stik koža na kožo je še posebej koristen za povezovanje.

2. Spremljajte Otrokove “Znake”

Novorojenčki komunicirajo predvsem z neverbalnim izražanjem. Bodite pozorni na otrokovo obrazno mimiko, gibanje telesa in zvoke, ki jih ustvarja.

Sčasoma se boste naučili prepoznati različne znake, ki kažejo na lakoto, utrujenost, nelagodje ali zadovoljstvo in zaupanje.

3. Zaupanje In Varnost

Hitri odzivi na dojenčkove potrebe pomagajo zgraditi zaupanje in varnost.

Ne glede na to, ali gre za hranjenje, menjavo plenice ali zagotavljanje tolažbe, takojšnje odzivanje na dojenčkove potrebe spodbuja pri njem občutek varnosti in krepi vez med staršem in otrokom.

4. Znaki Lakote

razumite znake lakote novorojencka

Razumevanje znakov lakote je bistvenega pomena za uspešno dojenje ali hranjenje po steklenički.

Ne glede na to, ali dojite ali hranite po steklenički, je čas hranjenja odlična priložnost za krepitev vezi. 

Ohranjajte očesni stik, govorite tiho in uživajte v tesnem fizičnem stiku s svojim dojenčkom.

Dojenje nima le funkcije hranjenja, ampak je ključna metoda vzpostavljanja odnosa med mamico in otrokom. Ustvari se edinstven ritem, ki je pomirjujoč tudi za mamo.

Med dojenjem se namreč sprošča hormon oksitocin, kar pomeni, da se poleg tega, da se otrok nahrani, tudi umiri (oksitocin umirja, znižuje napetost in uspava).

Predvsem pa se dojenček ob dojenju počuti sprejet, varen in ljubljen.

5. Rutina

Čeprav novorojenčki morda ne sledijo časovnemu urniku, lahko vzpostavitev nežne rutine pomaga tako mamici kot dojenčku, da predvidevata in se odzivata na potrebe drug drugega.

To lahko vključuje vsakodnevno rutino hranjenja, igranja, pasenja kravic in spanja. 

6. Spremljajte Dojenčkov Jok

Dojenčki uporabljajo različne joke za sporočanje različnih potreb. Sčasoma se boste naučili razlikovati med jokom lakote, jokom utrujenosti ali jokom nelagodja (mokra plenica, neustrezen položaja v posteljici, premraženost …).

Naravni in pravilni odziv mamice na dojenčkov jok je, da dojenčka prime in nese v svoje naročje, ter poskrbi za njegove potrebe.

S hitrim in učinkovitim odzivanjem na jok mamica gradi varno in trdno navezanost, kar se bo s časoma transformiralo v vedno manj joka, saj bo otrok mami zaupal in vedel, da se lahko vedno zanese nanjo. 

V maminem naročju se dojenček najlažje umiri, saj občuti toplino kože, sliši mamin glas in bitje srca ter vidi njene oči.

Dojenčki, ki niso slišani in videni, pa bodo (glede na objavljene raziskave) v odraslosti imeli več težav z zaupanjem v odnosih in iskanjem pozornosti na neprave načine.

7. Dejavnosti

Spodbujajte dejavnosti povezovanje, kot so nežne masaže, petje uspavank ali branje pravljic.

Omenjene dejavnosti ne zagotavljajo samo senzorične stimulacije, ampak krepijo tudi čustveno povezavo med mamico in dojenčkom.

8. Materinski Instinkt In Intuicija

Zaupajte svojim materinskim instinktom in intuiciji. Če se vam nekaj zdi prav ali narobe, pogosto tudi je.

Vsak dojenček je edinstven in tisto, kar deluje pri enem, morda ne bo delovalo pri drugem, zato poiščite tisto, kar je naravno in prijetno za vas in vašega dojenčka.

Zaključek

Ne pozabite, da vzpostavitev globokega razumevanja in povezave z novorojenčkom zahteva čas.

Več časa, ko boste preživeli z svojim dojenčkom in se odzivali na njegove znake ter potrebe, bolj ga boste razumeli in okrepili edinstveno vez, ki je osnova za močan odnos med staršem in otrokom v prihodnosti. 

Simbioza ali sožitje se namreč ustvari, ko dve ločeni bitji večino časa preživita tesno povezani druga z drugo.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: