Zaščita dojenčkove občutljive kože pred soncem je ključnega pomena, saj je njegova koža veliko tanjša in bolj občutljiva na poškodbe kot koža odraslih.

Poleg tega dojenčkovi koži manjka popolna količina zrelega melanina, pigmenta, odgovornega za barvo kože, ki zagotavlja določeno stopnjo zaščite (absorbira in razprši UV- sevanje) pred sončnimi opeklinami. 

Mehanizmi za popravilo poškodb kože pri novorojenčkih in majhnih dojenčkih niso tako učinkoviti kot pri starejših otrocih in odraslih.

Ta neučinkovitost vključuje počasnejši odziv na poškodbe DNK v kožnih celicah, ki jih povzroči izpostavljenost UV žarkom, zaradi česar njihova koža težje okreva po sončnih opeklinah – tveganje trajnih poškodb.

Na splošno je priporočljivo, da kreme za sončenje ne uporabljate pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev.

Novorojenčki imajo zelo občutljivo kožo in kemikalije v kremah za sončenje lahko povzročijo več škode kot koristi. 

Poleg tega je koža novorojenčkov v primerjavi s starejšimi dojenčki in odraslimi manj zrela, kar pomeni, da lahko lažje absorbira kemikalije, kar vodi do večjega tveganja za draženje kože (kontaktni dermatitis) ali alergijsko reakcijo.

Ukrepi In Izdelki, S Katerimi Lahko Zaščitite Svojega Dojenčka

ukrepi in izdelki s katerimi lahko zascitite svojega dojencka

1. Sonce

Dojenčke, mlajše od 6 mesecev, ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi: njihova koža ima malo melanina, zaradi česar so zelo dovzetni za sončne opekline. 

Izpostavljenost soncu lahko povzroči ne le kratkoročne opekline, ampak kožo tudi prezgodaj postara ter poveča tveganje za kožnega raka pozneje v življenju otroka. 

Ko ste na prostem, uporabite voziček z nadstreškom oz. senčnik, drevesa ali pa prekrijte zgornji del vozička s termo pleničko, da ustvarite senco.

2. Oblačila

Oblecite dojenčka v lahke in zračne srajčke z dolgimi rokavi in dolge hlače, da zaščitite njegovo kožo. Najboljšo zaščito nudijo oblačila iz tesno tkanega blaga.

Klobuček s širokimi krajci lahko zaščiti otrokov obraz, ušesa in vrat. Zaščitite otrokove oči s sončnimi očali, ki zagotavljajo 100-odstotno UV zaščito.

3. Krema Za Sončenje

Za dojenčke, starejše od 6 mesecev, uporabite zaščitno kremo pred soncem, ki je posebej oblikovana za dojenčke in malčke.

Ti izdelki imajo običajno visok SPF (vsaj SPF 30) in so izdelani na mineralni osnovi ter vsebujejo cinkov oksid ali titanov dioksid, ki manj dražita kožo in zagotavljata širokospektralno zaščito pred UVA- in UVB- žarki. 

Cinkov oksid in titanov dioksid sta minerala, ki blokirata tako UVA- kot UVB- žarke in sta otroški koži prijazna.

Sončne kreme z mineralnimi filtri so oblikovane tako, da se ob nanosu ne vpijejo v kožo ampak ostanejo na njeni površini in delujejo kot zunanja obramba pred UV žarki.

Kremo za sončenje nanesite na vso izpostavljeno kožo malčka 15 do 30 minut preden greste ven. Ponovno jo nanesite vsaki dve uri ali pogosteje, če plavate ali se otrok izrazito poti.

Vedno naredite test sončne kreme na majhnem predelu dojenčkove kože, da preverite morebitne reakcije, preden jo nanesete širše po telesu.

4. Bodite Pozorni Na Čas

Poskusite se izogibati vsem aktivnostim na prostem z dojenčkom v času največje intenzivnosti sonca, običajno od 10. do 16. ure.

Če morate biti v tem času zunaj, preprečite, da bi bil dojenček neposredno na soncu.

5. Hidracija

Poskrbite, da bo vaš dojenček dobro hidriran, tako, da mu večkrat dnevno ponudite materino mleko, formulo ali vodo (če je vaš dojenček dovolj star), še posebej, če ste zunaj na vročini.

Preberite:

Izdelki Za Zaščito Pred Soncem Vašega Malčka

izdelki za zascito pred soncem vasega malcka

Pri izbiri ustreznih izdelkov za zaščito pred soncem bodite pozorni na:

  • Hipoalergena sončna krema, brez dišav, mineralna osnova: za zmanjšanje tveganja draženja kože.
  • Zaščita širokega spektra: zagotavlja zaščito pred UVA- in UVB- žarki.
  • Vodoodpornost: še posebej, če se boste kopali ali se vaš dojenček izrazito poti.

Kaj Storiti, Če Dojenčka Opeče Sonce?

Če dojenčka opeče (že 15 minut je lahko dovolj, da pride do sončnih opeklin), je nujno, da takoj ukrepate, omilite nelagodje in preprečite hujše poškodbe kože.

Znaki Sončnih Opeklin

  • Blagi: topla koža, ki je rdeče barve, srbečica ali boleča koža na otip.
  • Hudi: močna pordelost kože z mehurji, oteklina, vročina in mrzlica, bolečine in mravljinčenje opečenega dela telesa, glavobol, slabost, omotica.

1. Proč Od Sonca

Otroka takoj odstranite iz neposredne sončne svetlobe, da preprečite nadaljnjo izpostavljenost UV- sevanju, ki bi privedlo do nadaljnje poškodbe kože. 

Pri dojenčkih mlajših od enega leta se svetuje, da sončne opekline obravnavate kot nujen primer, zato dojenčka takoj odpeljete k pediatru oz. izven njegovega delovnega časa ali lokacije obiščete urgenco.

Vendar preden se odpravite k zdravniku, doma oziroma tam, kjer je do opekline prišlo pričnite z ohrajanjem poškodovane kože pod hladno tekočo vodo.

kaj storiti ce dojencka opece sonce

2. Ohladite Kožo

Nanesite hladne obkladke ali pa dojenčka skopajte, da pomirite opečeno kožo. Izogibajte se uporabi zelo mrzle vode ali ledu, saj lahko dodatno razdražite in poškodujete kožo.

Opeklino hladite vsaj 15 minut, treba je paziti, da pri hlajenju dojenčka ne bi podhladili.

Za obkladke lahko uporabite tudi skuto ali kamilični čaj. 

Skuta je hladna in vlažna, kar zagotovi pomirjujoč učinek za opečeno kožo, saj zmanjša občutek vroče kože in ponudi začasno olajšanje nelagodja.

Nanesete jo v tanki plasti neposredno na kožo.

Pri tej priljubljeni metodi vseeno velja razmislek (pediatri niso pristaši mazanja skute ali jogurtov), kajti nanos mlečnih izdelkov na poškodovano kožo lahko predstavlja tveganje za bakterijsko okužbo pri zelo majhnih otrocih. 

Kamilični čaj je znan po svojih protivnetnih in pomirjevalnih lastnostih. Nanos ohlajenega kamiličnega čaja na opečeno kožo lahko pomaga pomiriti vnetje in rdečico.

Skuhajte močan kamilični čaj, pustite, da se popolnoma ohladi (lahko ga celo postavite v hladilnik za dodaten hladilni učinek), v čaj namočite čisto krpo in jo nežno položite na prizadeto mesto.

Opeklinskih ran niti slučajno ni priporočljivo mazati z zobno kremo, jajcem, kavno usedlino ali olji.

3. Hidrirajte

Dojenčku ponudite veliko tekočine, da preprečite dehidracijo zaradi sončnih opeklin (posebno, če otrok ne urinira pogosto).

Dojenje ali hranjenje s formulo jim pomaga ohranjati ustrezno hidracijo.

4. Vlažite

Na prizadeta področja nežno nanesite hipoalergeno vlažilno kremo ali losjon brez dišav.

Poiščite izdelke, ki vsebujejo 100 % aloe vero ali kalamin, ki lahko pomagata pomiriti opečeno kožo.

Če dojenčka koža preveč boli na dotik, ga ne mažite.

5. Izogibajte Se Dražečim Izdelkom

Izogibajte se uporabi izdelkov, ki lahko dodatno dražijo kožo, kot so dišeči losjoni, parfumane kreme ali mila.

6. Oblačila

Oblecite dojenčka v ohlapna, lahka oblačila iz naravnih tkanin, kot je bombaž ali lan, da preprečite nadaljnje draženje opečene kože.

7. Okolje

hladno okolje za dojencka s soncnimi opeklinami

Naj bo dojenček v hladnem in udobnem okolju, da zmanjšate njegovo nelagodje.

Po potrebi uporabite ventilatorje ali klimatsko napravo.

8. Lajšanje Bolečine

Če vaš dojenček čuti bolečine, mu jih lahko olajšate z zdravili proti bolečinam.

Po posvetu s pediatrom lahko za bolečine pri sončnih opeklinah uporabite svečke.

9. Hude Opekline

Bodite resnično pozorni na znake hude sončne opekline, kot so mehurji, vročina, mrzlica, glavobol ali znaki dehidracije.

Če opazite katerega od teh simptomov, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

V primeru, da ima dojenček mehurje, jih nikoli ne prebadajte, saj lahko pride do okužbe. Opekline prekrijte s sterilno gazo.

10. Celjenje

Dojenčka ne izpostavljajte soncu, dokler se sončne opekline popolnoma ne zacelijo.

Če se vseeno odpravite ven, poskrbite, da bodo mesta opekline dobro zaščitena pred soncem.

Koža bo za popolno obnovo potrebovala približno tri do šest mesecev.

Če so sončne opekline vašega dojenčka hude ali če niste prepričani, kako jih obvladati, ne oklevajte in poiščite zdravniško pomoč za nadaljnja navodila in priporočila glede zdravljenja na specifično situacijo in poškodbo kože svojega dojenčka.

Preberite:

Kategorizirano v: