Ali ste že seznanjeni s pravili in nasveti za prvi obisk novorojenčka?

Sorodniki in prijatelji že nestrpno čakajo, da pridejo na obisk in spoznajo novorojenčka, starša pa se še vedno navajata na svoji novi vlogi, ko doma nič več ni tako, kot je bilo pred rojstvom otroka. 

Prvi tedni in meseci z dojenčkom vsem staršem predstavljajo občutljivo obdobje učenja, prilagajanja in spoznavanja z novim bitjem.

Zato je običajno najboljše, da obiskovalci počakajo nekaj prvih tednov, preden starša povprašajo za možnost obiska. 

Prvi obiski po rojstvu otroka so v večini primerov za starša stresni, novorojenček namreč zahteva vso njuno pozornost, ki vpliva predvsem na zadostno količino spanja (najbrž sta oba zelo utrujena od nočnih dežurstev).

Obiski in obiskovalci, pa čeprav so dobronamerni, povečajo stres, saj starša morda čutita, da morata goste zabavati, streči in predvsem nuditi v svojem domu udobje za obiskovalce. 

Seveda to ne drži v primeru, ko starša izrecno prosita bližnjo družino ali prijatelje, da pridejo na obisk ali potrebujeta njihovo pomoč. 

Obisk novorojenčka je za vse bližnje vznemirljiv čas, vendar je ključnega pomena, da se obiska lotite obzirno in spoštljivo do staršev in novorojenčka.

Zato sem za vas pripravila nekaj smernic, ki vam bodo pomagale, da bo vaš prvi obisk resnično čudovita izkušnja za vse vpletene.

Kdaj In Kako Na Prvi Obisk K Novorojenčku (Čestitke Mami In Ati!)

kdaj in kako na prvi obisk k novorojencku

1. Nenapovedani Obiski

Pred obiskom se vedno pozanimajte, ali se lahko oglasite oz. novopečena starša povprašajte, kdaj bi bil najboljši čas (zanju), da se oglasite.

Še boljše, če počakate, da vas na obisk povabita sama od sebe.

Nenapovedani obiski bodo samo povečali stres staršev v že tako zahtevnem obdobju.

Poleg tega, na prvi obisk nikoli ne pripeljite nenapovedanih gostov (daljnih stricev ali tet, bežnih prijateljev ali sosedovih otrok). Dodatni, predvsem pa nepričakovani obiskovalci bodo samo preobremenili starša. 

In tudi če starša vaš prvi obisk zavrneta in ga prestavita na kasnejši čas, zavrnitev sprejmite brez zamer in slabe volje. Ne bodite vsiljivi ali užaljeni, če se vam starša ne bosta uspela prilagoditi.

Priporočljivo je, da na dogovorjen obisk ne zamujate.

Mamica in dojenček imata svoj urnik, zato bodite točni in se držite ure, ki sta jo predlagala starša, saj se v času dojenja z dojenčkom ne boste mogli ukvarjati.

2. Otroci

otroci na obisku novorojencka

Če imate majhne otroke, ki so težko pri miru in se odpravljajte na obisk v prvem mesecu po rojstvu otroka, jih rajši pustite v varstvu doma

Za novopečena starša bo zagotovo stresno, ali bodo vaši otroci tekli po stanovanju ali hiši gor in dol, kričali, se jokali …

Medtem ko mamica in dojenček potrebujeta mir in počitek. 

Prvi obisk naj bo sproščen, namenjen pogovoru in druženju odraslih, kasneje pa bodo vaši otroci zagotovo odlična družba za novega družinskega člana.

3. Bolezen In Higiena

Če se slabo počutite ali ste pred kratkim zboleli, je morda v družini kdo bolan, odpovejte obisk.

Novorojenčki imajo šibek imunski sistem in so dovzetni za okužbe. Bolan dojenček pa bo za starša v prvih tednih prilagajanja še bolj zahteven.

Preberite: Kako okrepiti odpornost dojenčka?

Enako velja za mamico, ob vseh neprespanih nočeh in neutolažljivem joku, zagotovo ne potrebuje še prehlada. 

Preden novorojenčka primete v naročje, je priporočljivo, da si umijete roke.

Prav tako se pred obiskom oblecite v čista oblačila, izogibajte se močnim parfumom ali kajenju, takoj pred obiskom, saj lahko dojenčka močne vonjave dražijo.

4. Ne Poljubljajte Novorojenčka

Tudi če se počutite popolnoma zdravi in si res želite poljubiti dojenčka, se zadržite in ga zaenkrat ne poljubljajte.

Preko poljubljanja lahko nanj prenesete viruse ali bakterije, proti katerim se njegov imunski sistem še ni pripravljen boriti.

5. Čas Obiska

cas obiska dojencka

Naj bo vaš obisk kratek (30 – 60 minut), da ne izčrpate staršev ali motite novorojenčkovega urnika dojenja, spanja in previjanja.

Hkrati najbrž niste edini obiskovalci v prvih tednih po rojstvu otroka, tako, da je razumljivo, da vas starša ne moreta gostiti celo večnost. 

Bodite pozorni na namige staršev, ali je morda že čas za odhod?

6. Ne Pričakujte, Da Vas Bodo Starši Stregli

Starša se morda ukvarjata z izrazito utrujenostjo ali celo poporodno depresijo, zato vas ne moreta gostiti ali zabavati.

Bodite razumevajoči, če stanovanje ali hiša ni pospravljena, če se zdita starša raztresena ali vam ne strežeta s hrano in pijačo.

Naredite jima uslugo in kavo skuhajte vi. 

Vsekakor bosta starša navdušena, če boste na obisk prinesli doma pečene piškote, potico, narezek, sadje ali pa kakšno drugo domačo dobroto.

7. Ne Ponujajte Nezaželenih Nasvetov

Uprite se želji, da bi delili osebna mnenja o starševstvu in negi dojenčka, razen če vas starša za to izrecno vprašata. Preobremenitev z nasveti, mnenji in idejami je lahko včasih nezaželena.

Poleg tega se hitro zgodi, da so si nasveti različnih obiskovalcev med seboj nasprotujoči, kar bo novopečena starša samo zmedlo. 

Hkrati med prvim obiskom ne omenjajte svojih težav v družini ali službi, saj obisk novorojenčka ni primeren čas, da govorite o sebi.

Naj bodo tokrat v središču pozornosti starši in težko pričakovan dojenček.

8. Ponudite Pomoč

ponudite pomoc

In čeprav je dojenček glavna atrakcija obiska, vseeno povprašajte tudi mamico in očka, kako sta, ali kaj potrebujeta?

Ponudite pomoči pri vsakdanjih opravilih ali opravkih izven doma, saj je pogosto pomoč lahko bolj koristna kot prinašanje daril.

Spoštujte potrebe in želje staršev.

9. Fotografije 

Preden se lotite fotografiranja prisrčnega dojenčka iz vseh možnih kotov, starša povprašajte za dovoljenje – predvsem glede objavljanja novorojenčkovih fotografij na popularnih družabnih omrežjih.

10. Ne Pritiskajte Na Starše

Seveda, si želite, da bi novorojenčka obiskali čim prej in seveda, vsi razumemo, da vaša želja izhaja predvsem iz zvrhanega koša ljubezni do novega bitja.

Vendar razumite, da je vsaka družinica in mamica drugačna.

Nekaterim novopečenim staršem je ljubše več zasebnosti in miru v prvih tednih prihoda novorojenčka, spet drugi komaj čakajo, da jih obiščete in naravnost hrepenijo po družbi prijateljev in svojcev.

Spoštujte njihovo odločitev in počakajte na povabilo za obisk.

Kaj Naj Prinesem S Sabo Na Prvi Obisk Novorojenčka?

kaj naj prinesem s sabo na prvi obisk novorojencka

Darilo za novorojenčka je ljubezniva gesta, ki jo bosta novopečena starša zagotovo cenila, saj kaže na vaše navdušenje in podporo pri novem družinskem članu. 

Nekaj nasvetov in idej za izbiro primernega in predvsem uporabnega darila:

1. Potrošni Izdelki

Vsakodnevni potrošni izdelki, ki jih starša nujno potrebujeta za novorojenčka, vedno pridejo prav

Prinesete lahko paket pleničk in vlažilnih robčkov, nežne kozmetične izdelke za nego kože novorojenčka ali pa predpripravljen paket praktičnih izdelkov za novorojenčka in mamico.

Preberite: Kako izbrati (pravo) plenico?

2. Darini Boni

Z darilnim bonom otroške ali živilske trgovine lahko starša sama izbereta to, kar najbolj potrebujeta, ali še nista uspela kupiti.

3. Knjige

knjige

Darilo je lahko tudi knjiga o starševstvu, vzgoji, igri, negi dojenčka, jogi za otroka ali pa Montessori metodi.

Pri izbiri knjige upoštevajte filozofijo in življenjski slog staršev.

4. Oblačila In Odeje

slincek darilo za dojencka

Če se odločite za oblačila, upoštevajte malenkost večje velikosti, saj novorojenčki hitro prerastejo najmanjše številke.

Tudi personalizirane odeje, slinčki ali tetra pleničke so zelo uporabna in lepa darila.

Preberite: Katera oblačila potrebujem za novorojenčka?

5. Spomini

Otroški foto albumi, odtisni materiali za nogice in rokice novorojenčka ali spominska knjiga dojenčkovega prvega leta bo starša za vedno spominjala na rojstvo otroka. 

Poleg darila napišite novorojenčku voščilnico s prisrčnim, a osebnim sporočilom, saj bo postala trajen spomin za otroka, ko odraste.

6. Igrače Ali Pripomočki

Dobro izbrana igrača stimulira čute dojenčka in spodbuja razvojne mejnike, saj so kvalitetne igrače namenjene učenju in razvoju otroka, hkrati pa so tudi zabavne in varne za uporabo.

Uporabno darilo je lahko glasbeni vrtiljak, darilni set grizal, set dud, jedilni set, otroška ninica, ropotuljice, senzorična knjižica ali nočna lučka.

7. Skupinsko Darilo

Če ste del večje skupine prijateljev ali družine, razmislite o združevanju denarja za dražje darilo, kot je lesena hiška postelja, Montessori šotor, igralna podloga, zimska vreča, avtosedež, elektronska varuška …

Kadar ima novorojenček starejše bratce in sestrice, je dobro, da tudi njim prinesete majhno darilo, da se počutijo vključene v prihod novorojenčka in proslavijo njihovo novo vlogo v družini.

V vsakem primeru pa z obiskom ne bo nobenih težav, če bo novorojenček zdrav, starša pa vsaj malo spočita in naspana.

Kategorizirano v: