Ali ste seznanjeni z vsem, kar morate vedeti, preden najamete varuško?

Se vam porodniški dopust počasi izteka in boste v kratkem odšla nazaj na svoje delovno mesto, kjer vas čakajo številne obveznosti, sestanki, roki in projekti?

Ali pa potrebujete varstvo le za nekaj ur dnevno, ko greste po starejšega otroka v vrtec ali pa v šolo?

Morda pa si želite varstvo otroka le za konec tedna, da gresta lahko z možem v kino, na rojstnodnevno večerjo, zabavo in podobno?

Najbrž se vam bo kaj hitro zgodilo, da boste v takšnih primerih potrebovala varstvo za svojega otroka, predvsem pa nekoga, na kogar se lahko zanesete, ob nepredstavljivih obveznostih.

Za pomoč lahko prosite babice in dedke, tete, prijatelje, sosede …

A če niste ena od srečnic (veliko staršev nima varstva za svoje otroke), ki ima stare starše vedno na razpolago se boste najbrž odločila za sodelovanje s tretjo osebo – varuško.

Preden najamete varuško, je pomembno, da si zastavite nekaj vprašanj in predvsem razmislite o tem, kakšno bi bilo dobro varstvo za vašega otroka.

Preberite: 15 pomembnih vprašanj za intervju z varuško.

Kaj Je Najpomembneje Pri Najemu Varuške?

kaj je najpomembneje pri najemu varuske

Najpomembnejša stvar pri najemu varuške je zagotovitev varnosti in dobrega počutja vašega otroka v vaši odsotnosti.

Zanesljivost, izkušnje in združljivost tuje osebe s potrebami vaše družine so ključni dejavniki pri uspešnem sodelovanju z varuško.

Za vas sem pripravila seznam ključnih točk, ki vam bo pomagal odgovoriti na pomembno vprašanje: Kaj moram vedeti preden najamem varuško?

Kakšno Varuško Želite?

kaksno varusko zelite

Razmislite, kakšna varuška bi vam ustrezala: starost, osebnostne lastnosti, izkušnje, izobrazba, vrednote, hobiji, cena in razpoložljivost.

Ali potrebujete občasno, redno, samo popoldansko varstvo? Kakšen je vaš mesečni proračun namenjen varstvu otroka?

Je varuška pripravljena izvesti poizkusno varstvo ob vaši prisotnosti, preden se dogovorita za dolgoročno sodelovanje? Na kaj boste pozorna ob preizkusu?

Kakšne so vaše specifične potrebe in kakšno varstvo pričakujete? Kako si predstavljate, da bi otrok preživljal čas z varuško?

Imate rajši starejše (upokojene) in bolj izkušene varuške ali ste pripravljena najeti tudi mlajšo varuško, ki je morda študentka pedagogike?

Ob kateri varuški se boste počutila bolj mirna?

Pomislite na lastnosti, ki jih najbolj cenite pri ljudeh, naj bodo te lastnosti vaše vodilo pri izbiri prave varuške.

Zapišite družinske rutine, pravila in pričakovanja, ki jih mora varuška upoštevati, kot so čas obrokov, čas spanja, dovoljen čas pred televizijo in telefonom ter druge vam pomembne smernice.

Poskrbite, da boste varuški napisala pomembne kontaktne številke, ter pustila na vidnem mestu zdravstveno in osebno kartico vašega otroka.

Razgovor Z Varuško Je Še Kako Pomemben

razgovor z varusko je se kako pomemben

Ko izberete potencialno varuško, z njo opravite razgovor.

Priporočam, da na razgovor varuška prinese tudi potrdilo o nekaznovanosti, potrdilo o izobrazbi (če želite, da ima določeno izobrazbo) ter morebitna pisna priporočila staršev, ki so z njo že sodelovali.

Razgovor z varuško je namreč ključnega pomena, saj vam ponuja priložnost za vašo oceno njene usposobljenosti, osebnosti in komunikacijskih sposobnosti.

Med pogovorom poizvedite o njenih izkušnjah, navadah, kariernih ciljih, družini in prostem času.

Osebni stik z varuško, staršem omogoča, da razjasnijo pričakovanja, pravila, proračun in predvsem, da začutijo, ali je varuška primerna za njihovo družino.

Konec koncev je najbolj pomemben vaš občutek. Če se v družbi potencialne varuške ne počutite dobro, je najboljše, da nadaljujete iskanje.

Potrebe vsake družine so drugačne in ni vsaka oseba za vsako družino, zato naj vas ne zaskrbi, če varuške ne boste našla takoj ali pa če boste v začetku nekaj varušk zamenjala.

Potencialno varuško lahko pred začetkom sodelovanja preverite tudi na družbenih omrežjih, kjer lahko hitro opazite morebitna odstopanja ali pa lastnosti, ki niso v skladu z vašim življenjskim stilom.

Če bo takšno preverjanje skladno z osebno predstavitvijo, pa boste po preverjanju še toliko bolj pomirjena, kar pomeni, da bo izbira veliko lažja.

Nasvet Za Najem Varuške

Svetujem, da dogovor z varuško sklenete pisno s pogodbo, v kateri naj bodo navedeni vsi pogoji in dogovorjene želje o varstvu otroka. Tako se boste izognili kasnejšim težavam, morebitnim nesporazumom, predvsem pa bo varuška imela jasne smernice o tem, kakšno varstvo pričakujete.

Kategorizirano v: