Ali imate tudi vi težave s črpanjem?

Prsne črpalke za doječe mamice obstajajo že stoletja, prvo električno prsno črpalko pa je leta 1942 izumil švedski inženir Einar Egnell.

Sodobne ter danes najbolj priljubljene električne in ročne črpalke pa so se pojavile v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju.

Na trg vsako leto prihajajo izpopolnjene in vedno bolj učinkovite prsne črpalke.

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Glavna prednost uporabe prsnih črpalk je njihova fleksibilnost pri hranjenju dojenčkov. 

Mamicam namreč omogočajo iztiskanje in shranjevanje materinega mleka za kasnejšo uporabo, kar jim omogoči ohranjanje količine mleka, lajšanje polnih prsi in delitev odgovornosti za hranjenje dojenčka s partnerjem.

koliko mleka nacrpate s crpalko

Obenem pa prsne črpalke zagotavljajo uživanje materinega mleka dojenčkom, tudi takrat, ko se ne morejo neposredno dojiti.

Izčrpana količina mleka se lahko giblje od 50 do 130 ml mleka iz obeh dojk. Več mleka, kot želi ženska izčrpati, bolj premišljeno se morate lotiti črpanja.

Prsne črpalke, pa pri nekaterih mamicah, žal ne delujejo po pričakovanjih, kar je lahko zelo frustrirajoče in se lahko hitro znajdejo pred težavo, da s črpalko (skoraj) nič ne načrpajo.

Zakaj?

Možni Razlogi, Zakaj Si S Črpalko Nič Ne Načrpate

razlogi zakaj si s crpalko nic ne nacrpate

1. Prilagajanje Črpalke

Priporočljivo je, da si ženska pred nakupom črpalke izmeri premer svoje bradavice, pri čemer izmeri doda dva milimetra.

Levi in desni premer bradavice se lahko med seboj razlikujeta, kar pomeni, da bo ženska potrebovala dva različna nastavka (za vsako bradavico svojega).

Pogosto mamice potrebujejo nastavek za črpanje mleka s premerom med 17 in 19 mm.

Ženske, ki uporabljajo prsno črpalko z neustrezno velikim nastavkom, črpanje, pogosto opišejo kot boleče, dolgotrajno in neučinkovito.

Le kadar ima ženska (ne glede na vrsto prsne črpalke) pravi premer nastavka (ni premajhen ali prevelik), ki ustreza premeru njene prsne bradavice, jo bo ustrezno stimulirala in učinkovito iztisnila mleko iz dojke. 

Pomembno je, da je prsna črpalka v celoti delujoča in redno vzdrževana.

2. Nastavitve Črpalke

Mamica mora razumeti delovanje svojega telesa zato, da lahko s prsno črpalko poustvari naravni potek dojenja.

Ko ženska dojenčka pristavi na dojko, le ta naprej z nežnim sesanjem stimulira dojko in izzove izcejalni refleks, večji kot je tok mleka, globlje sesanje in daljše potege izvaja dojenček. 

Eksperimentirajte z nastavitvami sesanja in hitrostjo na svoji črpalki, dokler ne osvojite jakosti in hitrosti črpalke, na katero se vaše telo najbolje odzove

Da sprožite izcejalni refleks, na začetku črpanja uporabite kratke, nežne in hitre potege, ko mleko steče, pa upočasnite ritem pritiskanja, da postane črpanje globlje in traja nekoliko dlje.

V priloženih navodilih svoje električne prsne črpalke si preberite možnosti črpanja (dvofazno črpanje) in o funkcijah individualnih nastavitev katere lahko upravljate (npr. število potegov v minuti, sesalna moč in hitrost).

3. Ročna Ali Električna Prsna Črpalka

rocna ali elektricna crpalka

Glavna razlika med ročnimi in električnimi prsnimi črpalkami je v njihovem delovanju. 

Ročne črpalke se ročno upravljajo s stiskanjem ročaja (gumbov) za ustvarjanje sesanja.

Po drugi strani pa se električne črpalke napajajo z elektriko ali baterijami in uporabljajo motorizirano sesanje za črpanje mleka, kar omogoča hitrejše in učinkovitejše črpanje, zaradi česar so idealnejše za pogosto ali dolgotrajno uporabo (izključno črpanje).

4. Črpanje In Hkratno Dojenje

Ker dojenček stimulira bradavico drugače kot jo prsna črpalka, imajo lahko ženske, ki izključno dojijo, pri le občasni uporabi črpalke, več težav.

Kadar črpalka ni v redni uporabi, morda telo ne bo prepoznalo stimulacije bradavice prsne črpalke na način, da bi sprostilo tok materinega mleka.

Priporočljivo je, da od zadnjega podoja mineta vsaj dve uri, preden se lotite črpanja mleka s prsno črpalko.

5. Stres

stres lahko onemogoci crpanje mleka

Stres in hitenje lahko negativno vplivata na proizvodnjo mleka. 

Med črpanjem se poskusite sprostiti tako, da poslušate pomirjujočo glasbo, gledate slike svojega dojenčka ali meditirate (v mislih si lahko govorite pozitivne afirmacije za prihajajoči dan). 

Priporočljivo je, da črpate mleko v zgodnjih jutranjih urah, ko ima vsaka ženska običajno več mleka.

6. Hidracija In Zdrava Prehrana

Poskrbite, da boste vsak dan spile veliko vode in se zdravo prehranjevale.

Dehidracija in hitro pripravljena hrana lahko vplivata na količino in kakovost materinega mleka.

Preberite:

7. Začetek Črpanja

Začetek uporabe črpalke za dobre rezultate pri črpanju je smiseln že v najzgodnejšem obdobju po porodu, ko se tvori naravni višek mleka.

Kadar je možno, uporabljajte črpalko hkrati ob dojenju.

Zaključek

Za učinkovito črpanje mleka in pravilno uporabo prsne črpalke mora mamica razumeti uporabo črpalke (obvezno (!) preberite priložena navodila) in potek dojenja (delovanje lastnega telesa).

Če ste poskusile zapisane nasvete in imate še vedno težave z nezadostno količino načrpanega mleka, se posvetujte s svetovalko za dojenje, ginekologom, pediatrom ali patronažno sestro.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: