Zgodnji znaki nosečnosti so lahko pri nekaterih ženskah bolj, pri drugih manj opazni, vendar imajo velik pomen predvsem za tiste pare, ki že nestrpno čakajo na prihod novega družinskega člana.

Znaki nosečnosti zajemajo tako fizične kot čustvene spremembe in zagotavljajo dragocene namige o morebitni nosečnosti ženski, še preden postane nosečnost vizualno očitna tudi drugim.

Številne nosečnice pravijo, da so, še preden so opravile test nosečnosti, začutile, da je njihovo telo nekoliko drugačno in da so na nek način vedele, da so noseče.

Najbolj pogosta potrditev nosečnosti je s testom za zgodnje ugotavljanje nosečnosti, ki se lahko kupi v vsaki lekarni in mnogih drogerijah.

Ali Menstruacija Občutno Zamuja? Mogoče Je Čas Za Test!

ali menstruacija obcutno zamuja mogoce je cas za test

Torej, če je vaša menstruacija redna in tokrat občutno zamuja, je morda čas, da naredite test nosečnosti.

Domači testi za ugotavljanje nosečnosti so zasnovani za odkrivanje prisotnosti hormona, imenovanega humani horionski gonadotropin (hCG), ki ga proizvaja razvijajoči se zarodek po ugnezdenju.

Čeprav so nekateri testi dovolj občutljivi za odkrivanje zelo zgodnje nosečnosti, je možno, da bodo v prvih dneh nosečnosti ravni hCG prenizke. Se pa vrednost hormona beta hCG vsakih 48 do 72 ur podvoji.

Zagotovo pa bo test nosečnosti natančno zaznal raven hCG po enem tednu nosečnosti.

9 Pogostih Zgodnjih Znakov Nosečnosti

pogosti zgodnji znaki nosecnosti

Skupaj bomo raziskali nekaj najbolj pogostih zgodnjih znakov nosečnosti, ki vam bodo pomagali prebroditi to razburljivo in včasih negotovo obdobje življenja.

Nosečnice se med seboj zelo razlikujejo, zato ni nič čudnega, če imajo nekatere vse naštete znake, druge pa le enega ali dva.

Če kateri koli od teh znakov postane izredno moteč, se posvetujte s svojim zdravnikom, da skupaj poiščete najbolj ugodno rešitev.

1. Izostanek Menstruacije

Eden najbolj zgovornih znakov nosečnosti je izostanek menstruacije. Medtem ko je izostanek menstruacije res pogost in pomemben znak nosečnosti, je pomembno vedeti, da so nekatere ženske morda noseče, tudi če jim menstruacija ni izostala.

V nekaterih primerih ima lahko ženska rahlo krvavitev ali madeže na hlačkah, ko se oplojeno jajčece pritrdi na maternično sluznico.

To krvavitev lahko noseča ženska zamenja za menstruacijo, saj se pogosto pojavi približno v času njene redne menstruacije, običajno 6-12 dni po oploditvi jajčeca.

Nekatere ženske v zgodnjih fazah nosečnosti doživljajo poleg blage krvavitve tudi blage maternične krče, podobne menstrualnim krčem.

Izostanek menstruacije pa je manj zanesljiv znak nosečnost za ženske, ki imajo neredne menstruacije.

2. Spremembe Dojk

Občutljive, otekle, celo mravljinčaste dojke s temnejšimi bradavicami se lahko pojavijo zaradi hitrih hormonskih sprememb v zgodnjih fazah nosečnosti.

Dojke so lahko tudi polnejše, občutno težje in občutljive na dotik.

Dokler se ženska ne navadi na novo raven hormonov, bo bolečina v dojkah prisotna, potem pa bo popustila.

3. Utrujenost 

Občutek nenavadne utrujenosti je pogost znak nosečnosti, saj je žensko telo podvrženo velikim hormonskim in fiziološkim spremembam

Eden od glavnih krivcev za utrujenost je skok ravni hormonov, zlasti progesterona.

Raven progesterona med nosečnostjo močno naraste, da krepi maternično sluznico in ustvari primerno okolje za razvijajoči se zarodek.

Čeprav je povišan progesteron nujen za zdravo nosečnost, lahko pri ženski povzroči tudi zaspanost in občutek brezvoljnosti.

Že zgodaj v nosečnosti pa začne telo tudi močneje presnavljati, da nahrani tako mater kot razvijajoči se zarodek.

Ta povečana presnovna aktivnost lahko povzroči občutek utrujenosti, saj telo veliko energije usmeri v zarodek. Seveda, pa lahko tudi nihanje krvnega sladkorja povzroči padec energije, omotico in utrujenost pri noseči ženski.

4. Pogosto Uriniranje

Kmalu po spočetju otroka začne žensko telo proizvajati hormon, imenovan humani horionski gonadotropin (hCG). Ta hormon ima ključno vlogo pri podpiranju zgodnje nosečnosti in spodbujanju proizvodnje drugih hormonov, vključno s progesteronom.

Zlasti progesteron deluje sproščujoče na mišice, kar vpliva na gladke mišice telesa, vključno z mišicami mehurja.

Hormonske spremembe lahko povzročijo tudi povečan pretok krvi v medenični predel.

Povečan pretok krvi pa povzroči, da se dodatna tekočina filtrira skozi ledvice in posledično hitreje napolni mehur.

Rezultat? Pogostejši obiski stranišča.

Višje ravni progesterona pa lahko povzročijo pri nosečnici tudi zaprtje. Progesteron namreč vpliva na počasnejše prehajanje hrane skozi črevesje. Pomaga lahko fizična aktivnost, pitje veliko vode in uživanje hrane z vlakninami. 

Če pogosto uriniranje spremljata bolečina ali pekoč občutek, je nujno, da se posvetujete z osebnim zdravnikom, saj imate lahko okužbo sečil, ki zahteva zdravljenje. 

5. Jutranja Slabost

jutranja slabost je lahko znak nosecnosti

Slabost in bruhanje, ki ju pogosto imenujemo jutranja slabost, lahko pri nosečnici nastopita kadar koli v dnevu, običajno pa v jutranjih urah. 

Poleg slabosti se lahko pojavi tudi odpor do določene hrane, ki lahko traja čez celo nosečnost. Spremembe v občutljivosti za okus in vonj so tiste, ki povzročijo močan odpor ali pa nenavadno hrepenenje. 

Nekatere ženske razvijejo tudi močno željo po nenavadnih kombinacijah hrane, ki jih pred nosečnostjo niso uživale ali poznale. 

Močni ali neprijetni vonji, kot so vonji kuhanja, parfumi ali čistilna sredstva, lahko pri nekaterih nosečnicah izzovejo slabost in bruhanje.

6. Spremembe Razpoloženja 

Hormonska nihanja povzročijo nihanje razpoloženja, razdražljivost ali izrazite čustvene reakcije.

Te spremembe lahko pripišemo različnim fizičnim, hormonskim in psihološkim dejavnikom, ki se dogajajo v telesu noseče ženske. 

Povečanje ravni hormonov, kot sta estrogen in progesteron, zlasti v prvem trimesečju, lahko vpliva na nevrotransmitorje v možganih, ki uravnavajo razpoloženje.

Ti hormonski premiki običajno povzročijo nihanje razpoloženja ter čustvene vzpone in padce.

Če nihanje razpoloženja postane hudo, traja dlje časa ali ga spremljajo tudi drugi zaskrbljujoči znaki (depresija, tesnoba, žalost), se nujno posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

7. Izrazit Vonj 

Povečan občutek za vonj ali povečana občutljivost na določene vonjave je pogost simptom zgodnje nosečnosti.

Povečana občutljivost lahko naredi prej nevtralne vonjave bolj izrazite in celo izzove slabost ali odpor do določenih vonjav pri ženskah.

Nosečniški nos” lahko pripišemo različnim fiziološkim in hormonskim spremembam, ki se pojavijo med nosečnostjo in vplivajo tudi na povečanje števila in občutljivosti vohalnih receptorjev v nosnih poteh. 

8. Bazalna Telesna Temperatura

Povišana bazalna telesna temperatura je odličen pokazatelj plodnih in neplodnih dni oziroma nastopa ovulacije pri ženski.

Zato se redno merjenje in spremljanje bazalne telesne temperature lahko uporabita kot naravna metoda povečanja verjetnosti zanositve. 

Bazalna telesna temperatura je najnižja telesna temperatura v mirovanju, ki se meri zjutraj, ko se ženska zbudi, pred kakršno koli telesno aktivnostjo, jedjo ali celo vstajanjem iz postelje.

Hormonske spremembe pri ženski, ki se odvijajo tekom menstrualnega cikla, se direktno odražajo tudi na vrednostih bazalne telesne temperature.

Če pride do nosečnosti, telo še naprej proizvaja progesteron za podporo maternične sluznice in razvijajočega se zarodka. Posledično ostane bazalna telesna temperatura običajno povišana vso zgodnjo nosečnost.

9. Spremembe Sluzi Materničnega Vratu – Izcedka

Konsistenca in barva sluzi materničnega vratu se lahko spremenita kot odgovor na hormonske spremembe, povezane z ugnezditvijo novega življenja v telesu ženske.

Na spremembe sluzi materničnega vratu, opažene med nosečnostjo, vplivajo predvsem hormonska nihanja, zlasti spremembe ravni estrogena in progesterona.

Ti hormoni igrajo bistveno vlogo pri uravnavanju menstrualnega ciklusa in podpiranju zgodnje nosečnosti.

V nekaterih primerih lahko ženske opazijo, da sluz materničnega vratu ostaja obilna in ima drugačno konsistenco kot običajno v zgodnji nosečnosti.

Faze Sluzi Materičnega Vratu

V tipičnem menstrualnem ciklusu gre sluz materničnega vratu skozi več različnih faz:

Menstrualna faza: med menstruacijo je sluz materničnega vratu minimalna ali je sploh ni.

Folikularna faza: Ko ciklus napreduje, lahko sluz materničnega vratu postane debelejša, bolj lepljiva in bele ali kremaste barve.

Faza ovulacije: Približno v času ovulacije sluz materničnega vratu postane bolj obilna, čistejša, spolzka in raztegljiva. Ta plodna sluz materničnega vratu spodbuja preživetje in mobilnost semenčic, kar pomaga pri spočetju otroka. To je čas, ko ženska ovulira in je najbolj plodna. 

Lutealna faza: Po ovulaciji se lahko sluz materničnega vratu vrne v gostejšo in manj plodno konsistenco.

Zgodnja nosečnost lahko prinese tudi vrsto presenetljivih in včasih nepričakovanih znakov.

Večina žensk doživi zgodnje znake nosečnosti, kot sta jutranja slabost in občutljivost dojk, obstaja pa tudi več manj znanih znakov, ki se lahko pojavijo v zgodnjih fazah nosečnosti. 

Nepričakovani Znaki Zgodnje Nosečnosti

nepricakovani znaki zgodnje nosecnosti

Kovinski Okus 

Nekatere ženske poročajo o kovinskem ali nenavadnem okusu v ustih. Spremembo v zaznavanju okusa lahko povzročijo hormonska nihanja.

Prekomerno Slinjenje

Povečana proizvodnja sline, znana kot ptializem, se lahko pojavi v zgodnji nosečnosti (v prvih treh ali štirih mesecih) in lahko povzroči slinjenje ali potrebo po pogostejšem pljuvanju. K ptializmu so pogosteje nagnjene tiste nosečnice, ki imajo jutranje slabosti. 

Slina je lahko grenkega okusa, jezik zadebeljen in lica otekla.

Zamašen Nos

Hormonske spremembe lahko vplivajo tudi na sluznico, kar povzroči zamašen nos.

Marsikatera nosečnica zamašen nos poveže s prehladom čeprav so vzrok hormonske spremembe. 

Spremembe Na Koži 

Nosečniški hormoni (estrogen in progesteron) lahko povzročijo spremembe v pigmentaciji kože, kar povzroči nastanek melazme ali zatemnjenih predelov, razbarvane lise na obrazu.

Možnosti za razvoj melazme so večje, če ženska jemlje kontracepcijske tabletke, je noseča ali prejema hormonsko terapijo. 

Nekatere ženske imajo tudi izrazito suho kožo ali pa se pojavijo akne.

Omotica In Omedlevica 

Spremembe krvnega tlaka in krvnega pretoka lahko včasih povzročijo omotico ali celo omedlevico, zlasti če nosečnica prehitro vstane.

Spremembe Las In Nohtov 

Nekatere ženske med nosečnostjo opazijo spremembe v teksturi in debelini las in nohtov.

Lasje so lahko videti bolj sijoči, medtem, ko lahko nohti rastejo hitreje ali postanejo bolj krhki.

Žive Sanje 

Nosečniški hormoni lahko vodijo do živih in nenavadnih sanj, kar je lahko za nekatere ženske nova izkušnja. 

Povečan Libido 

Nekatere ženske občutijo zmanjšanje spolne želje med nosečnostjo, druge pa imajo lahko povečan libido, zlasti v prvem trimesečju.

Spremembe Vida

Hormonske spremembe in zastajanje tekočine lahko včasih povzročijo celo spremembe vida, kot so zamegljen vid ali težave s fokusiranjem na predmet, osebo.

Zaključek

Vsaka nosečnost je edinstvena in vsaka ženska jo doživi in občuti na svoj način. Mnogi od opisanih znakov so blagi in prehodni, prisotni samo v prvih mesecih nosečnosti. 

Če se na testu za zgodnje ugotavljanje nosečnosti prikaže plus (čestitke!), vam priporočamo, da si preberete tudi članek o:

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: