Imate tudi vi “poln kufer” uši? 

Ste se spet prisiljeni ukvarjati z njimi? 

Za vas smo raziskali in poiskali najboljše produkte in trike, da se boste uši tokrat dokončno znebili pri svojem otroku!

Kaj So Naglavne Uši?

kaj so naglavne usi

Naglavne uši so drobne plazeče se žuželke, ki živijo na lasišču in se hranijo s človeško krvjo.

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Povzročajo močno srbenje in nelagodje, vendar na srečo ne širijo bolezni in niso nevarne za splošno zdravje otrok. Naglavne uši ima namreč le človek. 

Uši se zelo hitro prenašajo, saj za prenos iz ene osebe na drugo zadostuje že stikanje glave, ležanje v isti postelji, souporaba krtač, glavnikov, pokrival, brisač, odej, oblačil ali igrač. 

To pomeni, da se boste z ušivostjo svojih otrok primorani pogosteje ukvarjati dokler bodo otroci majhni, saj imajo v vrtcih in prvih razredih šole med seboj otroci več telesnega stika. 

Medtem ko se otroci višjih razredov osnovne šole manj telesno dotikajo in si skoraj ne izmenjujejo osebnih stvari, se ušivost pojavlja redkeje.

Če sumite, da ima vaš otrok naglavne uši pozorno preglejte otrokovo lasišče in lase po celi dolžini. Lahko boste našli odrasle uši, larve ali gnide.

Kje Se Uši Najraje Zadržujejo?

Uši se rade zadržujejo na lasišču v predelu senc, za ušesi in zatilju, lahko pa so prisotne tudi na celotnem delu lasišča.

Zanimivo je tudi dejstvo, da imajo uši rajši umite, čiste lase kot umazano lasišče, tako, da jih njihov gostitelj ni dobil zaradi slabih higienskih pogojev ali umazanosti (kot je marsikdo prepričan).

Kaj So Gnide?

Gnide so majhna, bela jajčeca ovalne oblike, ki so pritrjena na lasno steblo blizu lasišča.

Če niste prepričani, ali je to, kar vidite, gnida ali prhljaj, poskusite lase počesati z glavnikom z drobnimi zobmi. Če je gnida, bo ostala pritrjena na lase, prhljaj pa boste lahko počesali z lasišča. 

Ko ugotovite, da ima vaš otrok zagotovo uši, ste po zakonu dolžni o tem obvestiti vrtec, šolo in druge ustanove, ki jih otrok obiskuje.

Vrtci in šole bodo o pojavu uši obvestili druge starše ter jih pozvali k preventivnim higienskim ukrepom.

Uši se lahko znebite samo tako, da sodelujejo vsi, s katerimi je vaš otrok v rednem stiku. 

Kako Se Znebiti Uši Pri Otrocih?

kako se znebiti usi pri otrocih

Obstaja več preparatov in pripomočkov, ki jih dobite v lekarni brez recepta.

Ti izdelki običajno vsebujejo pedikulicid, ki učinkovito ubije uši. Pomembno je, da si natančno preberete navodila in jih obvezno upoštevate, saj bo od pravilne uporabe izdelkov odvisna vaša uspešnost pri zatiranju uši.

V lekarnah so na voljo novejši (naravni) in starejši pripravki, ki vsebujejo kemične insekticide.

Novejši naravni pripravki so primerni tudi za majhne otroke, nosečnice ter doječe matere.

Pripravki Proti Ušem

Novejši pripravki so največkrat sestavljeni iz kokosovega olja, ki uši obda s filmskim ovojem, da se uši zadušijo in poginejo (mehansko delovanje). Ob enem pa olje učinkuje tudi na vezivo, s katerim so gnide pritrjene na lase, zaradi česar se odlepijo z las.

Na voljo so Aesculo gel, Parasidose losjon, Paranit šampon, Mylittledoc pršilo, čas delovanja pa je od 15 – 60 minut. 

Pripravki, ki vsebujejo kemične učinkovine, niso primerni za majhne otroke, na voljo pa sta Nix šampon ali Benzilbenzoat 25 % dermalna emulzija, čas delovanja pa je od 10 – 30 minut.

Slabost pripravkov, ki vsebujejo kemične insekticide, je pojav odpornosti uši in s tem zmanjšana učinkovitost razuševanja.

Poleg tega so lahko kemični preparati škodljivi za zdravje.

Kako Uporabljamo Pripravke Proti Ušem

Izbran izdelek nanesite na celotno lasišče in celotno dolžino las ter ga pustite delovati toliko časa, kot je priporočeno s strani proizvajalca, običajno 10-30 minut.

Pazite, da pripravek ne pride v stik z očmi otroka. Sperite lase s toplo vodo, ne vročo, da ne razdražite lasišča.

Proizvajalci svetujejo, da naj z umivanjem las z navadnim šamponom počakamo dan ali dva po uporabi pripravka za uši. 

Tudi ko pripravek za odstranjevanje uši, žive uši ubije, je pomembno, da gnide izčešete iz las. Drugače lahko ostanejo pritrjene na lasišče.

Odstranite jih z glavnikom z drobnimi zobci, po manjših šopih las naenkrat. To je dolgotrajen in mučen proces, tako za vašega otroka kot vas, vendar je edini način, da preprečite ponovne okužbe.

odstranitev gnid z glavnikom

Preparati za zatiranje uši učinkujejo smrtonosno predvsem na živo uš in žal ne na same gnide, ostanke jajčec.

Zato je pomembno, da čez pet do sedem dni ponovno uporabite preparat proti ušem, da ubije še preostale uši, ki so se morda izlegle iz preostalih jajčec.

Operite Tudi Posteljnino, Oblačila, Igrače, …

Ne pozabite oprati tudi posteljnine, oblačil, igrač, saj uši lahko preživijo do dva dni in brez hrane (krvi gostitelja) v okolju, kjer je bil otrok z ušivo glavo.

Pri pranju uporabite visoke temperature cikla, priporočljiva je tudi uporaba sušenja perila v sušilnem stroju, ki bo poskrbel, da uši ne bodo preživele visokih temperatur. 

Naštete stvari ali tkanine, ki ne prenesejo visokih pralnih temperatur lahko tudi neprodušno zaprete v plastično vrečo za vsaj 14 dni ali shranite v zamrzovalnik za vsaj 48 ur.

Dobro posesajte stanovanje, preproge, pohištvo, kavč, avtomobilski sedež in ostale predmete kjer se otrok zadržuje večino časa. Po zaključenem sesanju vrečko iz sesalnika odstranite in vrzite v zunanje smeti. 

Z otrokom se pogovorite tudi o izmenjavi glavnikov, pokrival, čelad, špangic, obročev, sponk, rutic, elastik in ostalih naglavnih dodatkov. Spodbujajte jih, da si omenjenih predmetov ne izmenjujejo z ostalimi otroci v vrtcu ali šoli.

Kaj Storiti Če Pripravek Ne Deluje?

V primeru, da izdelki brez recepta ne bi učinkovali in v štirih tednih ne bi uspeli odpraviti naglavnih uši, se posvetujte z osebnim zdravnikom otroka, ki vam bo predpisal ustrezen tretma in priporočil dodatne korake v smeri dokončne odprave uši.

Če ima uši otrok, ki je mlajši od šestih mesecev, se morate pred uporabo izdelka za uši obvezno posvetovati s pediatrom. 

Pomembno je tudi dejstvo, da preparati za odpravljanje uši niso namenjeni preventivni uporabi, ampak le v primeru, ko odkrijete na lasišču otroka uši. 

Pri rastlinskih pripravkih za odpravljanje uši namenite malo več pozornosti lasišču. Da vidite, če je pripravek res učinkoval, saj takšni pripravki morda niso tako zanesljivi kot kemični pripravki. 

Doma Narejeni Pripravki Proti Ušem

Predvsem zaradi zdravja otrok mnogi starši prisegajo na doma narejene pripravke proti ušem. Med najbolj priljubljenimi so:

1. Olivno Olje

Na lase in lasišče nanesite zadostno količino olivnega olja, otroško glavo pokrijte s plastično kapo za prhanje (ali plastično vrečko) in pustite olje delovati čez noč.

Olje pomaga zadušiti uši, vpliva pa tudi na vezivo gnide s katerim so prilepljene na lase. Naslednje jutro operite lase s šamponom in izčešite mrtve uši ter gnide.

2. Majoneza

Nanesite majonezo na lase in lasišče, otroško glavo pokrijte s plastično kapo za prhanje in pustite delovati nekaj ur ali čez noč.

Tako kot oljčno olje naj bi tudi majoneza zadušila uši in vplivala na prilepljene gnide. Nato operite in prečešite lase, da odstranite uši in gnide.

3. Olje Čajevca

Zmešajte nekaj kapljic olja čajevca s kokosovim oljem in ga nanesite na lasišče ter lase. Olje čajevca ima insekticidne lastnosti in lahko pomaga pri odganjanju in odpravljanju uši.

4. Neemovo Olje

Neemovo olje je znano po svojih insekticidnih lastnostih. Zmešajte neemovo olje s kokosovim oljem in ga nanesite na lasišče ter lase.

Pustite delovati nekaj ur, preden ga sperete in lase umijete s šamponom. Izčešite mrtve uši ter gnide. 

5. Sol In Jabolčni Kis

Zmešajte sol in deciliter jabolčnega kisa skupaj z decilitrom običajnega šampona ter raztopino nanesite na lasišče.

Pustite delovati dve uri in nato sperite lase. Izčešite mrtve uši ter gnide. 

6. Čebulni Sok

Čebulo zmešajte v mešalniku in odcedite njen sok.

Čebulni sok nanesite na lasišče, otroško glavo pokrijte s plastično kapo za prhanje in pustite delovati nekaj ur, preden umijete lase s šamponom. Izčešite mrtve uši ter gnide. 

Ne pozabite, da sta doslednost in temeljitost ključnega pomena pri obravnavanju uši.

Morda bo treba uši z domačimi pripravki tretirati večkrat in postopek ponavljati tudi do tri tedne skupaj. Tako dolg je namreč življenjski cikel uši.

Če težav z ušmi ne odpravite, se posvetujte z osebnim zdravnikom za nadaljnja navodila in priporočila.

Preberite: Zakaj novorojenček ne kaka (kaj storiti?)

Opomnik: Prihranite VELIKO na NOTINO.si! (Klikni na pasico)

Kategorizirano v: