Se tudi vi sprašujete, kako najbolje shraniti dojenčkovo hrano?
Prve mesece dojenčkovega življenja je njegovo hranjenje dokaj enostavno, saj uživa ali materino mleko ali mleko v prahu.
Oba zagotavljata vse potrebne hranilne snovi za njegovo rast in razvoj.
Ko pa začne dojenček raziskovati svet goste hrane, se starša soočita z novimi izzivi, med katerimi je tudi shranjevanje presežne otroške hrane, ki zahteva posebno pozornost.
Shranjevanje hrane namreč narekuje skrbno načrtovanje, da preprečimo morebitno kvarjenje in zagotovimo varnost in hranilnost dojenčkove hrane.
Skupaj bomo raziskali, kako pravilno shranjevati različne vrste dojenčkove hrane (od mleka do goste hrane), koliko časa jo je varno hraniti in na kaj morate biti pozorni, da bodo mali trebuščki vedno zadovoljni in zdravi.
Shranjevanje Dojenčkove Hrane – Kako In Koliko Časa?
1. Materino Mleko
Shranjevanje mleka omogoča hranjenje dojenčka tudi takrat, ko mama ni prisotna, na primer v primeru nujnih obveznosti.
Poleg tega pa lahko shranjeno mleko pomaga vzpostaviti potrebno zalogo za dneve, ko je mamičina laktacija morda nekoliko manjša.
Nekatere mamice se odločijo za izčrpavanje mleka tudi zaradi bolečih dojk, ki so prepolne (dojenček pa noče piti mleka tako pogosto, da bi izpraznil dojko).
Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka, zato je pomembno, da se pravilno shrani:
Sobna temperatura
Mleko je varno za uživanje pri sobni temperaturi (do 25 °C) za približno 4 ure.
Hladilnik
Shranjevanje v hladilniku (pri 4 °C ali manj) lahko mleko ohrani užitno do 4 dni.
Zamrzovalnik
- V zamrzovalnem delu hladilnika (znotraj iste naprave) do 2 tedna.
- V samostojnem zamrzovalniku do 3 – 6 mesecev.
- V globokem zamrzovalniku (–18 °C) do 12 mesecev (vseeno ga je priporočljivo porabiti v roku 6 mesecev zaradi njegove hranilne vrednosti).
Mleko pred zamrzovanjem označite z datumom in časom iztisa, da boste naprej porabili starejše mleko.
Pri odmrzovanju ne segrevajte mleka v mikrovalovni pečici ampak uporabite toplo vodo ali pa ga pustite čez noč v hladilniku.
Odtajanega materinega mleka nikoli ne zamrzujte ponovno in prav tako je priporočeno, da odtajanemu mleku ne dodajajte svežega materinega mleka.
Materino mleko vedno shranite v razkužene stekleničke, posodice, če imate manj prostora v zamrzovalniku, lahko uporabite tudi vrečke.
Preberite: Sterilizacija in prekuhavanje otroških stekleničk
Najbolj priporočen način za pogretje materinega mleka je v loncu tople vode (mleko večkrat pretresite, da se bo enakomerno segrelo).
2. Adaptirano Mleko (Mleko V Prahu)
- Sveže pripravljeno: Mleko v prahu je treba porabiti v 1 uri od priprave, če je shranjeno pri sobni temperaturi.
- Hladilnik: Če pripravljenega mleka ne uporabite takoj, ga lahko postavite v hladilnik (do 4 °C) in porabite v naslednjih urah.
- Pripravljeno mleko lahko segrejete le enkrat. Če ga otrok ne popije, hladnega pa ne mara, ga zavrzite.
Priporočljivo je, da za vsak obrok dojenčka vedno pripravljate sveže mleko v prahu, in ne shranjujte ostankov.
Hkrati pa je močno odsvetovano in nevarno dodajanje večjih količin vode (od priporočenih) v pripravo nadomestnega mleka z namenom varčevanja porabe nadomestnega mleka.
3. Doma Pripravljena Gosta Hrana (Pireji, Kašice)
Mamice pogosto pripravljajo gosto hrano vnaprej, da prihranijo čas v napornem vsakdanu in da so obroki vedno na voljo, tudi takrat, ko lačna ustka ne dopuščajo priprave.
Shranjevanje pirejev in kašic omogoča tudi boljšo organizacijo, zmanjšuje mamičin stres in odpravlja potrebo po hitrih, manj kakovostnih rešitvah.
Poleg tega je pri domači pripravi hrane mogoče natančno nadzirati sestavine in zagotoviti, da so obroki sveži, brez nepotrebnih (nezdravih) dodatkov.
Če pripravljate gosto hrano poleg dojenja in ste pripravili preveč pireja oz. kašice, lahko “neonesnaženo” hrano shranite:
- Sveže pripravljena gosta hrana: Če otrok s skodelice ne poje vsega, preostanek zavrzite.
Dojenčkova slina lahko namreč kontaminira hrano, zato je bolje, da v skodelico naložite majhno količino goste hrane (po potrebi jo rajši naložite ponovno).
Hladilnik
Svežo hrano (brez otrokovega dotika in sline) lahko hranite v hladilniku do 2 dni.
Zamrzovalnik
Hrano zamrzujte v manjših porcijah (enkratni obrok) uporabnost 1 – 3 mesece.
Gosto hrano shranjujte brez dodatkov, kot so mleko, sol, sladkor ali začimbe, saj jih malček ne potrebuje.
4. Komercialno Pripravljena Hrana (Kupljena V Kozarčku)
- Neodprti kozarčki: Lahko jih hranite na suhem in hladnem mestu sobne temperature do navedenega roka uporabe.
- Odprti kozarčki: Po odprtju kozarček shranite v hladilniku in porabite vsebino hrane v 1-2 dneh, odvisno od navodil proizvajalca.
Preostanka hrane s skodelice ne vračajte nazaj v kozarček, če je bila že v stiku z žličko (slino dojenčka).
Če hrana spremeni vonj, barvo ali teksturo, je ne uporabite.
Kozarček lahko označite z datumom odprtja, da boste vedeli, kdaj ste določeno hrano odprli.
Vedno uporabljajte čiste skodelice in jedilni pribor ter redno sterilizirajte stekleničke in dude.
Ozavestite tudi lastno poskušanje hrane z isto žličko, s katero boste hranili svojega dojenčka, saj s tem dejanjem ustvarite tveganje za prenos bakterij iz maminih ali očkovih ust v otrokovo hrano ali na njegovo žličko.
Med najbolj pogostimi bakterijami, ki se lahko prenesejo preko sline, so to predvsem tiste, ki povzročajo karies (npr. Streptococcus mutans) ali virusne okužbe, če je mamica bolna (npr. prehlad, gripa ali herpes).
Pravilno shranjena dojenčkova hrana ne zagotavlja le varnosti, ampak ohranja tudi njeno hranilno vrednost, kar je za rast in razvoj dojenčka ključnega pomena.
Preberite: