Ali se tudi vi sprašujete, zakaj se otrok boji morja?

Doživljanje in spoznavanje morja je za otroka koristna izkušnja, saj nudi edinstveno čutno stimulacijo (vonja, sluha, okusa, dotika), hkrati pa spodbuja otrokovo telesno aktivnost in krepi njegovo povezanost z naravo. 

Uspešno premagovanje strahu pred morjem je za otroka pomembno, saj mu pomaga graditi samozavest, odpornost in prilagodljivost v novih (neznanih) situacijah. 

Poleg tega uživanje na plaži in v morju krepi družinsko povezanost (skupni prosti čas) in socialne interakcije z drugimi (pogosto tuje govorečimi) otroci v času počitnic, kar prispeva k splošnemu čustvenemu razvoju in dobremu počutju otroka.

Preberite: Z otrokom na morje (kaj potrebujem za na plažo?)

Vendar pa se nekateri otroci morja neizmerno bojijo, moti jih pljuskanje, valovanje, škropljenje in mokrota.

Hkrati pa nimajo nobene želje, da bi se naučili plavati, ne privlači jih niti skakanje v morje ali valove.

Preberite: Kako naučiti otroka plavati? (9+ nasvetov)

Otrok Ali Dojenček Se Lahko Boji Morja Iz Več Razlogov:

razlogi zakaj se otrok ali dojencek boji morja

1. Senzorična Preobremenitev

  • Glasni zvoki: nenehno šumenje valov je lahko otroku neznano in zastrašujoče.
  • Neznano okolje: ogromna vodna površina, ki ji ni videti konca in nenehno gibanje valov otroku predstavlja novo izkušnjo, ki se je lahko boji. Neznano je lahko zelo strašljivo, predvsem če si majhen.
  • Nepričakovani premiki: nepredvidljivost valov je lahko zastrašujoča, še posebej, če otrok valovanje ter moč morja doživlja in vidi prvič.

2. Fizični Občutki

  • Temperatura: voda je lahko prehladna, kar otroku predstavlja šok za njegov sistem.
  • Teksture: občutek peska in slane vode na otrokovi koži je lahko neprijeten ali čuden.

3. Pretekle Izkušnje

  • Prejšnja zastrašujoča srečanja: če je otrok že imel negativno izkušnjo z (morsko) vodo, bo morje morda povezal s temi preteklimi strahovi.

Zaradi negotovosti se bo morda otrok oklepal staršev, jokal in na splošno zavračal morje.

Če so starši zaradi morja in odziva otroka nervozni, bo otrok to čutil in se odzval še bolj negativno.

Nasveti Za Premagovanje Otrokovega Strahu Pred Morjem (Na Nežen Način):

nasveti za premagovanje otrokovega strahu pred morjem

1. Vzemite Si Čas

Začnite s kratkimi obiski plaže in postopoma povečujte čas, preživet v bližini morja.

Otrok (ki ima do morja odpor ali strah) se mora z morjem počasi spoznati, naj si ga brez siljenja ogleduje, raziskuje in ga okuša v svojem ritmu.

In tudi če otrok cel dopust ne bo šel v morje, ampak se bo ob njem le igral, začudeno zrl v valove, si zmočil le nogice in ritko čepe med kamenčki ter raziskoval le varno zavetje plaže, je to čisto dovolj.

Ne bodite razočarani, zagotovo pa spodbujajte in pohvalite otroka, ko pokaže zanimanje za morje (plavanje).

Če želite, da bo vaš otrok premagal strah pred morjem, mora morje najprej dobro spoznati, ugotoviti, da ni nič hudega, če morje valovi ali je globoko in neskončno, če ima vodo na obrazu, očeh ali glavi.

Sčasoma bo otroku postalo sprejemljivo tudi to, da voda zalije njegova ušesa in usta, saj bo razumel, da lahko še vedno normalno diha skozi nos.

2. Igra

igra

Otrok bo morje najlažje spoznal s pomočjo igre.

Naj bodo obiski plaže in morja zabavni, igrajte zanimive igre, prelistajte knjige z morsko tematiko, pojte pesmice, gradite peščene gradove in sodelujte v zabavnih dejavnostih, povezanih z vodo, da ustvarite pri otroku pozitivne asociacije na morje.

V pomoč bodo lahko tudi risanke z morsko vsebino npr.:

  • Samova pustolovščina
  • Mala morska deklica
  • Reševanje malega Nema

Na plažo prinesite otrokove najljubše vodne igrače ter bodite fizično blizu, da ima otrok v primeru stiske zagotovljeno pomiritev in tolažbo starša.

3. Bodite Otroku Zgled

bodite otroku zgled

Otroku z zgledom pokažite, da je morje varno in zabavno, tako, da sami uživate v morju, plavate in veselo ter sproščeno čofotate. 

Pomembno je, da otroka zaradi strahu pred morjem nikoli ne zasmehujete ali primerjate z drugimi otroki, ki se morja ne bojijo.

4. Nič Ne Gre Na Silo!

Neprimerni so tudi nepotrpežljivi načini spoznavanja z vodo, kot je metanje otroka v morje ali bazen, vlečenje na silo ali nošenje otroka v morje proti njegovi volji.

Izogibajte se špricanja ali tunkanja otroka, ki se vode boji. Saj si noben starš ne želi, da bi otrok morje zasovražil v nekaterih primerih celo za vse življenje.

Zaključek

Podobno kot se otroci odzivajo na neznane ljudi, se lahko tudi na neznano okolje odzovejo previdno ali s strahom.

Z razumevanjem in potrpežljivim raziskovanjem možnih razlogov strahu pri otroku lahko starši svojemu otroku pomagate, da bo strah uspešno minil in da bo bližina morja postala zanj bolj udobna in zabavna.

Preberite:

Opomnik: Prihranite do 25% pri nakupu vodnih igral! (Klikni pasico)

Kategorizirano v: