Sočasno materinstvo in študij je nedvomno izziv, vendar je nešteto študentk že dokazalo, da je popolnoma mogoče hkrati blesteti v študiju in starševstvu.

Čeprav pot ni lahka, je z odločnostjo, pametnim usklajevanjem časa, skrbnim načrtovanjem, čustveno močjo in podporo okolice mogoče, da študentka mamica postane ljubeča in pozorna mama, ki dosega zastavljene študijske cilje. 

Materinstvo in študij je neprecenljiva življenjska lekcija za vsako žensko, ne samo glede upravljanja časa, določanja prioritet in odrekanja zabavnemu študentskemu življenju, ampak tudi glede odkrivanja osebne odpornosti, empatije in neutrudljivega sledenja osebnim ciljem. 

Doseganje zastavljenih študijskih ciljev med vzgojo otroka lahko zagotovi mamici globok občutek osebnega dosežka in pripravi močne temelje za njen poklicni uspeh v prihodnosti.

Ne nazadnje pa tudi številne univerze vse bolj prepoznavajo potrebe staršev študentov in jim nudijo več podpore kot kadar koli prej, zaradi česar je to zahtevno življenjsko obdobje nekoliko lažje.

Izzivi, S Katerimi Se Srečujejo Mamice V Času Študija

izzivi s katerimi se srecujejo mamice v casu studija

1. Organiziranje Časa

Eden najpomembnejših izzivov je učinkovito upravljanje s časom.

Študentke mamice morajo usklajevati varstvo otroka, gospodinjske obveznosti, redni študij in v nekaterih primerih celo študentsko zaposlitev.

Omenjene naloge zahtevajo natančno načrtovanje časa in pogosto pomenijo sprejemanje težkih odločitev o tem, čemu se bo mamica odrekla in čemu bo dala prednost.

2. Finančni Pritisk

Finančna obremenitev najemnin stanovanj v kombinaciji s stroški vzgoje otroka je lahko zelo velika.

Zato mora marsikatera mamica poiskati dodatno finančno pomoč staršev, države, organizacij ali pa dela preko študentske napotnice, kar doda v natrpan urnik še eno odgovornost več. 

Viri pomoči:

  • Otroški dodatek (prejme samo mama),
  • Državna štipendija,
  • Starševski dodatek (prejme samo mama, eno leto od rojstva otroka),
  • Enkratna državna pomoč ob rojstvu otroka (prejme samo eden izmed staršev),
  • Občina vašega stalnega prebivališča (enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka – prejme samo eden izmed staršev), 
  • Subvencionirana prehrana tudi za otroka,
  • Fundacija Študentski tolar (za študente Ljubljanske Univerze), 
  • Zveza ŠKIS
  • Karitas (mesečni paket osnovnih živil in otroške hrane ter oblačila), 
  • Center za socialno delo (denarna socialna pomoč).

3. Čustvena In Fizična Utrujenost

custvena in fizicna utrujenost mamice studentke

Skupne zahteve materinstva in študijskih obveznosti lahko povzročijo stres, tesnobo in izčrpanost.

Za mamice študentke je ključnega pomena, da spremljajo svoje duševno zdravje in po potrebi poiščejo dodatno pomoč pri varstvu otroka. 

Če se znajdete v preveliki psihofizični stiski se lahko študiju za nekaj časa tudi odrečete in se v celoti posvetite vlogi materinstva (s tem ni nič narobe).

4. Družbena Izolacija

Mamice se morda ne počutijo več enakopravne svojim študijskim kolegom, saj ostali študentje težko razumejo zapletenost starševstva ob študiju.

Ti občutki lahko privedejo do izoliranosti ali zamujanja tipičnih študentskih izkušenj in življenjskega sloga.

Kljub Izzivom Je Uspeh Dosegljiv S Pravimi Strategijami

uspesna mamica studentka

1. Podporna Mreža Ljudi

V svoje življenje vključite družino, prijatelje in druge študente – starše.

Številne fakultete imajo organizirane podporne skupine in druženje za starše študente, kjer si lahko izmenjujejo izkušnje, delijo nasvete in celo menjavajo otroško opremo ter oblačila.

Obrnite se na Facebook: Klub študentskih družin Slovenije

Pomembno pa je izpostaviti tudi krasno dolgoletno delo z družinamiŠtudentskih domov”, kjer od leta 2010 dalje v prostorih Doma 12 v Rožni dolini gostujejo enoto Viških vrtcev.

Posebno družinsko okolje in vrtec v neposredni bližini omogočata družinam, da v dopoldanskem času redno obiskujejo predavanja in druge obveznosti na fakulteti, v popoldanskem času si med seboj pomagajo starši in sosedje v študentskem domu.

2. Univerzitetni Viri Pomoči

Fakultete ponujajo pravice in vire pomoči, ki so prilagojeni potrebam mamic študentk.

Skupaj s profesorji in fakulteto se lahko mamica dogovori za prilagojen urnik, online tečaje, podaljšan študentski status

Dobro je, da izkoristite ponujene vire pomoči, saj vam bo z njimi lažje.

Statut Univerze v Ljubljani

Študentke matere, ki v času študija rodijo, in študenti, ki v času študija postanejo očetje, imajo pravico do podaljšanja študentskega statusa za eno leto za vsakega rojenega otroka. (126. člen)

Izjemoma lahko študent zaprosi za vpis v višji letnik, če ima opravljene obvezne vsebine v skladu s študijskim programom in minimalni obseg kreditnih točk tekočega letnika ter ima izkazane upravičene razloge.

Minimalni obseg kreditnih točk določa pravilnik članice in ne sme biti manjši od 40 kreditnih točk.

Upravičeni razlogi so, npr.: starševstvo, daljša bolezen študenta, izjemne družinske in socialne okoliščine, priznan status osebe s posebnimi potrebami ali s posebnim statusom, aktivno sodelovanje na vrhunskih strokovnih, kulturnih in športnih prireditvah ter aktivno sodelovanje v organih univerze. (125. člen)

3. Učinkovito upravljanje s časom

Uspešne mamice pogosto postanejo zelo spretne pri določanju prednostnih nalog in kar najboljše izkoristijo svoj prosti čas.

To lahko pomeni, da se mamica študentka uči med otrokovim počitkom, v jutranjih urah, preden se otrok zbudi ali pa v nočnem času, ko vsi že spijo.

Kako Se Čim Bolj Uspešno Organizirati?

kako se cim bolj uspesno organizirati

Nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko mamica študentka bolj učinkovito upravlja svoj čas in obveznosti materinstva.

1. Rutina

Učenje in študijske obveznosti prilagodite času dneva, ko vaš dojenček ali otrok spi, je zaposlen ali pa se lahko z njim ukvarja partner oz. druga oseba.

Čas, ko ima otrok popoldanski počitek ali pa spi, je lahko neprecenljiv za osredotočene učne ure.

Ta čas učinkovito izkoristite za naloge, organizacijo gradiva ali pripravo na izpite.

2. Urnik

Napišite si dnevni urnik, kako bi lahko vsak dan (po urah) najboljše izkoristili skupni čas z otrokom, za gospodinjstvo, delo in učenje ter obisk faksa.

3. Podporni Sistemi

Poiščite pomoč družinskih članov ali prijateljev, ki jim zaupate, da bodo za kratek čas poskrbeli za vašega otroka, kar vam bo omogočilo nemoteno obiskovanje faksa tudi v popoldanskih urah (ko ni vrtca) ali pripravo na težje izpite.

Ne oklevajte in se obrnite na pomoč, če se počutite preobremenjene ali pod stresom.

Ne glede na to, ali gre za podporo družine, prijateljev ali strokovnjakov za duševno zdravje, je iskanje podpore ključnega pomena za vaše dobro počutje.

Če potrebujete nasvet, se lahko obrnete tudi na Zavod Študentska svetovalnica, kjer pomagajo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter pri razreševanju pravno-socialnih vprašanj.

4. Socialna Omrežja

Pridružite se spletnim skupnostim ali podpornim Facebook skupinam namenjenim staršem študentom, kjer lahko izmenjujete nasvete, zapišete svoje skrbi, povprašate po zanesljivih virih pomoči in prejmete spodbudo drugih mamic študentk v podobnih življenjskih situacijah.

5. Zmanjšajte Motnje 

Ustvarite miren, namenski prostor za študij, kjer se lahko osredotočite na faks brez prekinitev.

Del dneva, ki je namenjen študiju, naj bo resnično namenjen študiju.

6. Učno Gradivo

ucno gradivo mamice studentke naj bo organizirano

Učno gradivo naj bo dobro organizirano, da povečate svojo učinkovitost.

Za spremljanje nalog in rokov oddaje dogovorjenih papirjev uporabite orodja, kot so planerji, seznami opravil ali mobilne aplikacije.

Zapisujte si vse pomembne datume in naloge.

Razdelite svoje študijske naloge na različne dneve ali ure, tako, da ustvarite bolj obvladljive manjše segmente dela, s čimer boste preprečile preobremenitev in kar najbolje izkoristite krajša časovna obdobja za faks.

7. Vključite Otroka V Čas Za Učenje

Poiščite načine, kako lahko otroka vključiti v svojo učno rutino.

Na primer: skupno glasno branje učbenikov, knjig ali ponavljanje naučenega gradiva otroku med skupno igro. 

Izkoristite aktivnosti, kot sta vozičkanje z dojenčkom ali nošenje dojenčka za poslušanje avdio knjige, ki jo potrebujete za pripravo papirja ali izpit.

8. Pričakujte Nepričakovano

Starševstvo pogosto prinaša nepredvidljive izzive in motnje v vsakdanjiku.

Ostanite prilagodljive in potrpežljive ter ne bodite prestroge do sebe, če stvari ne gredo vedno po načrtih.

Priznajte in slavite svoje dosežke, ne glede na to, kako majhni so.

Usklajevanje študija in starševstva ni majhen zalogaj in vsak korak v smeri vašega cilja je vreden praznovanja.

Zaključek

kako uspesno uskladiti studij in materinstvo

Z izvajanjem omenjenih strategij in ohranjanjem organiziranosti, prilagodljivosti in odločnosti lahko mamica študentka učinkovito obvladuje svoje študijske obveznosti in se uspešno spopada z dvojno vlogo aktivnega študija in aktivne skrbi za otroka. 

Ne pozabite, da lahko traja, preden najdete pravo ravnovesje, zato s svojim urnikom, časom in organiziranjem eksperimentirajte, dokler ne najdete prave formule za svoj uspeh.

Med postopkom iskanja ravnovesja bodite prijazne do sebe, niste namreč soočene z majhnim izzivom, vendar tudi z nemogočim ne.

Preberite:

Kategorizirano v: