Ali tudi vas zanima, kakšen je seks po porodu?

Izkušnje s prvim spolnim odnosom po porodu se med ženskami in pari lahko zelo razlikujejo. 

Običajno ženska še nekaj tednov po porodu ne čuti želje po spolnosti in se bo spolnim odnosom izogibala, saj njeno telo potrebuje počitek in čas, da se zaceli (predvsem, če ima šive v predelu presredka ali pa poporodno depresijo).

Za ženske je običajno, da doživijo vrsto čustev, vključno s tesnobo, strahom ali negotovostjo glede svojega telesa po porodu.

Hormonske spremembe lahko vplivajo tudi na libido, kar v nekaterih primerih povzroči odsotnost želje po seksu.

Izkušnja prvega spolnega odnosa po rojstvu otroka je lahko tudi za moške precej drugačna kot pred porodom.

Odprta komunikacija s partnerjem je ključnega pomena.

Prvi Seks Po Porodu Naj Bo Počasen

prvi seks po porodu naj bo pocasen

Potrpežljivost, razumevanje in spoštovanje partnerjevih telesnih in čustvenih potreb so ključnega pomena, da bo prehod nazaj k intimnosti po porodu pozitivna in povezovalna izkušnja para. 

Prvi seks po porodu naj bo počasen, udoben, priporočljiva pa je tudi uporaba dodatne lubrikacije.

Dojenje lahko namreč povzroči suhost nožnice zaradi hormonskih sprememb v ženskem telesu.

Prehitro hitenje v seks po porodu lahko povzroči neprijetne ginekološke zaplete (odvisno glede na rano in hitrost celjenja) zato je pomembno, da par počaka štiri do šest tednov ali na odobritev ginekologa, preden ponovno prične s spolno aktivnostjo

Spremembe V Spolnosti Po Porodu Z Ženskega In Moškega Vidika

Ženska

Z vidika ženske te spremembe pogosto vključujejo fizično nelagodje, kot je bolečina ali utrujenost, zaradi procesa celjenja po porodu, zlasti če je šlo za težak vaginalni porod.

Lahko se pojavi tudi strah pred spolnostjo zaradi možne bolečine med spolnim odnosom. 

Na zmanjšano željo po spolnosti lahko vpliva tudi pomanjkanje spanja, skrb in prioritete za dobrobit novorojenčka ter manj zasebnosti za intimnost (zibelka, prisotnost novorojenčka v spalnici).

Moški

Z vidika moškega lahko spremembe, ki jih prinese nov družinski član, vključujejo željo po čustvenem povezovanju in navezovanju vezi s partnerico, kar lahko poveča njegovo željo po intimnost. 

Vendar pa lahko nekateri moški občutijo tudi tesnobo ali zaskrbljenost glede partneričinega telesnega okrevanja in sprememb v dinamiki skrbi za novorojenčka, zaradi česar se jim zmanjša želja po spolnosti.

spremembe v spolnosti po porodu z zenskega in moskega vidika

Moškega je lahko tudi strah, da bi partnerica ponovno zanosila (težavna nosečnost ali porod) zato lahko zavrača spolne odnose, čeprav si jih ženska po porodu želi.

Seks Po Porodu Je Lahko Drugačen Zaradi:

  • Telesnih sprememb partnerice
  • Hormonskega nihanja
  • Utrujenosti, stresa ali preobremenjenosti
  • Carskega reza in okrevanja po njem
  • Raztrganin presredka ali epiziotomije (proces celjenja lahko pusti brazgotino, ki kasneje vpliva na občutek v vagini)
  • Raztezanja vaginalnega kanala med porodom, kar lahko povzroči občutek ohlapnosti, saj so lahko vaginalne mišice bolj ohlapne kot prej (keglove vaje ali vaginalne kroglice)
  • Suhe nožnice (dojenje)
  • Občutljivosti (pri nekaterih ženskah se lahko po porodu spremeni občutljivost vagine)
  • Uhajanja mleka iz dojk (ob spolnem vzburjenju je povsem verjetno, da ženski iz bradavic uhaja mleko, kar lahko odbije moškega)

Pomembno je vedeti, da opisane spremembe niso trajne.

Telo ima izjemno sposobnost zdravljenja in sčasoma, s pravilno nego in potrpežljivostjo, mnoge ženske doživijo vrnitev v prvotno stanje telesa (vagine) in udobje spolnosti pred nosečnostjo.

Pri izbiri spolnih položajev prvič po porodu je treba dati prednost udobju ženske. 

3 Priporočljivi Položaji Za Seks Po Porodu

priporocljivi polozaji za seks po porodu

Žličkanje: oba partnerja ležita na boku, položaj je nežen, omogoča nadzor in bližino brez pretiranega pritiska na medenični predel.

Misijonarski položaj: za več udobja namestite blazino pod boke ženske, da dosežete dvig medenice s tem, se zmanjša pritisk na presredek in penetracija bo bolj udobna. 

Ženska na vrhu: ženska ima v tem položaju večji nadzor in lahko prilagodi kot in globino penetracije svojemu vaginalnemu udobju. Ženska je lahko na vrhu obrnjena tudi stran od partnerja v položaju, ki ji omogoča nadzor hitrosti in globine penetracije. 

Najboljši položaj po porodu se lahko razlikuje od ženske do ženske, zato je bistvenega pomena, da s partnerjem raziskujeta žensko telo in preizkušata različne položaje, da najdeta tistega najbolj udobnega in zadovoljujočega.

Dodatni Nasveti Za Prvi Seks Po Porodu

Ko se prvič po porodu s partnerjem odločita za seks, si pomagajta s preprostimi triki, da bo spolni odnos potekal sproščeno in gladko.

1. Lubrikant

Po porodu in dojenju ni nič presenetljivega, če se vagina težje navlaži zato si pomagajta z lubrikantom (dobra izbira je tudi hladno stiskano kokosovo olje, če ne uporabljata kondomov, olje namreč vpliva na vzdržljivost kondoma), da bo prvi seks prijeten in manj boleč.

2. Spolni Položaj

Razmislita o zgodnjih spolnih položajih in izberita tistega, ki je najbolj udoben za žensko.

Pri položaju zgoraj ima ženska več nadzora nad hitrostjo in globino penetracije.

3. Skupna Masturbacija

S partnerjem si privoščita dolgo predigro, veliko se dotikajta, masirajta, skupaj masturbirajta, da bosta vajini telesi sproščeni in pripravljeni za akcijo.

4. Zaščita Pred Ponovno Nosečnostjo

Da se bosta izognila drugi nosečnosti (prehitro) po porodu je pametno, da se zaščitita.

Uporabita kondome ali diafragmo oz. ženska naj se o priporočeni zaščiti posvetuje s svojim ginekologom.

Zaključek: Seks Po Porodu Je Lahko Še Boljši!

seks po porodu je lahko se boljsi

Seks po porodu je lahko isto ali še bolj zabaven in vznemirljiv, vendar morata s svojim partnerjem ohraniti odprt dialog o tem, kaj vama ugaja in kaj ne.

Ne pozabite, da je izkušnja vsake osebe, para edinstvena in da ni enoznačnega odgovora na to, kakšen bo prvi spolni odnos po porodu.

Lahko traja nekaj časa, da se prilagodita spremembam po porodu, tako fizično kot čustveno, zato bodita potrpežljiva in ljubezniva do sebe in svojega partnerja.

Preberite:

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: