Se vam je zgodilo, da vaš novorojenček ne kaka?

Ni neobičajno, da imajo novorojenčki težave z odvajanjem blata in ravno blato je pogosto razlog, da starši zaženejo paniko. Zato začnimo od začetka …

Novorojenčkov Kakec In Kaj Vse Boste Našli V Pleničkah?

Mekonij

Mekonij (1. do 3. dan): Mekonij ali otroška smola je prvo blato novorojenčka, ki se običajno izloči v prvih nekaj dneh po rojstvu.

Sestavljen je iz vsega, kar je vaš dojenček zaužil, ko je bil še v maternici (sluz, odmrle kožne celice, žolč, vodo, lase, plodovnico …).

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Čeprav ne zgleda najlepše, mekonij ne smrdi.

Prehodno Blato

Prehodno blato (3. do 5. dan): Po mekoniju blato vašega dojenčka postopoma prehaja v svetlejšo zeleno ali rjavo barvo.

To prehodno blato je mešanica mekonija in materinega mleka ali formule. Postane manj lepljivo in bolj tekoče.

Ko dojenčkov prebavni sistem začne predelovati materino mleko ali formulo, pa se spremeni v rumenkasto blato z izrazitim vonjem.

Blato Z Materinim Mlekom

Blato z materinim mlekom (dnevi 5+ za dojene novorojenčke): Ko se otrokov prebavni sistem prilagodi na materino mleko, se njegovo blato običajno spremeni v rumeno ali gorčično barvo.

Blato materinega mleka je pogosto tekoče in se lahko razlikuje po pogostosti odvajanja, od večkrat na dan do enkrat na nekaj dni pri dojenih dojenčkih.

Blato Z Mlečno Formulo

Blato z mlečno formulo (dnevi 5+ za novorojenčke hranjene z mlečno formulo): Dojenčki, ki so hranjeni s formulo, imajo navadno nekoliko bolj čvrsto blato, ki je bolj bledo rumene ali rjave barve v primerjavi z dojenimi dojenčki.

Blato ima lahko tudi nekoliko drugačen vonj.

Nega novorojenčka je lahko velik izziv, zlasti za neizkušene mamice in očke, zato smo za vas pripravili seznam razlogov, zakaj novorojenček ne kaka?

Novorojenčki Ne Kakajo Iz Več Razlogov

razlogi zakaj novorojencki ne kakajo

Materino Mleko

Materino mleko je lahko prebavljivo, zato lahko dojeni novorojenčki preživijo več dni brez kakanja (v materinem mleku je malo odpadka, ki ga telo izloči).

Pomembno pa je, da je mamica, ki doji pozorna na to, kaj je. Priporočljivo je, da se izogibate hrani, ki zapira, pijete veliko vode, jeste sveže sadje in zelenjavo.

“Dojenček, ki je dojen, lahko odvaja male količine blata večkrat na dan ali pa manj pogosto na nekaj dni ali celo enkrat na teden. Blato dojenčka je mehko in otrok ne potrebuje zdravljenja, kljub temu da ne odvaja več dni. V primeru, da je otrok razdražljiv, da odklanja hrano, bruha, ima napet in boleč trebušček, pa je potreben pregled pri pediatru.” Vlasta Mrhar Matjaž, dr. med. spec. ped.

Mlečne Formule:

Tudi novorojenčki, ki so dojeni s formulami, bodo lahko imeli manj pogosto odvajanje blata, lahko pa se zgodi, da bodo zaradi formule zaprti.

Pri zaprtju se posvetujte s pediatrom, da vam priporoči drugo vrsto mlečne formule ali pa vam pomaga pri prilagoditvi rutine hranjenja.

Prebavni Sistem

Prebavni sistem novorojenčka se še razvija, kar lahko povzroči neredno odvajanje blata. 

“Če je vaš otrok dojen, nadaljujte dojenje, lahko pa mu dodate laktozo ali sladkani čaj. Če je hranjen po steklenički, lahko uvedete prilagojeno mleko z dodatkom laktoze in probiotiki. Ob uvajanju mešane prehrane bodite pozorni na živila, ki pripomorejo k zaprtju, kot so riževi kosmiči, korenček in poskrbite za primeren vnos tekočin.” Vlasta Mrhar Matjaž, dr. med. spec. ped.

Dehidracija

Dehidracija zaradi premalo zaužite količine mleka ali mlečne formule lahko povzroči zaprtje. Poskrbite, da bo vaš otrok dobro hidriran.

Če dojite, beležite, kako pogosto dojite, da bo vaš otrok hidriran. Če ga hranite s formulo, upoštevajte priporočena navodila za pripravo in hranjenje z mlečno formulo.

Tekočina je namreč nujno potrebna za normalno prebavo.

Nelagodje

Bodite pozorni na novorojenčkovo vedenje. Če opazite, da je nemiren, ga boli, je kakanje napor ali pa mu je vidno neprijetno, se posvetujte s svojim pediatrom. 

Kako Lahko Pomagate Novorojenčku Ob Zaprtju

kako pomagati novorojencku ob zaprtju

Prehrana

Priporočljiva je mamina dieta.

Doječa mama naj spije čim več tekočine, primerne so tudi juhe, sveže stisnjeni sokovi, sadje in zelenjava.

Izogiba pa naj se alkoholu, pijačam s kofeinom (skodelica kave naj bo približno 3 ure pred dojenjem), kravjemu mleku, industrijsko pridelani hrani s sladkorji, umetnimi barvili in konzervansi. 

Pravilno Podiranje Kupčka

Podiranje kupčka je pomemben del hranjenja in lahko pomaga preprečiti nelagodje, ki ga povzroča zaužit zrak med hranjenjem novorojenčka.

Ko se novorojenček med hranjenjem ustavi ali si vzame odmor (običajno med zamenjavo prsi ali po zaužitju določene količine formule) mu poskusite pomagati podreti kupček.

V primeru, da otrok spusti dojko ter zaspi, ob čemer deluje zadovoljen, ga pustite spati in ga ne budite zaradi podiranja kupčka.

Masaža Trebuščka

Nežno masiranje dojenčkovega trebuščka in izvajanje vaj za trebušček (gibanje) lahko pomagata pri prebavi in lajšata nelagodje. Priporočljiva je tudi joga dojenčka.

Vetrovne Kapljice

Raztopina saharoze, laktoze in eteričnih olj (janež, kumina, komarček in poprova meta), ki se jih dozira v obliki kapljic.

Primerne so za uporabo v vseh starostnih obdobjih od dopolnjenega prvega tedna starosti oz. pri doseženih 3 kg telesne teže dalje.

Zaključek

Pri dojenih otrocih se lahko zgodi, da blata ne odvajajo tudi 7 do 10 dni.

Vendar vas to ne rabi skrbeti, če je otrok dobre volje, normalno ješč in nima občutljivega trebuščka. Če po 7 dneh dojenček ne odvaja blata, se posvetujte s pediatrom ali patronažo medicinsko sestro.

Če obstajajo drugi zaskrbljujoči simptomi, kot so bruhanje, kri v blatu, sluz, vodena driska, vizualno močno spremenjeno blato, pretrdo blato ali izredna sitnost ter jok (dolgotrajno zaprtje), se nujno in takoj posvetujte s pediatrom.

Ne pozabite, da je vsak novorojenček malo drugačen in da se lahko to, kar je normalno, razlikuje od enega novorojenčka do drugega.

Kot starš vedno zaupajte svojim instinktom in se brez oklevanja obrnite na pediatra, če imate pomisleke glede zdravja in dobrega počutja svojega novorojenčka.

“Otrok je pod vplivom energije starša. Če je torej starš v stresu, bo v stresu tudi otrok. Zato pri reševanju otrokovega zaprtja ne smemo pozabiti tudi na otrokovo oziroma lastno psihično stanje.” Mojca Pajek, diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: