Kaj storiti v primeru zamašenega nosu pri dojenčku?

Dojenčkov nos se od nosa odraslega razlikuje po njegovi velikosti in nosnih poteh, ki so ožje kot pri odrasli osebi.

Zaradi tega so malčki bolj dovzetni za zamašen nosek že zaradi majhnih količin sluzi ali dražilnih snovi v zraku.

Dojenčki prvih nekaj mesecev življenja dihajo večinoma le skozi nos.

Ta prednost je bistvenega pomena za učinkovito dojenje ali hranjenje po steklenički, saj jim omogoča dihanje med sesanjem.

Čiščenje nosu za dojenčka ni boleče, temveč je zanj le neprijetno.

Zelo pomembno je, da imajo dojenčki čiste nosne prehode, saj lahko pri vztrajni ali hudi nazalni kongestiji pride tudi do zapletov, kot so vnetje ušes ali težave s sinusi.

S čistim nosom bodo dojenčki bolj zadovoljni in dobro razpoloženi, zato se priporoča redno čiščenje pred vsakim obrokom, spanjem in vsakič, ko starša opazita, da ima malček zamašen nos.

Pomen Nosnega Dihanja Pri Dojenčkih

pomen nosnega dihanja pri dojenckih

1. Filtrira In Navlaži Zrak

Nosni prehodi filtrirajo delce in navlažijo zrak, preden pride do pljuč.

2. Podpora Razvoju Ust

Nosno dihanje podpira pravilen razvoj ustne votline in obraza.

3. Zaščita Pred Boleznijo

Nos proizvaja sluz, ki lahko ujame viruse in bakterije, kar zmanjša tveganje za okužbe dihal.

Zamašen nosek pri dojenčku lahko povzroči težave pri hranjenju, saj med sesanjem malček težko diha, moti njegov spanec in mu oteži, da se umiri ali zaspi.

Preberite: Koliko mleka popije dojenček?

Skrb za dojenčka z zamašenim nosom je lahko za starša velik izziv, saj malček ne more oz. ne zna sam izpihniti nosu, ampak mu morata pri tem pomagati starša.

Večina otrok se nauči samostojno pihniti skozi nos šele po drugem letu starosti.

Smernice Za Lažje Čiščenje Zamašenega Noska

smernice za lazje ciscenje zamasenega noska

Za vas smo pripravili nekaj smernic in namigov za lažje čiščenje zamašenega noska:

Kdaj Začeti?

Dojenčkov nos lahko čistite od rojstva naprej, predvsem če opazite, da je zamašen ali če se dojenčku večkrat nabira sluz.

Kako Očistiti Dojenčkov Nos?

  1. Umijte si roke, dojenčka dajte ležat, na svoja kolena ali pa mu nosek očistite leže na podlagi (položite ga na hrbet, glavo mu nagnite rahlo nazaj).
  2. Za navlažitev nosnih poti, redčenje in mehčanje sluzi lahko uporabite kapljice fiziološke raztopine (izotonična raztopina). Te so varne tudi za novorojenčke in so lahko zelo učinkovite pri zamašenem nosku.
  3. Samo kanite kapljico ali dve v vsako nosnico, medtem ko ima dojenček glavo nagnjeno rahlo nazaj, da bo tekočina lahko prišla na potrebno mesto.
  4. Glavo dojenčka lahko po aplikaciji nagnete za nekaj sekund v levo in potem še desno stran. 
  5. Dojenčka daste v pokončen položaj, mu obrišete tekočino, ki priteče iz nosu in mu pomagate izpihati nos z aspiratorjem. 
  6. Po uporabi kapljic je za čiščenje priporočljivo uporabiti nosni aspirator, da nežno odstranite sluz. Bodite previdni in konice aspiratorja ne vstavite predaleč v nosnico. Po vsaki uporabi napravo očistite.

Za novorojenčke in majhne otroke obstajajo posebej zasnovani nosni aspiratorji, ki so nežni in zelo učinkoviti pri čiščenju zamašenih noskov.

Na voljo je več vrst aspiratorjev; na vdih, elektronski, baterijski, nosni nastavek z bučko in aspiratorji, ki se priključijo na sesalec. 

Uporaba je zelo enostavna.

Ali Pomaga Tudi Hidracija?

Ključnega pomena je, da je vaš malček dobro hidriran.

Za dojenčke, mlajše od 6 mesecev, to pomeni redno dojenje ali hranjenje s formulo. Hidracija namreč pomaga redčiti sluz in olajša njeno izločanje.

Uporaba vlažilca v otroški sobi lahko pomaga ohranjati vlažen zrak, kar lahko lajša težave z zamašenim nosom pri dojenčku.

Kaj Se Zgodi, Če Starša Noska Ne Očistita?

kaj se zgodi ce starsa noska ne ocistita

Če dojenčkov nos ni očiščen in ostane zamašen, lahko povzroči:

  • Težave pri hranjenju, saj dojenčki med sesanjem dihajo skozi nos.
  • Slab spanec zaradi nelagodja zamašenega nosu. (Preberite: Novorojenček ne spi (kaj storiti?))
  • Povečano tveganje za razvoj ušesnih vnetij ali sinusitisa zaradi blokade nosnih prehodov.
  • Dihalna stiska in razdražljivost otroka.

Kdaj Poiskati Zdravniško Pomoč?

Dojenček mlajši od treh mesecev, ki ima vročino in kaže znake težkega dihanja, potrebuje zdravniško pomoč. 

S pediatrom se posvetujte tudi, kadar ima dojenček trdovraten kašelj ali piskajoče dihanje, če noče jesti ali ima težave s spanjem.

Če ste kdaj v dvomih glede zdravja in dobrega počutja svojega otroka, je najbolje, da govorite s pediatrom.

Dojenčkovega Nosu Nikoli NE Čistite Tako:

dojenckovega nosu nikoli ne cistite tako

1. Ne Uporabljajte Vatiranih Palčk

Vstavljanje vatiranih palčk ali podobnih predmetov v otrokove nosnice lahko poškoduje občutljivo sluznico nosu, potisne sluz še bolj v notranjost ali celo povzroči poškodbo.

2. Ne Uporabljajte Nosnih Pršil Ali Kapljic Za Nos Brez Recepta

Lekarniška nosna pršila za odrasle na splošno niso priporočljiva za majhne otroke in dojenčke, razen če jih posebej predpiše in svetuje pediater.

Lahko povzročijo neželene učinke in povratno kongestijo, kar poslabša težavo.

3. Ne Uporabljajte Fiziološke Raztopine Prekomerno

Čeprav so kapljice varne in učinkovite za odvajanje sluzi, lahko njihova prepogosta uporaba draži občutljivo nosno sluznico.

Upoštevajte navodila pediatra.

4. Ne Vpihujte Zraka V Nos Na Silo

Dojenčku nikoli ne poskušajte očistiti nosu s silovitim vpihovanjem zraka v nosnice, saj lahko to poškoduje ali potisne sluz dlje v sinuse ali ušesne kanale.

5. Čistoča

Pri negi dojenčkovega nosu vedno uporabljajte čiste pripomočke.

Nosne aspiratorje ali brizge je treba po vsaki uporabi temeljito očistiti in posušiti, da preprečite razvoj bakterij ali plesni.

6. Prepogosto Ali Agresivno

Pogosto ali preveč agresivno sesanje – uporaba aspiratorjev lahko povzroči draženje nosu, krvavitev ali otekanje nosnih tkiv, kar lahko poslabša zamašenost.

Bodite nežni in omejite sesanje na takrat, ko je res potrebno za dojenčkovo udobje ali za odstranitev opaznih blokad nosnih prehodov.

7. Ne Ignorirajte Znakov Stiske Ali Bolezni

Če se zdi, da je vaš dojenček v stiski, ima težave z dihanjem ali če zamašen nos spremlja povišana telesna temperatura, trdovraten kašelj ali drugi znaki bolezni, ne odlašajte in poiščite zdravniško pomoč.

Zaključek

Ključ do varnega in učinkovitega čiščenja dojenčkovega nosu je v nežnih metodah – uporaba fiziološke raztopine za mehčanje sluzi, ki ji po potrebi sledi nežno izsesavanje ter vzdrževanje čistega, vlažnega nosu, da se prepreči izsušitev nosnih poti. 

Vedno dajte prednost varnosti in udobju malčka ter se posvetujte s pediatrom, če niste prepričani o pristopu, ne veste, kako izbrati dober aspirator ali če vas skrbi zdravje in dobro počutje vašega dojenčka.

Preberite:

Kategorizirano v: