Ali že veste, katere so najbolj primerne začimbe za doječe mamice za spodbujanje laktacije?

Vsaka doječa mamica si želi, da bi imela veliko količino mleka za svojega dojenčka ter da bi bilo mleko zanj hkrati okusno in zdravo.

Kadar ženski dojenje predstavlja težavo, ima premalo mleka ali se še vedno ni uspela prilagoditi dojenčkovemu ritmu hranjenja, si lahko pomaga na naraven način z začimbami. 

Čeprav ni obsežnih raziskav, posebej osredotočenih na začimbe za doječe mamice, se opisane začimbe v članku, na splošno štejejo za priporočljive in varne, če jih mamica uživa v zmernih (majhnih) količinah, kot del uravnotežene in zdrave prehrane.

Smiselno je, da začnete različne začimbe in zelišča uporabljati šele po treh mesecih starosti dojenčka.

V prvem mesecu dojenja pa posezite le po soli, ki naj bo jodirana, ali črnem popru.

Mamica, ki med dojenjem uživa različne vrste hrane in začimb, bo imela različne okuse in vonje mleka, kar bo kasneje vplivalo na uvajanje goste hrane pri otroku (malček bo bolj naklonjen različnim okusom).

Preberite: Koliko mleka popije dojenček?

Vedno kupujte začimbe z oznako ekološko (bio)

zacimbe za vec mleka

Pri vključevanju zelišč in začimb v prehrano doječe mamice je pomembno, da začimbe mamica vključuje postopoma s skrbnim spremljanjem dojenčkove fizične reakcije.

Nekateri dojenčki so namreč lahko občutljivi na določene okuse ali začimbe, zato je dobro, da je mamica pozorna na vse spremembe v otrokovem vedenju ali prebavi.

Kot vedno je dobra ideja, da se posvetujete tudi s pediatrom ali patronažno sestro, ki vam bosta svetovala glede priporočenih zelišč ali prehranskih dodatkov za doječe mame.

Katere začimbe vplivajo na večjo laktacijo in so primerne za doječe mamice?

katere zacimbe vplivajo na vecjo laktacijo

Med najbolj varne začimbe sodijo: beli in črni poper, lovorjev list, komarček in janež.

Če otrok nima alergij, pa posezite tudi po česnu, čebuli, zeleni, cimetu, ingverju in vaniliji.

1. Komarček

Semena komarčka pomagajo povečati proizvodnjo mleka pri doječih mamicah.

Vsebujejo fitoestrogene, rastlinske spojine, ki posnemajo hormon estrogen in lahko spodbujajo laktacijo.

2. Janež

janez

Tako kot komarček tudi semena janeža vsebujejo spojine, ki posnemajo estrogen in lahko pomagajo spodbuditi laktacijo.

Poleg tega janež poveča apetit, lajša krče in pomaga pri zaprtju.

Preberite: Težave z odvajanjem blata po porodu (7 nasvetov)

Vendar pa nekatere študije kažejo, da imajo nekatere spojine v semenih janeža, med nosečnostjo, lahko stimulativne učinke na maternico, kar bi lahko teoretično povečalo tveganje za spontani splav ali prezgodnji porod pri preveč zaužitega janeža.

3. Bazilika (Priporočljivo Sveža)

Spodbuja nastajanje mleka in pri dojenčku blaži kolike, hkrati pa zmanjšuje stres in pomaga pri nespečnosti.

4. Koper

Koper je znan po tem, da pospešuje laktacijo pri doječih mamicah, hkrati pa deluje tudi preventivno proti kolikam pri dojenčkih.

5. Kumina

Kumina je bogata z železom, kar je lahko koristno za doječe matere, saj se med dojenjem potrebe po železu povečajo.

6. Kurkuma

Kurkuma vsebuje kurkumin, ki deluje protivnetno.

Vključitev kurkume v vašo prehrano lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu (otekline, bolečine, vnetje dojk) in izboljša splošno zdravje mame in dojenčka med dojenjem.

7. Rožmarin

Vpliva na zaprtje, nespečnost, stres, izboljšuje prebavo, obnavlja hormone in lajša krče. Pozitivno pa vpliva tudi na laktacijo.

8. Ingver

Ingver se že stoletja uporablja za pomoč pri prebavi in lajšanju slabosti.

Nekatere doječe mamice pa poročajo, da lahko uživanje ingverja pomaga pri poporodnih prebavnih težavah in napenjanju dojenčka.

Mamica D. svetuje“Napenjanje pri dojenčku sem rešila tako, da sem v kakšne zelenjavne juhice, makarončke ali karkoli temu podobnega, dodala malo ingverja v prahu.”

9. Česen

Medtem ko nekateri menijo, da lahko svež česen preveč vpliva na okus materinega mleka, mnoge doječe mamice uživajo česen brez težav.

Česen ima tudi lastnosti krepitve imunskega sistema (tako mamice kot dojenčka).

Preberite: Kako okrepiti odpornost dojenčka?

Če po zaužitju začimb opazite kakršne koli negativne spremembe v otrokovem vedenju ali prebavnih vzorcih, ste morda zaužila preveč začimb, zato vnos zmanjšajte.

Pazljivo z začimbami, ki imajo lahko škodljive učinke na doječe mamice

začimbe ki imajo lahko skodljive ucinke na dojece mamice

Nekatere začimbe in zelišča imajo lahko tudi negativne učinke na doječe mamice, zlasti, če jih mama uživa v pre-velikih količinah ali če je dojenček posebej občutljiv.

1. Žajbelj

Znano je, da žajbelj zmanjšuje količino mleka in ga pogosto uporabljajo ženske, ki želijo odstaviti svojega otroka od dojenja. 

Uživanje velikih količin žajbljevega čaja ali žajbljevih dodatkov lahko zavre laktacijo, zato je najbolje, da se doječe mamice izogibajo uživanju žajblja.

2. Poprova Meta

Poprova meta je podobno kot žajbelj, rastlina, ki lahko zmanjša proizvodnjo mleka, če jo mamica uživa v velikih količinah. 

Zlasti olje poprove mete ima učinek sušenja na telo in lahko moti laktacijo.

In čeprav zmerno uživanje poprove mete v hrani ali čaju, na splošno velja za varno, se doječe mamice poprove mete v času dojenja rajši izognite.

3. Peteršilj

Tako kot žajbelj in poprova meta je bil peteršilj s strani strokovnjakov povezan z zmanjšanjem količine materinega mleka, če ga mamica uživa v velikih količinah.

Peteršilj namreč vsebuje spojine, ki imajo diuretični učinek in lahko motijo laktacijo.

Vendar pa naj vas ne skrbi skromna uporaba peteršilja kot arome pri tradicionalnem kuhanju, saj so uporabljene količine po navadi zelo majhne.

4. Čili

Začinjena hrana, kot je čili, lahko povzroči prebavne motnje pri doječih otrocih, zlasti če mamica uživa čili v velikih količinah.

Če se pekoči hrani težko odpoveste, jo začinite skromno, kar običajno ne moti večine doječih dojenčkov.

Vse začimbe (čili, kari, gorčica, hren, rdeča paprika), ki dražijo črevesje, lahko povečajo kolike pri dojenčkih, poleg tega lahko povzročijo želodčne bolezni, ali sprožijo alergije.

5. Kajenski Poper

Podobno kot čili lahko kajenski poper povzroči prebavne težave pri nekaterih doječih otrocih, če ga mamica zaužije veliko.

6. Cimet

Čeprav je cimet na splošno varen za večino doječih mamic, kadar se uporablja v majhnih količinah kot začimba, ima lahko uživanje velikih količin dodatkov ali izvlečkov cimeta negativne učinke na mamo in dojenčka.

7. Muškatni Orešček

Muškatni orešček vsebuje spojine, ki imajo lahko v velikih količinah psihoaktivne učinke.

Čeprav so količine muškatnega oreščka v kulinariki na splošno varne, lahko prekomerno uživanje povzroči simptome, kot so slabost, omotica in halucinacije.

8. Česen

Česen se pogosto priporoča zaradi njegovih koristi za zdravje, nekatere doječe mamice pa ugotavljajo, da lahko uživanje velikih količin česna povzroči močan ali neprijeten okus njihovega mleka

Čeprav česen ni škodljiv za dojenčka, lahko vonj vpliva na njegovo pripravljenost za dojenje. Pri uživanju česna opazujte odziv dojenčka na zaužito mleko.

9. Vinski Kis

Nekatere mamice poročajo, da na pojav kolik pri dojenčku vpliva tudi hrana začinjena z vinskim kisom.

Če sumite, da vinski kis dojenčku povzroča težave, ga izločite iz svojega jedilnika in opazujte otroka (če se bodo težave umirile, potem ste našle krivca).

Pomembno je, da doječe mamice poslušajo svoje telo in so pozorne na to, kako izbrane začimbe vplivajo nanje in na njihove dojenčke. 

Če po zaužitju začimb opazite kakršne koli negativne učinke na količino proizvedenega mleka ali počutje svojega dojenčka, je morda najbolje, da omejite vnos ali se izbrani začimbi v času dojenja popolnoma odpoveste.

Za Konec Pa Še Nasvet Za Doječe Mamice

zadostna hidracija podpira nastajanje mleka

Voda je zelo pomembna za hidracijo doječih mamic, saj le zadostna hidracija podpira nastajanje mleka.

Vsebnost vode v materinem mleku je v povprečju približno 87 %.

Preberite: Pomembnost hidracije nosečnice (koliko vode spiješ?)

Visoka vsebnost vode pomaga ohranjati dojenčke hidrirane, zlasti v njihovih prvih mesecih življenja, ko je materino mleko glavni vir prehrane.

Dobro je, da mamica popije približno 2 litra vode dnevno.

Poleg tega na uspešno proizvodnjo mleka vplivajo tudi ustrezna raznolika prehrana, počitek in zmanjšan stres.

Mamica L. svetuje“Pri meni gre tako, lačna mama, ni mleka. Sita mama, mleko teče v potokih.”

Preberite:

Kategorizirano v: