Ali veste, kakšna je najbolj ugodna prehrana doječe mamice?

Vsaka mamica si želi zdravega in zadovoljnega dojenčka brez kolik (bolečin v predelu njegovega trebuščka).

Zato je pomembno, da doječa mamica prilagodi svojo prehrano, opazuje odzive dojenčka (prehranske sprožilce kolik) in se zavestno izogne hrani ter pijači, zaradi katere je dojenček nemiren, neutolažljivo joka, krči kolena ali stiska pesti zaradi bolečine v trebuščku.

Običajne alergene, kot so mlečni izdelki (kravje mleko), soja, jajca, oreščki in gluten, bo morda treba začasno odstraniti iz vsakodnevne prehrane, predvsem, če dojenček kaže simptome občutljivosti oz. ima kolike.

Za razliko od prisotnega prepričanja in umikanja vsega svežega sadja in zelenjave iz jedilnika mamice, ker naj bi povzročalo dojenčku kolike, ki nima znanstveno utemeljenih dokazov.

Zato strokovnjaki umikanje sadja in zelenjave iz prehrane doječe mamice odsvetujejo (toplo priporočljivo pa je kupovanje sezonskega, BIO sadja in zelenjave).

Prehrana Doječe Mamice

prehrana dojece mamice za dojencka brez kolik

1. Vnos Kalorij

Doječe mamice običajno potrebujejo več kalorij za podporo proizvodnje materinega mleka.

Preberite: Koliko mleka popije dojenček?

Priporočljivo je, da doječa mamica zaužije dodatnih 300 – 500 kalorij na dan v primerjavi z zaužitimi kalorijami pred porodom.

Vendar se lahko posamezne potrebe po kalorijah razlikujejo glede na starost, trenutno težo, stopnja športne aktivnosti in metabolizma ženske.

2. Živila, Bogata S Hranili

zivila bogata s hranili
  • Beljakovine: pusto meso, perutnina, ribe, jajca, stročnice, oreščki in semena zagotavljajo esencialne aminokisline za obnovo in rast tkiva.
  • Kalcij: listnata zelenjava, tofu, mandlji in obogateni rastlinski mlečni nadomestki so odlični viri kalcija, ki je ključnega pomena za zdravje kosti in delovanje mišic.
  • Železo: pusto rdeče meso, perutnina, ribe, obogatena žita, fižol, leča in špinača, da preprečite anemijo zaradi pomanjkanja železa pri materi in otroku.
  • Omega-3 maščobne kisline: vključite vire omega-3 maščobnih kislin, kot so mastne ribe (losos in sardine), lanena semena, chia semena in orehi. Omega-3 so pomembne za razvoj možganov in oči pri dojenčkih, uživate jih lahko tudi v obliki prehranskega dopolnila. 
  • Vitamini in minerali: jejte raznoliko sveže sadje in zelenjavo, polnozrnate žitarice, da pridobite bistvene vitamine in minerale, kot so vitamin C, vitamin D, folat in cink.
  • Hidracija: imejte v mislih, da se med dojenjem potrebe ženske po tekočini povečajo, pijte veliko tekočine (do 3 litre na dan) – predvsem vodo, nesladkane čaje ali juhe. Omejite vnos kofeina.
  • Probiotiki: razmislite o vsakodnevnem uživanju probiotikov v obliki prehranskega dopolnila.

3. Pogostost In Čas Obrokov

Uživanje majhnih, pogostih obrokov (pet do šest) na dan lahko pomaga mamici vzdrževati stabilno raven energije (brez lakote ali pretirane sitosti) z nemoteno proizvodnjo količine mleka. 

Nekaterim doječim mamicam pa kar med dojenjem paše zdrav prigrizek ali kozarec vode.

Na Pojav Kolik Pri Dojenčku Lahko Vpliva Več Dejavnikov:

na pojav kolik pri dojencku lahko vpliva vec dejavnikov

Dojenčkov prebavni sistem se še razvija in nekatera živila v materini prehrani lahko povzročijo več plinov ali prebavne težave pri dojenčkih.

Plini se lahko naberejo v dojenčkovem želodcu ali črevesju, kar povzroči nelagodje, bolečino in jok.

1. Občutljivost, Alergija

Nekateri dojenčki so lahko občutljivi ali alergični na določena živila, ki se prenašajo z materinim mlekom v njihov prebavni sistem, lahko pa imajo tudi počasnejšo prebavo.

2. Konzervansi, Barvila, Pesticidi

Dojenčkov prebavni sistem se pogosteje negativno odzove na konzervanse, umetna barvila, pesticide, ki jih je v izobilju v hitro pripravljeni, konzervirani in močno obdelani hrani.

Zato se določena hrana odsvetuje (agrumi, svinjina, paštete, konzerve …) ne nujno zaradi hrane same, ampak načina, kako je bila omenjena hrana vzgojena ali pripravljena.

Pomembno je, da doječa mama posega po hrani z BIO oznako, pa tudi, da skrbno prebere etikete na živilih, ki jih kupi v trgovini.

Najbolj zdravo je tisto, kar ima najkrajšo pot do vaše mize.

3. Kakovost Hrane

Na pojav kolik pri dojenčku lahko vpliva nakup kakovostne ali doma vzgojene hrane.

Če je dojenček občutljiv na določeno hrano, lahko doživi gastrointestinalne simptome, kot so plini, napenjanje, driska ali bolečine v trebuhu.

4. Prekomerno Hranjenje

Kopičenje plinov se lahko pojavi tudi zaradi prekomernega hranjenja dojenčka.

Morda je jedel prehitro (požiranje zraka) ali pa po hranjenju ni podrl kupčka, kar lahko povzroči pline in napihnjenost.

Preberite: Novorojenček ne podre kupčka (kaj storiti?)

Gastroezofagealni Refluks

Gastroezofagealni refluks se pojavi, ko želodčna vsebina steče nazaj v požiralnik, kar povzroča nelagodje ali bolečino.

Simptomi refluksa pri dojenčkih lahko vključujejo polivanje, razdražljivost med ali po hranjenju, usločen hrbet in težave s spanjem.

5. Nepravilen Položaj

Pa tudi nepravilen položaj med hranjenjem ali po njem lahko prispeva k nelagodju ali refluksu.

6. Okužba, Bolezen

Občasno so lahko bolečine v trebuščku ali nelagodje po hranjenju posledica okužbe ali bolezni, kot je želodčni virus ali okužba sečil.

Če otrokovi simptomi vztrajajo ali se celo poslabšujejo, je pomembno, da se posvetujete s pediatrom za nadaljnjo oceno in ustrezno zdravljenje.

Zaključek

V primerih, ko se doječa mamica ne prehranjuje zdravo, želi v času po porodu in dojenja hujšati, ima zdravstvene težave (alergije, celiakijo, diabetes …) se toplo priporoča posvet pri strokovno izobraženem dietetiku.

Dietetik bo na podlagi trenutne prehrane mamice ocenil tveganja za pomanjkanje pomembnih hranil in pripravil ustrezen prehranski program za doječo mamico, ki bo v veliko korist tudi otroku.

Preberite:

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: