Ali tudi vaš dojenček ne pridobiva teže?

Zdravo pridobivanje telesne teže novorojenčka se lahko razlikuje glede na več predhodnih dejavnikov, vključno z otrokovo porodno težo, gestacijsko starostjo (čas, ki je pretekel od zanositve) in splošnim zdravjem dojenčka ob porodu.

Običajno zdrav novorojenček v prvih nekaj dneh po rojstvu nekoliko izgubi težo (cca. 10 %) in jo nato z dojenjem-hranjenjem začne ponovno pridobivati. Ta izguba teže je največkrat posledica izgube odvečne tekočine in mekonija (prvega blata).

Skrbno spremljanje mamice je potrebno predvsem v prvih dneh in tednih po rojstvu. Zdravstveni delavci lahko mamici zagotovijo ustrezno podporo in tako preprečijo prezgodnjo prekinitev dojenja.

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Novorojenček običajno do konca prvega meseca življenja preseže porodno težo. Pridobivanje teže je eden od glavnih znakov, da dojenček dobro napreduje. 

V povprečju naj bi zdrav novorojenček pridobil približno 150-200 gramov na teden v prvih nekaj mesecih življenja. Vendar lahko nekateri dojenčki pridobijo več, drugi manj od navedene količine.

Nedonošenčki ali dojenčki z nizko porodno težo imajo lahko drugačne vzorce pridobivanja teže. Vendar pa morajo tudi oni sčasoma dohiteti pričakovano rast in razvoj. 

Če dojenje ne steče ali je potrebno dohranjevanje, je nadvse pomembna izbira primerne mlečne formule oziroma adaptiranega mleka. 

Dojeni Novorojenčki In Tisti, Hranjeni S Formulo (Razlika)

dojeni novorojencki in tisti hranjeni s formulo razlika

Dojeni dojenčki v prvih tednih po navadi pridobivajo težo počasneje kot dojenčki, hranjeni z mlečno formulo (večji kalorični vnos). 

1. Razlika

Materino mleko je edinstvena in zelo hranljiva tekočina, zasnovana posebej za človeške dojenčke. Vsebuje popolno ravnovesje hranil, protiteles in rastnih faktorjev, prilagojenih otrokovim potrebam.

Okus materinega mleka se lahko spreminja glede na prehrano matere, tako, da je otrok izpostavljen različnim okusom že od zgodnjega otroštva.

Mlečna formula zagotavlja dosleden in nadzorovan vir prehrane. Hranilna vsebnost je visoka, vnaprej določena in se ne spreminja glede na otrokove potrebe.

Okus mlečne formule se ne spreminja, je pa s formulo lažje meriti vnos zaužite hrane pri novorojenčku.

Pri hranjenju z mlečno formulo lahko mama novorojenčka uživa vso hrano in ohrani življenjski slog, ki ji ustreza. 

2. Razlika

Materino mleko je lahko prebavljivo, kar pomeni, da imajo dojeni dojenčki pogosto pogostejše odvajanje blata in se lahko pogosteje hranijo v primerjavi z dojenčki, hranjenimi s formulo. Dojenje je povezano tudi z manjšim tveganjem za prebavne težave, kot so zaprtje in kolike.

Dojenčki, hranjeni s formulo, se hranijo redkeje kot dojeni dojenčki, ker se adaptirano mleko prebavlja dlje in ker je bolj kalorično. 

3. Razlika

Materino mleko vsebuje protitelesa in spojine za krepitev novorojenčkovega imunskega sistema, ki pomagajo zaščititi otroka pred okužbami in boleznimi.

Dojenje spodbuja stik koža na kožo in krepi čustveno vez med materjo in otrokom.

Komercialna formula za dojenčke ne vsebuje protiteles in spojin za krepitev imunskega sistema v enaki meri kot materino mleko. 

Materino mleko je edinstveno zasnovano tako, da zagotavlja široko paleto imunsko-zaščitnih sestavin, vključno s protitelesi, belimi krvničkami in različnimi komponentami, ki pomagajo krepiti imunski sistem novorojenčka in ga ščitijo pred okužbami in boleznimi.

V nasprotju s tem je formula za dojenčke človeško proizveden izdelek, katerega namen je posnemati prehransko sestavo materinega mleka, kar pomeni, da ne more vsebovati vseh njegovih kompleksnih lastnosti. 

Podjetja, ki proizvajajo mlečne formule so seveda dosegla velik napredek pri razvoju formul, ki so po sestavi bližje materinemu mleku, vendar še vedno obstajajo pomembne razlike.

Ena od prednosti hranjenja s formulo je tudi ta, da omogoča drugim družinskim članom, da aktivno sodelujejo pri hranjenju novorojenčka. Lahko pa je lažji tudi prehod iz mlečne formule na trdo hrano, ker je otrok že navajen na “tuj” vir prehrane.

Novorojenček Ne Pridobiva Teže – Kaj Storiti?

Če vaš novorojenček ne pridobiva teže po pričakovanjih, je pomembno, da težavo odpravite hitro in zagotovite otroku zdrav razvoj in rast. 

1. Prvi in najpomembnejši korak je, da se posvetujete s svojim pediatrom, babico ali patronažno medicinsko sestro. Ocenijo lahko otrokovo rast in splošno zdravje, prepoznajo morebitne osnovne težave in vam zagotovijo smernice glede najboljšega ukrepanja.

2. Če dojite, poskrbite, da bo dojenček pravilno pristavljen k dojki, da se bo učinkovito dojil. Dojenček najmočneje sesa prvih pet minut in takrat popije večino mleka, v vsakem primeru pa je dobro, da dojenje traja med 10 in 20 minut.

Nasveti Za Uspešno Dojenje

nasveti za uspesno dojenje

Poskrbite za udobno in tiho okolje za dojenje, da čim bolj zmanjšate motnje okolja. Dobro je, da sta med dojenjem sproščena oba tako mamica kot dojenček.

Dojenčku pogosto ponudite dojko, najbolje že v prvi uri po rojstvu, saj s tem spodbudite zgodnjo navezanost in vzpostavite dojenje.

Bodite pozorni na dojenčkove znake lakote (povečana budnost, cmokanje z ustnicami, hitri očesni gibi, iskanje dojke, pomikanje rok k ustom, vzdihovanje, aktivno oglašanje). Jok namreč ni prvi, ampak pozni znak dojenčkove lakote.

Dojenčkova usta naj pokrivajo večji del dojke, ne le bradavico.

Nežno prekinite sesanje tako, da vstavite čisti prst v otrokova usta, ko končate z dojenjem, da se izognete bolečinam v bradavicah.

Mamica mora biti dobro hidrirana za proizvodnjo mleka (voda je najboljša izbira). 

Prav tako pa tudi zdrava prehrana vpliva na kakovost in količino mleka.

Nasveti Za Hranjenje S Formulo

nasveti za hranjenje s formulo

Če dojenčka hranite s formulo, upoštevajte priporočeno količino in navodila za hranjenje glede na starost in težo svojega novorojenčka.

Za mešanje mlečne formule vedno uporabite čisto vodo in priporočeno mero. 

Sterilizirajte stekleničke, nastavke in drugo opremo za hranjenje pred vsako uporabo, zlasti v prvih tednih novorojenčkovega življenja. 

Ko otrok raste, se pogostost in količina formule, ki jo zaužije, lahko spreminjata. Sledite otrokovim znakom lakote, sitosti in priporočilom proizvajalca formule ali pediatra.

3. Dojenčku pogosteje ponudite dojko ali stekleničko. Zbudite ga za hranjenje, če spi dlje časa in ne kaže interesa za hranjenje.

Če novorojenček ne pridobiva teže, bo moral več jesti. Navadno potrebuje dojenček šest do sedem obrokov v štiriindvajsetih urah.

4. Prepričajte se, da ni nobenih fizičnih težav, ki bi ovirale sesanje in požiranje, kot je vezan jezik ali razcepljeno nebo.

Za učinkovito hranjenje je zelo pomembna dobra usklajenost sesanja, požiranja in dihanja. Fizične težave lahko vplivajo na sposobnost novorojenčka, da se učinkovito hrani in pridobiva težo.

belezite dnevno hranjenje svojega otroka

5. Beležite dnevno hranjenje svojega otroka, vključno s trajanjem hranjenja, številom mokrih plenic in številom blata na dan.

Te informacije so lahko koristne za vašega pediatra pri oceni in razlogih, zakaj vaš novorojenček ne pridobiva teže. 

6. Če vaš dojenček kljub prizadevanjem in povečanemu dojenju ne pridobiva teže, vi pa imate pomisleke, če sploh dobi dovolj mleka, vam bo pediater ali patronažna medicinska sestra morda svetovala, da dopolnjujete dojenje z izčrpanim mlekom ali mlečno formulo.

7. Včasih lahko osnovne zdravstvene težave, kot so refluks, alergije ali okužbe, vplivajo na otrokovo sposobnost pridobivanja teže. Vaš pediater lahko bolezen diagnosticira in po potrebi zdravi.

Zaključek: Dojenček Naj Pridobiva Težo Enakomerno

Ko uvedete priporočene spremembe, ostanite v stiku s pediatrom, da še naprej spremlja napredek vašega otroka in po potrebi prilagodi načrt hranjenja.

Ne oklevajte in se obrnite na svojega pediatra, če imate kakršnekoli pomisleke glede teže in razvoja svojega otroka.

Najpomembnejše je, da vaš dojenček enakomerno in dosledno pridobiva težo ter da njegova splošna rast in razvoj potekata po običajni zdravi poti.

Preberite:

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: