Vsakodnevno pregledovanje otrokove šolske torbe za naslednji dan pouka je koristna navada staršev, ki spodbuja in uči otroka o organiziranosti, samostojnosti in odgovornosti. 

Pregledovanje vsebine šolske torbe je najbolj pomembno v osnovi šoli (starost otroka od približno 5 do 11 let), ko otrok za uspešnost v šoli potrebuje več pomoči staršev. 

Z otrokom sklenite dogovore glede priprave šolske torbe, pisanja nalog ter skupnega učenja, ki se jih držite.

Pregledovanje Šolske Torbe Je Najbolj Pomembno V Osnovi Šoli

pregledovanje solske torbe je najbolj pomembno v osnovi soli

Zaradi same teže šolske torbe je priporočljivo, da starši otroka spodbudite, da v šolo nosi samo tisto, kar res potrebuje (nepotrebni pripomočki in igrače naj ostanejo doma).

Zagotovo ni nič narobe, če otrok v osnovni šoli, kdaj tudi kaj pozabi doma, s tem se bo naučil posledic neorganiziranosti in bo naslednjič zagotovo bolj pozoren pri preverjanju šolske torbe.

V srednji šoli otroci prevzamejo več odgovornosti za svoj učni uspeh in stvari, zato v večini potrebujejo manj nadzora s strani staršev.

Še vedno je pomembno, da je starš v otrokovo šolo aktivno vpleten na način, da spremlja organiziranost in ocene otroka, ga opomni na obvezne ekskurzije ali učenje ter mu pomaga pri težjih nalogah.

solska torba naj ne bo pretezka

Otrok pa naj bi vseeno do srednje šole postal neodvisen in v celoti odgovoren za svoj uspeh v šoli.

Starši so na tej točki šolanja odgovorni predvsem za to, da ima otrok vse šolske potrebščine, ki jih potrebuje za nemoten pouk.

Zagotovo pa se vključenost staršev v šolo otroka razlikuje glede na preference družine, otrokove potrebe in pričakovanja šole, ki jo obiskuje otrok. 

Prej kot bo otrok razumel, da je primarno on zadolžen za svoj uspeh v šoli, prej bo postal neodvisen od staršev in bolj odgovoren glede zahtev šole.

Otrokova Šolska Torba – Ima V Njej Vse?

otrokova solska torba ima v njej vse

1. Dnevna Rutina

Naj preverjanje šolske torbe postane del dnevne rutine.

Najboljše je, da vsebino šolske torbe skupaj pripravite po končanih šolskih nalogah oz. zvečer pred spanjem s pomočjo šolskega urnika. 

Poskrbite, da bodo šolske potrebščine v torbi pravilno zložene za lažje prenašanje torbe na hrbtu otroka.

Zvezki, učbeniki, mape naj bodo zložene ob hrbtišču šolske torbe, manjši in lažji predmeti (peresnica, copati, beležka) pa naj bodo spredaj. Pretežka in nepravilno zložena torba lahko ogroža zdrav razvoj otroka. 

Otroka poučite tudi o pravilnem nošenju šolske torbe, ki je na obeh ramenih in ne zgolj na eni rami.

Tako bo otrok zjutraj šolsko torbo samo vzel in se brez stresa ter skrbi odpravil v šolo, pripravljen na pouk.

2. Zvezki In Šolske Potrebščine

zvezki in solske potrebscine v otrokovi torbi

Poglejte, da ima otrok v šolski torbi vse potrebne zvezke in knjige, pa tudi, da so domače naloge končane in pripravljene za pouk.

Vsaj enkrat na teden preverite tudi peresnico (delujoča pisala, ošiljeni svinčniki, radirke, šilčki, ravnilo, kalkulator, v smislu ali je potrebno, kaj dokupiti).

3. Knjižnične Šolske Knjige

Otroku pomagajte pri organizaciji in pravočasnem vračilu knjižničnih knjig, ko jih je treba vrniti, jih skupaj pospravite v šolsko torbo že zvečer pred spanjem. 

Zaradi dodatne teže šolske torbe, kadar je to le mogoče, načrtujte vračilo knjig, tisti dan v tednu, ko ima otrok v šoli najmanj predmetov (lažjo torbo).

4. Posebni Projekti

Otroka zjutraj opomnite, da s seboj v šolo vzame posebne projekte, predstavitve ali plakate, ki jih ni mogoče pospraviti v šolsko torbo.

Da jih otrok zagotovo ne bo pozabil, jih lahko postavite pred vhodno-izhodna vrata.

5. Pomembna Obvestila Za Starše

pomembna obvestila za starse

Otroka redno povprašajte po pomembnih obvestilih šole, poglejte, ali ima v torbi kakšne obrazce ali pa dovoljenja, ki jih je treba podpisati in vrniti v šolo. 

V ta namen lahko pripravite tanjšo mapo in otroka naučite, da vsa obvestila in obrazce šole vstavi v mapo, da bo vse na enem mestu (priročno – brez iskanja).

6. Osebni Predmeti

Preverite, ali ima otrok v torbi robčke, razkužilo, copate, športno opremo, zložljiv dežnik, ključe stanovanja …

7. Prigrizki

Otroku lahko v manjši žepek šolske torbe vsakodnevno shranite energijsko ploščico, frutabelo, vrečko suhega sadja ali pa kakšno drugo dobroto za hiter prigrizek, če bi postal lačen.

Zaključek

Bistveno je, da starši pomagajo in vodijo svojega otroka pri organiziranju šolske torbe od prvega razreda dalje.

Prej, ko bo otrok razvil uspešno rutino za organiziranje šolske torbe, prej bo postal neodvisen pri opravljanju svojih šolskih obveznosti.

Preberite:

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: