Ste se kdaj vprašali, ali ima hrana, ki jo pojeste, poleg tega, da zadovolji vašo lakoto tudi skrivno moč, da izboljša kakovost vaše sperme? 

V tem članku bomo raziskali točno to.

Hrana za boljšo spermo lahko vpliva na vašo prihodnost naraščaja, s tem, ko podpira vaše reproduktivno zdravje in vam pomaga, da bo vaše telo proizvajalo boljše “plavalce.”

Razvojni proces nove sperme (spermatogeneza) traja približno 64 – 74 dni, zato je pomembno, da se spremembe v prehrani držite dva do tri meseca in ne le nekaj dni (premalo časa žal ne bo prineslo želenih rezultatov). 

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Doslednost in dolgoročnost zdravih prehranjevalnih navad je ključnega pomena. 

V tem času gredo specializirane celice v modih skozi vrsto delitev in stopenj zorenja, da proizvedejo zdrave in zrele semenčice.

hrana za boljso spermo in plodnost

Po tem procesu se zrele semenčice sprostijo v epididimis, kjer pridobijo sposobnost plavanja in oploditve jajčeca.

Proizvodnja sperme je v zdravem moškem telesu stalen proces, saj telo nenehno proizvaja novo spermo, ki nadomesti staro ali poškodovano.

Ta sposobnost moškega proizvajanja nove sperme skozi vse njegovo življenje je v nasprotju z ženskami, ki imajo le omejeno število jajčec, ki so prisotna v telesu od rojstva in se ne regenerirajo.

Kakovostna sperma pomeni, da je v eni ejakulaciji visoka vrednost števila semenčic, semenčice so dobro ter hitro gibljive, imajo ovalno glavo in dolg rep, ter so normalne velikosti.

Hrana, Ki Lahko Pomaga Izboljšati Kakovost Sperme

hrana ki lahko omaga izboljsati kakovost sperme

Antioksidanti In Vitamini

Antioksidanti, kot so vitamina C, E, B12, selen in cink, lahko pomagajo zaščititi spermo pred oksidativnim stresom in poškodbami. 

Tudi temna čokolada je bogata z antioksidanti, zlasti flavonoidi. Te spojine lahko pomagajo zaščititi celice, vključno s spermo, pred oksidativnim stresom in poškodbami.

Živila, bogata z antioksidanti, so sadje (jagodičevje, agrumi), zelenjava (špinača, brokoli, korenje), oreščki (mandlji, orehi) in semena (lanena semena, sončnična semena).

Vitamin A je prisoten v papriki, korenju, sladkem krompirju, špinači, brokoliju in suhih marelicah, vpliva predvsem na hitrost spermijev.

Selen je prisoten v brazilskih oreščkih, rdečem mesu, skuti, perutnini in jajcih. 

Naravni viri cinka pa so prisotni v jajcih, ostrigah, morskih sadežih, bučnih semenih, mesu, jogurtu in oreščkih.

Folna Kislina

Folna kislina je pomembna za proizvodnjo sperme in celovitost DNK.

Raziskave, ki so spremljale moške, ki so jemali prehranski dodatek folne kisline in tiste, ki niso, so pokazale, da so prvi moški imeli bolj kakovostno in številčnejšo spermo.

Folate najdete v listnati zelenjavi, avokadu, fižolu in obogatenih žitih.

Omega-3 Maščobne Kisline

omega-3 za boljso spermo

Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v mastnih ribah (losos, inčuni, skuša, sardine), lanenih semenih in orehih, lahko podpirajo zdravje in gibljivost sperme.

Beljakovine

Ustrezen vnos beljakovin je ključnega pomena za proizvodnjo sperme.

Pusti viri beljakovin, kot so piščanec, puran, zajec, določeni deli svinjine in teletine, ter stročnice.

Cink

Cink je zelo pomemben za razvoj sperme. Cink lahko dobite iz živil, kot so ostrige, teletina, perutnina, fižol in oreščki.

Koencim Q10 (CoQ10)

CoQ10 je antioksidant, ki lahko izboljša gibljivost semenčic. V majhnih količinah se nahaja v organskem mesu, mastnih ribah in celih zrnih

Likopen

Likopen je antioksidant, ki ga najdemo v paradižniku, lubenici in rožnati grenivki. Tudi likopen lahko vpliva na kakovost sperme.

Na Spermo Ter Plodnost Moškega Vpliva Tudi

na spermo ter plodnost moskega vpliva tudi

Predelana, Konzervirana, Ocvrta Hrana

Uživanje močno predelane hrane, sladkih gaziranih pijač, alkohola in transmaščob, negativno vpliva na zdravje in kakovost sperme.

Zmanjšanje omenjenih izdelkov v vaši prehrani bo vplivalo tudi na kakovost sperme. 

Slanino, predelane mesne izdelke, klobase, hrenovke, šunko in pašteto si privoščite le občasno.

Tudi omejitev ali prenehanje kajenja bo vplivalo na zdravje in kakovost sperme.

Zdrava Teža

Debelost lahko škodljivo vpliva na kakovost sperme.

Redno gibanje in vzdrževanje zdrave telesne teže z uravnoteženo prehrano vpliva tudi na spermo. 

Hidracija

Pitje dovolj vode (vsaj 2 litra vode na dan) je bistvenega pomena za splošno zdravje človeškega telesa, vključno z reproduktivnim zdravjem.

Oblačila

Nošenje oprijetega spodnjega perila iz sintetičnih materialov ali oprijetih kavbojk, lahko poveča temperaturo moške mošnje.

Povišana temperatura lahko negativno vpliva na proizvodnjo in kakovost sperme, saj je proizvodnja sperme najučinkovitejša pri nekoliko nižji temperaturi, v primerjavi z ostalimi organi.

Za spodbujanje boljšega zdravja semenčic naj moški razmislijo o nošenju ohlapnejšega spodnjega perila, kot so boksarice, da omogočijo boljši pretok zraka in ustrezno uravnavanje temperature.

Nekatera oblačila so obdelana z določenimi strupenimi kemikalijami, ki lahko vsebujejo toksine, ki negativno vplivajo na moško plodnost.

Nova oblačila pred nošenjem dobro operite, izbirajte naravne materiale in organske tkanine.

Zaključek: Za Uspešno Zanositev Sta Potrebna Oba

Plodnost in reproduktivno zdravje nista odgovornost samo enega partnerja (ženske).

Za ustvarjanje otroka sta potrebna dva, oba partnerja pa morata biti aktivno vključena v proces uspešne zanositve. Delitev odgovornosti spodbuja občutek partnerstva, povezanosti in skupinskega truda na poti do starševstva.

Če vas skrbi kakovost vaše sperme, razmislite o obisku osebnega zdravnika, ki vas lahko napoti k ustreznemu specialistu. Največkrat moški opravijo spermiogram, ki oceni kakovost sperme

Obstajajo pa tudi preprosti testi za domače testiranje sperme, ki se v večini osredotočajo na število semenčic in njihovo gibljivost.

V kolikor vam domači test pokaže morebitne težave, je priporočljivo, da se z rezultatom obrnete na osebnega zdravnika, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave.

Spremljanje in vzdrževanje reproduktivnega zdravja vodi do zgodnjega odkrivanja morebitnih težav. Redni pregledi in odprta komunikacija lahko pomagata prepoznati težave, kar vodi v hitro obravnavo in boljše možnosti za uspešno zanositev.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: